Skrevet af: Lars J Larsen, 16. juli 2002 kl. 7.54
Vores tomathøst bliver stor!
Hvem har erfaring med at soltørre?
Findes der metoder eller henvisninger til artikler i blade?
Det kunne være sjovt at gemme sine egne tomater?
Lars
Skrevet af: Jakob, 16. juli 2002 kl. 10.32
Hej Lars
I Praktisk Økologi 5/2001 er der en artikel om tørring af tomater. Her står der, at det kan være lidt usikkert at soltørre tomater herhjemme, og at man med fordel kan bruge et specielt tørreapparat.
Du kan sikkert finde Praktisk Økologi på biblioteket. Tørreapparater forhandles af Dansk Hjemmeproduktion.
Landsforeningen Praktisk Økologi
www.praktiskoekologi.dk
Dansk hjemmeproduktion
www.hjemmeproduktion.dk
Venlig hilsen
Jakob
Skrevet af: Jakob, 16. juli 2002 kl. 10.36
Lige en tilføjelse: I Pratisk Økologi 4/2000 kan du i artiklen "Den indre toscaner" læse om hvordan du selv laver tomater på glas – altså flåede tomater. Det lyder ret godt, men desværre er vores tomathøst alt for lille til den slags.
Skrevet af: Malene, 17. juli 2002 kl. 13.14
Hej Lars
Sidste år blev min tomathøst også stor. Jeg skar tomaterne i både, kom dem i poser á 400 g og lagde dem i fryseren. Hele resten af året har jeg spist tomatsovs og meget andet af disse tomater. Jeg har brugt dem på samme måde som tomater på dåse. I fryseren er der ingen problemer med at tomaterne kan holde sig – sådan som på glas.
Selv om alle opskrifter tilsiger, at tomaterne skal flåes, syntes jeg ikke, der er nogen grund til det. Hvis du gerne vil have dem flået, kan du fryse dem hele, og så hælde varmt vand på dem mens de stadig er frosne. Det har jeg dog ikke selv nogen erfaring med.
Skrevet af: Karna Maj, 18. juli 2002 kl. 19.48
Jeg har forsøgt at tørre tomater i det fri for nogle år siden, da vi havde en meget varm, tør og solrig sommer. Det lykkedes, men de røg i komposten, da de altid var sorte af fluer. Så hvis du vil forsøge, skal der en eller anden luftig overdækning til. Et tørreapparat er nok eneste mulighed i vores klima. Måske kan en ovn, som kan stilles på kun 50° C med varmluft bruges.
Skrevet af: Charlotte Olden-Jørgensen, 18. juli 2002 kl. 22.05
Svaret for mig har altid været henkogte tomater, der heller ikke behøver at blive flået først. De smager næsten bedre end de friske og kan bruges til det hele.
Skrevet af: Anonym bruger, 24. juli 2002 kl. 13.47
Jeg lavede henkogte tomater efter opskriften i "Den indre toscaner" sidste år – de smagte rasende godt, og de sidste holdt sig fint i næsten et år, så det kan jeg absolut anbefale. Jeg har tænkt mig at forsøge med mit tørreapparat i år – der ser ud til at komme rigtig mange tomater at eksperimentere med.
Skrevet af: Monica Tafdrup Notkin, 21. september 2002 kl. 23.23
Langtidsovnbagte kvarte tomater:
850 gr. tomater skæres i kvarte
3 spsk. olivenolie
1 tsk. havsalt
en håndfuld frisk basilikum, groft hakket
2 fed hvidløg i tynde skiver
en knivspids farin
1 tsk balsamico eddike
Varm ovnen op til 190 grader. Vand de kvarte tomater i ingredienserne og sæt dem i ovnen i en time. Sluk for varmen og ald tomaterne køle af i ovnen. Tomaterne holder sig i en lufttæt beholder i adskillige uger. Kan bruges i saucer, salater og sammen med pasta.
Skrevet af: Monica Tafdrup Notkin, 21. september 2002 kl. 23.26
Langtidsovnbagte kvarte tomater:
850 gr. tomater skæres i kvarte
3 spsk. olivenolie
1 tsk. havsalt
en håndfuld frisk basilikum, groft hakket
2 fed hvidløg i tynde skiver
en knivspids farin
1 tsk balsamico eddike
Varm ovnen op til 190 grader. Vend de kvarte tomater i ingredienserne og sæt dem i ovnen i en time. Sluk for varmen og lad tomaterne køle af i ovnen. Tomaterne holder sig i en lufttæt beholder i adskillige uger. Kan bruges i saucer, salater og sammen med pasta.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.