Skrevet af: Anonym bruger, 5. juli 2002 kl. 18.44
Er der nogen der kan hjælpe mig! Er ved at fortvivle over vores kæmpe gårdsplads, hvor det bare myldrer op med ukrudt, det er en umulighed,at tage det manuelt da jeg så kunne ligge derude konstant. Håber nogen har en god ide, alle besvarelser modtages med tak, er i stand til at prøve hvad som helst. Venlig hilsen Tina.
Skrevet af: Anonym bruger, 10. juli 2002 kl. 18.00
Hej Tina.
Vi brænder med en gasbrænder en gang hvert forår på vores gårdsplads hvor vi har samme problem og så er det til at holde de uønskede planter i ave resten af sommeren. Desuden har jeg lavet områder på gårdspladsen hvor der gror matram, valmuer, hjulkrone og andre ting som trives godt i stenene. Det virker rigtig hyggeligt. Efterhånden selvsår disse planter sig og af en eller anden grund kommer der ikke andet uønsket hvor de er. mvh. gj
Skrevet af: Karna Maj, 18. juli 2002 kl. 23.56
Vi overvejer at lægge et 58 cm lag perlesten i vores indkørsel, da vi har en ide om, at det vil være let at skuffe evt. ukrudt om her, samtidig med at vi så undgår, at bilen oversprøjtes med jordstænk, når det regner. Men jeres problemer med ukrudt gør mig betænkelig. Hvor tykt et lag sten har I? Og er der andre, som har gode / dårlige erfaringer med perlesten?
Skrevet af: Anonym bruger, 28. juli 2002 kl. 9.48
Vi har ca 10 cm. men det kommer frem alligevel man skal tage ukrudtet li'ge så snart man ser det, hvis det er manuelt- for at holde det nede. Har ike fået afprøvet gasbrænderen endnu.
Skrevet af: Lone, 31. marts 2003 kl. 17.36
Jeg søger noget om sten
Skrevet af: Mai-Britt Krogager, 3. april 2003 kl. 14.39
Er der nogen der har erfaring med søsten versus perlesten i en indkørsel. Her tænker jeg på ukrudt. Jeg har ladet mig fortælle at lægger man søsten, så holdes det meste ukrudt væk, da det salt der naturligt er i søsten trækker ned i jorderen når det regner, og hæmmer dermed ukrudtes vækst? Er der nogen der har erfaring med det?
Skrevet af: Karna Maj, 3. april 2003 kl. 15.02
Om der overhovedet er salt på søsten ved jeg ikke, men selv om de er hevet lige op fra havet, så er det så ubetydelige mængder, at det næppe vil have nogen som helst betydning for ukrudtets lyst til at spire, og på langt sigt slipper du ikke uden om at bekæmpe ukrudt i stenbelægningen. Det bedste er at lægge et godt lag ud og vedligeholde tykkelsen og med jævne mellem rum vende rundt i stenene, f.eks. ved at rive, så evt. fremspirende ukrudtsplanter ødelægges i kimplantestadiet.
med venlig hilsen
Karna Maj
Skrevet af: Dagdriver, 17. maj 2003 kl. 12.56
Tja, jeg har ikke selv det helt store held med gasbrænder. Ganskevist brændes væksten godt og grundig af, men blot et par dage efter et godt regnskyld myldrer det frem igen. Jeg har også forsøgt mig med at sprøjte med eddike (efter at have fået rådet flere steder fra), det virker endnu ringere end afbrænding.
Skrevet af: Henrik Ahlmann, 18. maj 2003 kl. 9.33
Årsagen til at brænderens effekt er nedsat er, at planternes vækstpunkt ved basis og nederste dele beskyttes bedre mod varmen af stenene. Hertil kommer at planterne er mere sårbare som kimplanter. En grundig indsats med rigtig lugning nu i maj(og eftersommer) lønner sig, hvis den vedligeholdes med skufning og rivning af stenene ugenligt(forstyrrelse) sommeren igennem. Dette kan kombineres med brænding, der altså har begrænset effekt alene. Rodukrudt skal naturligvis helt op -det gælder tidlser og mælkebøtter. Eddike er meget hurtigt nedbrudt af bakterier, det består kun af kulstof (C) ilt (O) og hydrogen (H).
I naturen er bar og nøgen jord som et åbent sår for jordskorpen, der hurtigt må dækkes af vegetation for at undgå erosion. Ukrudt er således naturens egen beskyttelse af fremtidig frugtbarhed.
Mange giver desværre fallit og pokker i det hele, uden at erkende, at de faktisk modarbejder naturen ved at kræve et område bart uden at ville påtage sig arbejdet med lugejern. Så er det man kan vende sig i desperation mod sprøjtegifte. Men brug af ukrudtsmidler netop på arealer uden vegetation giver hurtigere nedsivning til grundvandet, da det normale, mikrobielt meget aktive pløjelag ikke er fuldt ud intakt som ved plantedække. Dermed udbliver en væsentlig del af den mikrobielle nedbrydning, moderne, såkaldt biologisk nedbrydelige, midler er afhængige af. Hvor der tilmed er fjernet muld og lagt stabilgrus, øges nedvaskningshastigheden. Brug af gifte må kraftigt frarådes.
Skrevet af: Scott, 10. maj 2004 kl. 9.54
Glem alt om gasbrænder og eddikesyre.
Den bedste og mindst tidskrævende løsning er tøsalt (1kg til 5L vand cirka). Hæld en god mængde ud over hele gårdspadsen, så skal i bare se løjer. Jeg skal selv igang næste weekend.
Held og lykke og god sommer
Skrevet af: Karna Maj, 10. maj 2004 kl. 12.19
Kære Scott
Inden du og andre går i gang med "den store saltbøsse" på jeres haver, så læs lige dette om saltets virkning i forhold til planter og natur:
www.havenyt.dk/spoergsmaal/ukrudt/14.html
Med venlig hilsen
Karna Maj, redaktør
Skrevet af: J. H., 11. maj 2004 kl. 17.31
Idag i haven undrede jeg mig over hvad naboen vandede udkrudt med og spurgte nysgerrigt...
"Jo sagde han, du kender da godt den med at hænge frugt op i poser og trække saft... Saften blander jeg op med vand og hælder over ukrudt... Ganske Ugiftigt..."
DEN metode kendte jeg ikke, har ej heller nogensinde hørt om det.
Måske har nogle af jer derude erfaring med det!?!
Jeg vil ihvertfald gøre forsøget, men hvordan det helt nøjagtigt skal foregå med frugt der trækker saft i poser må jeg vist spørge om en ekstra gang. Har ikke helt styr på det.
Skrevet af: Henrik Rasmussen, 11. maj 2004 kl. 18.57
Hej Jeanet!
Fik du lov til at smage på det der, som at Din nabo vandede med?
Jeg syntes da rigtig nok, at det lyder som en god "havehistorie". *S*
Venlig hilsen
Henrik clik.to/mygreensite
Skrevet af: Mac Bech, 23. juni 2004 kl. 11.27
Nu har snakken gået på hvordan gårdspladsen vedligeholdes, men jeg påtænker at lægge perlesten i min nye gårdsplads og vil derfor gerne høre om nogle har et forslag til hvordan dette gøres rigtigt hvis ukrudtet skal unggås.
Lige nu er der et godt lag stabilgrus derpå skal der vel et lag grus der stampes og så filt? inden perlestenene?
Skrevet af: HH, 9. august 2004 kl. 10.31
Ville bare høre om du (Mac Bech) eller andre har fået forslag til hvordan perlegrus lægges rigtigt. Skal selv i gang med samme projekt.
Skrevet af: Karna Maj, 9. august 2004 kl. 10.44
Prøv at læse dette svar
www.havenyt.dk/spoergsmaal/2984.html
med venlig hilsen
Karna Maj, redaktør
Skrevet af: Christian, 30. juni 2005 kl. 9.58
Jeg ved ikke om perlesten er en god idé til en indkørsel. Indenfor granitskærver anbefaler man en størrelse mellem 816 mm. Er stenene mindre har de tilbøjlighed til at sætte sig fast i rillerne på bilens dæk (og er de større, så opstår der langt nemmere kørespor).
Vedrørende ukrudt, så er det en rigtig god idé, at lægge et lag stenmel på 5 cm mellem stabilgrusen og stenene. Det hæmmer væksten og sørger på samme tid for, at sten fra stabilgrusen ikke blander sig med det øverste lag. Stenmelen skal naturligvis vibreres god og grundigt (pladevibrator kan lejes i de fleste byggemarkeder).
Perlesten, stenmel, granitskærver og stabilgrus kan i øvrigt alt sammen købes på nettet via www.bigbag.dk der er priserne alt inklusive, også transporten.
Skrevet af: Bettina & Henrik, 10. november 2005 kl. 22.59
Hej Mai-Britt Krogager,
Tak for dit indlæg til vores spørgekasse. Vi synes det er et meget relevant spørgsmål du her stiller angående søsten versus perlesten i en indkørsel, for der er rigtig mange, der er interesseret i netop dette.
Vi har faktisk eksperimenteret en del indenfor dette område, og er kommet frem til at asfalt nok bedst løser problemet med ukrudtet.
Så pøj pøj med projektet.
Venlig hilsen, B+H
Skrevet af: Trolle, 19. november 2005 kl. 7.01
En hilsen fra en der har prøvet GASBRÆNDEREN Det virker ikke det er det samme ukrudt vi brænder hver gang. Vi har prøvet med forskelige intervaler og grader af afbrænding men finder ikke det er en efektiv løsning i perle grus og på belægninger.
Skrevet af: (0_0), 8. februar 2006 kl. 20.50
Glem alt om gasbrænder, salt, eddike, frugtsafter osv. Jeg bruger Round Up i ultralav dosis tidligt om morgenen når ukrudtet står saftspændt og er modtagelig for kemien.
Det er vist bedre end salt (der iøvrigt i fodringsforsøg med rotter har vist sig dobbelt så giftigt som Round Up...) og gasafbrænding der jo ikke ligefrem bidrager positivt til CO2 budgettet.
Skrevet af: Karna Maj, 9. februar 2006 kl. 9.35
Roundup er ikke en særlig god løsning, da vi som private haveejere bør prøve på at få kemien ud af haverne. Salt og eddike er bestemt heller ikke godt at hælde ud over haverne.
Det skal indrømmes, at det er let at vælge kemiske løsninger, men spørgsmålet er, om vi skal fylde kemiske stoffer i jorden i stedet for at få lidt sund motion og træne armmusklerne med lidt hakning. Det sidste kan de fleste af os nok bruge lidt mere af. Mens miljøet ikke har brug for flere kemiske stoffer.
Gasbrænding tæller med på CO2 regnskabet. Hvis man skal bruge gasafbrænding, skal man kun svitse helt småt ukrudt, så der bruges minimalt gas. Men hakning er helt sikkert mere miljøvenligt en gasbrænding.
I det hele taget gælder det om rettidig omhu: at fjerne ukrudtet, mens det er småt. Og så vælge belægninger, som er lette at renholde.
Der er her på Havenyt.dk en hel række artikler om at bekæmpe ukrudt mest muligt miljøvenligt på diverse belægninger. Og om at vælge belægninger til haven.
Du kan finde artiklerne i kategorien Ukrudt:
www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/ukrudt/
Skrevet af: Anonym bruger 1, 9. februar 2006 kl. 23.20
For at gøre en lang historie kort, så må glyfosat slet ikke bruges sådanne steder. Der er kommet lovbestemmelse om det for et års tid siden,og det gælder alle.
Skrevet af: Åke, 21. april 2006 kl. 9.12
Jammen dog, jammen dog.
Hvorfor gør I ikke dette grundigt fra start af...
Læg ud en presenning ved siden af stenene. Flyt stenene over på presenningen Læg ned fibertex dug hvor stenene har ligget. Omså armeret fibertexdug.
Derefter flyt stenene tilbage. Vipps...ukrudtet er væk.
Mine bed har ikke haft ukrudt i årevis.
Easy, peacy, japaneesy!
Go'Da'
Skrevet af: Helle Nørgaard, 21. april 2006 kl. 10.00
Vi har ikke perlesten, men lidt større sten i vores forhave. Vi har fiberdug under, men vi har stadig ukrudt ikke meget, men jeg er som regel ude 1 til 2 gange om måneden her om sommeren for at fjerne det. Ukrudtet kommer ikke nedenfra men ovenfra fra nedfaldne blade som så formulder så det er rimeligt nemt at fjerne da det bare gror ovenpå fiberdugen og derved kan trækkes op og ikke graves. Så fiberdug er helt klart den bedste løsning hvis man skal have sten.
Helle, www.helleshave.dk
Skrevet af: Alice E., 21. april 2006 kl. 10.46
I gamle dage var der ikke ukrudt på stenpikkede gårdspladser på grund af al den traffik, der var med de dengang mange flere beboere, dyr såvel som mennesker.
Hvis man ikke en gang om ugen vil invitere et fodboldhold til aastedet, kan man ved større sten, bruge en stiv kost- undskyld, det var jysk på ødansk gadekost. Ved mindre stenstørrelser må man rode med noget andet. Selv har jeg til næsten stenfri arealer en gammel græsslåmaskine, hvor knivene er sænket, så den er blevet til en skuffemaskine. Den har kostet 10 kr på et loppemarked. En aller anden lignende lavteknologiløsning måtte kunne findes til perlegrusarealer? Det eneste, jeg kan forestille mig, er noget, der som kommunens fejemaskine kører i cirkler. Kom an, Georg gearløs!
Mvh
Skrevet af: Karna Maj, 21. april 2006 kl. 12.40
Det er ren og skær nostalgi at tro, at man i gamle dage sled al ukrudtet væk fra stenpikkede gårdspladser. Det er rigtig på de stier, hvor man færdedes, men der var altid store områder uden ret megen færdsel.
Jeg har i mine barndomsår ligget på knæ og luget stenbelægning jeg husker det som hver lørdag eftermiddag med en kniv. Og vi var trods alt 6 i familien, der færdedes meget på et lille stykke, som min far også fejede med kost. Det er en af de belægninger jeg ikke skal have. Men hvis man har bindingsværkidyl, så er den jo svær at undgå, hvis det skal være tidstypisk.
Skrevet af: Penille, 21. april 2006 kl. 16.32
Jeg kunne da godt tænke mig at vide om Karna fik lagt perlegrus i sin indkørsel? og hva' så?
Jeg lægger 10 kubikmeter oven på mit hvert år, river det lidt med havetraktoren, brænder lidt og håndluger lidt hvert år -(en meter fra huset hele vejen rundt er der fiberdug virker ikke på sigt, da der går hul i måske når man går på det) spild af god tid efter min mening.
HVIS jeg nogen sinde skulle have omlagt ville jeg have de store sten (armeringssten?) hvor der kan gro noget i så kunne man slå resten med plæneklipperen.
Venligst
Skrevet af: Knud Halskov, 21. april 2006 kl. 21.34
En stenpikning er ikke meget mere tidskrævende at holde ren for ukrudt, end perlegrus, hvis stenene vel at mærke er lagt i sand. Jeg har en pæn stor gårdsplads/vendeplads med perlesten, som jeg skuffer og river ca. 1 gang om måneden -så når den aldrig at blive slem. (enig med Pernille om fiberdug)
Så har jeg stenpikning i min gårdhave og på flere havegange; dem skal jeg også over ca. en gang om måneden. Det er lidt mere besværligt, ganske vist, men når den er luget og regnen får farverne i stenene til at lyse, kan jeg ikke forestille mig nogen smukkere belægning.
Men selvfølgelig må vi vælge og vrage i forhold til det, vi gerne vil bruge vores tid til.
VH.Knud
Skrevet af: Karna Maj, 26. april 2006 kl. 11.37
Kære Pernille
Da jeg havde kigget på mange indkørsler med perlesten, kunne jeg se, at så snart de er nogle år gamle, forsvinder stenene ned i underlaget. Det er sikkert de steder, hvor perlestenene er lagt oven på almindelig jord. Det er tilfældet her hos mig, og da jeg ikke bare kan fylde mere på det ville efter nogle få år kræve en nedkørsel til garagen så kunne jeg ikke vælge den løsning.
Der var så to muligheder: enten at få gravet det hele ud og få det korrekt anlagt fra bunden, eller få stenene væk. Den første løsning ville jeg ikke kaste mig ud i, at der ligger en trixtank + en samletank i indkørslen. Om nogle år skal vi sikkert have hele indkørslen omlagt, når der skal laves lokal rensning af spildevandet på den enkelte matrikel herude på landet. På det tidspunkt skal der nok laves en gennemgribende løsning. Lige nu river jeg alle store sten af og har en hakket og revet indkørsel med en kørefast lollandsk jord blandet op med diverse sten og grus tilført gennem rigtig mange år. Men jordsprøjtet på bilen må vi leve med.
Med venlig hilsen
Karna Maj
Skrevet af: Karsten, 25. juli 2006 kl. 17.38
Vi har en stor stenpikket gårdsplads, som vi gerne vil have perlesten på. Kan vi bare hælde 10 cm ud, og så regne med at det sætter sig, så vi kan køre/ cykle på det. Nogen der har erfaringer med det projekt?
Skrevet af: Knud Halskov, 26. juli 2006 kl. 9.03
Hej Karsten
Det er ganske vist et stort arbejde at fjerne stenpikningen, men det vil I være bedst tjent med. Et lag på 10 cm. perlesten er er hverken til at køre eller cykle på. Hvis stenpikningen er lagt direkte i/oven på jorden, vil det være nødvendigt at fjerne et lag på min.15 cm og erstatte det af stabilgrus, som vibreres. Herefter kan perlestenene lægges ud i et mindre lag.
Piksten kan være en eftertragtet vare, så måske kan I få interesserede til at afhente dem på stedet.
(Jeg bruger meget tid på at samle piksten, når jeg går den modsatte vej, som jer)
Venlig hilsen, Knud
Skrevet af: Bent Martensen, 19. oktober 2006 kl. 19.28
Der er kommet noget sand i handellen som har en surhedsgrad som ukrudtet ikke kan gro i, det bruges til at feje ned mellem nylagte fliser som jo også kan blive befængt med ukrudt, jeg ved ikke hvad det koster men det var dog et alternativ til salet som iøvrigt også virker udmærket.
Skrevet af: Bente Hornbech, 8. november 2006 kl. 16.12
Hej
Vi bruger gasbranderen og har gjort det i mange år efterhånden, man skal bare lige "blanchere" planterne, helst mens de er små, men,skal jeg hilse og sige, de var ikke kun små da vi startede, og vi har helt styr på det nu, og bruger meget lidt gas.
Hilsen Bente Hornbech
Skrevet af: Jens Sørensen, 3. maj 2007 kl. 15.35
Hej
Her er mange gode ideer til at holde sin gårdsplads ren, så jeg vil også give mit besyv med.
En bund med 10 cm stabil grus. her efter 5 cm stampet stenmel efterfulgt af 3 cm perlesten (48 mm eller 816 mm).
Anskaf en lille have traktor med rive og evt.skuffejern.
Rives gårdpladsen en gang i ugen kommer der ingen ukrudt.
Hilsen Anlægsgartneren
Skrevet af: Lone Kirkwood, 11. maj 2007 kl. 8.55
Der er ingen huritge løsninger der ikke er skadelige for naturen!
Fiberdug virker i nogle år men efterhånden som blade og andet godt formuldes dannes der et lag over dugen som ukrudtet kan gro i. vi har selv perlestens indkørsel, den bliver luget, ved håndkraft et par gange eller tre i løbet af en sommer og så piller vi det op der kommer når vi falder over det. Der er arbejde ved at ha'' en have, det er der også ved at ha'' en indkørsel medmindre den er lavet af beton!
Mht tykkelsen af grusset så pas på med at lægge mere end 5 cm da et fortykt lag betyder man nemt "glider" rundt i gruset.
Skrevet af: Søren S Duun, 17. november 2007 kl. 17.45
Sprøjt ukrudt med eddike
Nogle hjemme-gartnere bruger allerede eddike som et ukrudtsmiddel, og nogle planteskoler sælger eddike-pesticider. Men ingen har testet det videnskabeligt indtil nu.
ARS's videnskabsmænd (Agricultural Research Service (Landbrugs Forskning Service)) fremsætter det første videnskabelige bevis på, at det måske er en potentiel ukrudtsbekæmper der er billig og sikker for miljøet perfekt til økologiske landmænd.
ARS's forskere Jay Radhakrishan, John R. Tealsdale og Ben Coffman fra Beltsville, Md., testede eddike på ældre/større ukrudt almindelig hvid gåsefod, kæmpe rævehale, kinajute, top-amarant og canadisk tidsel i drivhuse og ved studier i marken.
De sprøjtede ukrudtet ved håndkraft med forskellige opløsninger af eddike, og sørgede for at dække bladende ens. Forskerne fandt ud af, at koncentrationer på 5 og 10 procent slog ukrudtet ihjel i løbet af de første to uger. Andre planter krævede højere koncentrationer af eddike, for at slå dem ihjel. Af de højere eddikekoncentrationer, var der en sandsynlighed på 85100 procent for, at de kunne slå alle de forskellige størrelser ukrudt ihjel. En flaske husholdningseddike har en koncentration på ca. 5 procent.
Canadisk tidsel, en af de mest hårdnakkede ukrudtstyper i verden, viste sig at være den mest påvirkelige; opløsningen på 5 procent havde 100%'s chance for at slå dens tilbagevendende vækst ihjel. Opløsningen på 20 procent kan gøre dette på to timer.
Pletvis sprøjtning på kornmarker med 20% eddike slog 80100% af ukrudtet ihjel uden at skade kornene, men forskerne lagde vægt på behovet for mere forskning. Hvis eddiken blev sprøjtet over hele marken, vil det koste omkring 65 dollars (338,88 kr.) per ca. 0,4 hektar. Hvis det kun blev anvendt til lokale ukrudts befængtheder, som for eksempel at, det forekom i rækkerne af afgrøder efter dyrkningen, vil det måske kun koste omkring 2030 dollars (104,27156,41 kr.)
Forskerne brugte kun eddike der var lavet af frugt eller korn, så det kan være i overensstemmelse med de økologiske landmænds standarder.
ARS er den amerikanske landbrugsafdelings chef videnskabelige forsknings organisation.
Skrevet af: Michael, 14. maj 2008 kl. 22.58
Ikk alt det mærkelige i siger. en god 1:1 eller måske 1:2 blanding klorin i lidt vand. det dur sgu på ukrudtet. lige meget hvor. indkørsel bede osv. det tar sgu det hele
Skrevet af: Lene Skov, 14. juni 2009 kl. 10.22
Jeg søger desperat efter en miljøvenlig måde at fjerne græs fra vores gårdsplads hvor vi har små hvide perlesten. Vi købte gården for to år siden hvor gårdspladsen var fuldkommen fri fra ukrudt. De sidste to år har græsset bredt sig på trods af at vi har kæmpet for at holde det væk med håndkraft. I år har det taget overhånd og ligner næsten en græsplæne flere steder.
Inden vi investere i en stor gasbrænder eller andet, vil jeg være interesseret i at høre om andres erfaring. Hvor tit skal man bruge brænderen, bliver græsset helt brunt og vissent osv.
Skrevet af: Bente M. Pedersen, 21. juli 2011 kl. 10.15
Efter godt 2 års ejerskab af parcelhus med stor perlestensbelagt indkørsel og forplads har jeg givet op og kører nu det meste af pladsen over med plæneklipperen. Har besluttet, at det er sådan, min grund vil se ud på det sted! Har prøvet at luge, skuffe, rive. Det går ud over tiden i haven, som også er en udfordring - og meget sjovere at bruge tid på. Har prøvet biologisk ukrudsbekæmpning på et lille område (lille, fordi indholdet i flasken ikke rakte til mere). Katten nøs i en hel uge efter, og nu 2 mdr. efter gror ukrudtet lige godt igen, så det er droppet. Har overvejet en gasbrænder, men kan se af indlæggene, at det nok ikke er investeringen værd. Det ser såmænd også helt pænt ud med al det uens voksende, det skal bare holdes nede, så det ikke smider frø.
Ad åre kan det være, jeg får området lagt om, det er ikke sket i 30 år. Jeg tænker, de tidligere beboere har sprøjtet for at holde området frit for ukrudt. FØJ!
Skrevet af: Knud Halskov, 21. juli 2011 kl. 12.17
Hej Bente,
det kunne jo også være, at de tidligere beboere har brugt skuffejern og rive. Det gør jeg. Min gårdsplads er ca. 240 kvm. og den bruger jeg 2-3 timer på ca. en gang om måneden. Så ser den ud, som jeg gerne vil have den.
Hilsen Knud
Skrevet af: Bente Røsling, 11. august 2014 kl. 10.10
Jeg vil gerne have nøddesten eller ærtesten i min indkørsel. Jeg har tænkt at lægge fiberdug under, dels som ukrudtsspærre, dels for at forhindre stenene i at blive trådt ned i den underliggende jord. Min indkørsel er lang og ca. 10 meter af den har et fald på ca. 2,5 %. Jeg er nu i tvivl om fiberdugen vil få stenene til at rutsche. Er der nogen der har erfaringer med lignende?
Skrevet af: Anonym bruger, 11. august 2014 kl. 10.42
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Anja Egeriis, 11. august 2014 kl. 10.52
Det skal i hvert fald ikke være almindelig fiberdug :)
Er geotextil mon solidt nok? Det må de jo kunne svare på, der hvor de sælger det :)
Skrevet af: Bente Røsling, 11. august 2014 kl. 11.17
Der skal ligge et par rækker fliser til at køre på, fiberdugen eller geotekstilen bliver kun til at gå på. Jeg er mest optaget af rutsche-faren :-)
Skrevet af: Anonym bruger, 11. august 2014 kl. 11.52
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Anonym bruger, 11. august 2014 kl. 15.31
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Tom Andersen, 11. august 2014 kl. 16.58
@Bente
Husk, at løsningen ikke holder ukrudt væk i mere end nogle få år, hvis det udføres korrekt. Derefter kan det blive en udfordring at fjerne ukrudt....
Skrevet af: Lone Brems, 12. august 2014 kl. 10.11
Hej Bente Røsling
Spørg en anlægsgartner - de ved hvordan det skal gøres for at stenene ikke arbejder sig ned i underjorden & at ukrudtet får ringe vilkår (der er den sammenhæng mellem de to forhold, at ukrudtet har brug for fugten mellem sten og jordpartikler for at kunne spire)
Det giver lidt bøvl og larm til en start - men det er en daglig glæde at have fået lavet en solid, holdbar bund under perlestenene.
Vores indkørsel blev etableret af anlægsgartner for 9 år siden - den er stadig ukrudtsfri, selv om vi får masser af tidselfrø fra omgivende marker, birkefrø fra træ i skel og erantis-& sneprydfrø fra et bed langs indkørslen. Vores indsats er 1 time forår og 1 time efterår med ukrudtshakke og rive på et areal på godt 60 kvadratmeter + ca 1/2 time til opsamling af efterårsløv fordelt på to gange
Med venlig hilsen fra
Lone
Skrevet af: Nina Olofsson, 16. juli 2015 kl. 21.53
Er det muligt at lægge presenning over perlegrusen og på den måde kvæle ukrudtet? Fx 1-2 uger? Det ville være interessant at høre om nogen har erfaring med det :)
Skrevet af: Lars Holt, 16. juli 2015 kl. 22.09
Selvfølgelig kan det lade sig gøre - men nok i nogle måneder.
Men perlesten skal man jo blot luge, så forsvinder ukrudtet.
Perlesten er utrolig nemme at luge med et skuffejern (skærer under stene vandret med jordoverfladen).
Men har man været forsømmelig, skal der selvfølgelig suppleres med knofedt.
Skrevet af: Nina Olofsson, 16. juli 2015 kl. 22.51
Ja, eller hvis man har overtaget en forsømt gårdsplads i forbindelse med huskøb ;)
Skrevet af: Anja Egeriis, 17. juli 2015 kl. 9.06
Hvis du lægger en presenning over fra nu af og resten af vækstsæsonen, vil du kvæle det ukrudt, der vokser nu og forhindre nyt i at spire i den periode.
Der vil være store mængder af ukrudtsfrø i stenene, som spirer til foråret, så det vil give en del arbejde med skuffejernet - men sådan ville det være under alle omstændigheder...
Men måske en meget god idé at dække nu - hvis I lige er flyttet ind, har I jo sikkert nok at se til :)
Skrevet af: Ingeborg Hansen, 17. juli 2015 kl. 9.39
Hej Nina, jeg måtte smile lidt ved dit forslag om at kvæle ukrudt i løbet af 1-2 uger. Udover gift findes der ikke nogen nem metode - i første omgang. Gift er heller ingen holdbar løsning. Man slår grønt fremspirende ukrudt ned og så ligger det og pynter lige så lidt som en tur med hakkejernet. Det ligger jo meget længe og ser dødt,gult og grimt ud. Med hakkejernet får du også væltet det endnu ikke synlige ukrudt og hindrer det i at spire. Du kan straks rive det sammen. En gårdsplads med perlesten har ikke kun gammelt rodukrudt (ukrudt med lange, dybe rødder) men får til stadighed nyt frøukrudt via luften, fugle etc.) . Belav dig på at du skal ud med hakkejern og rive mindst hver 4. Uge. Hvis området er for stort, må du overveje at omlægge arealet - ikke nødvendigvis med beton :-).
Til lykke med opgaven = gratis fitnesscenter, som vi allerede er mange medlemmer i.
Ingeborg
Skrevet af: Lene Skov, 17. juli 2015 kl. 9.49
Jeg har fået anbefalet en blanding af halv eddike og vand til at fjerne græs på gårdsplads Har dog ikke prøvet det endnu
Skrevet af: Lars Holt, 18. juli 2015 kl. 8.52
Hvad er det for noget ukrudt, du har problemer med?
Det er ikke et hakkejern, men et skuffejern, der skal bruges i en perlestensbelægning.
Hvis laget er for tyndt, må du lægge flere sten på, når du har fået bund i ukrudtet. Laget skal være så tykt, at du kan føre skuffejernet under stenene.
Skrevet af: Ingeborg Hansen, 18. juli 2015 kl. 9.53
Hej Lars - du har ret, der skal skuffes og ikke hakkes. Når jeg har kaldt det et hakkejern, er det fordi jeg bruger mit redskab til at hakke og skuffe med. Jeg har forgæves ledt efter et af de gamle skuffejern, som har et "hul" i midten, hvor jorden kunne passere ud igen.
Ingeborg
Ps. Jeg kunne godt tænke mig en lille rive, hvor den ene eller begge sider også kunne bruges som hakkejern. Nu bruger jeg riven på mit fortov og har en gang imellem brug for et "hak"
Skrevet af: Lars Holt, 18. juli 2015 kl. 12.34
Hej Ingeborg.
Det er den slags skuffejern, jeg bruger.
Jeg har aldrig bemærket, at de skulle være svære at få fat i - jeg har to til tre stk. Jeg har endda købt ny klinge, som afventer at jeg får det skiftet.
Man kan jo ikke bruge hele sit liv til at rende frem og tilbage efter redskaberne.
Skrevet af: Bent Nielsen, 27. juli 2019 kl. 19.09
Jeg har en indkørsel og gårdsplads med perlesten. Der kommer en del ukrudt, mest græs men også andet. Er begyndt at holde det nede ved at slå med græsslåmaskinen, det går fint og det er faktisk pænt med det grønne....
Skrevet af: Bente M. Pedersen, 28. juli 2019 kl. 8.19
Hej Bent. Det er så også endt sådan hos mig! Jeg tror endda, det grønne holder styrtregn lidt bedre på afstand af mit hus, når det kommer buldrende ned ad bakken og ind over fortovet. Og humlebier og alt muligt andet, der elsker kløverblomster, ser jeg masser af.
Skrevet af: Lars Holt, 28. juli 2019 kl. 11.42
Ja, det er en gammel kendt metode at holde ukrudt nede med græsslåmaskinen.
Og er du tilfreds med en grøn plæne i stedet for perlesten, er det jo fint.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.