Forum

Etablering af læhegn

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Martin R., 23. marts 2009 kl. 9.05

Jeg har i dag et læbælte mod vest. Bæltet er 50 meter langt. Der står ca. 15 rækker hvidgran som er 10–12 år gamle. De har alle smidt en meget stor del af nålene, så der nu er forholdsvist åbent. Ved ikke hvad de fejler...

Jeg overvejer at fælde halvdelen og tilplante med nye træer, og så fælde resten senere når de nye er kommet op.

Men hvad skal jeg vælge: Har læst at der ikke må plantes gran efter gran, men hvad med fyr? Østrigsk fyr eller fransk fyr. Kan det gå?

Det er vigtigere at de er MEGET tætte end høje.

1 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Boi Jensen, 23. marts 2009 kl. 16.30

Hej Martin
hvorfor ikke plante noget der både bliver tæt og godt til fugle – og så skal du væk fra nåletræer. Du kan sagtens få et hegn så det bliver rigtig tæt og det kræver bare lidt klipning de første år – og så skal du bruge fortrinsvis buske – som en blanding af lave og høje – hvor et eksempel på en af de høje – er naur. Den bruges også til hæk – og bliver her rigtig tæt.

I et læhegn drejer det sig ikke om at få det tæt som en mur, men så tæt at vinden sænker farten, når den går gennem læhegnet. På den måde får du den virkning at der nærmest bliver en luftlomme på begge sider af hegnet og det giver læ og dermed en højere luft og jordtemperatur.

Jeg har lang erfaring i at lave læhegn og kan sende et udvalg af typer som jeg har liggende på dokumenter på PC-en, hvis du sender en mail.

www.de-gamle-sorter.dk

2 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Martin R., 24. marts 2009 kl. 7.48

Hej igen og tak for svar,

Jeg har tænkt i samme baner, men jeg tror alligevel, at er er behov for nogle nåletræer. Det jeg ikke fik skrevet i indlægget er at beplantningen er første bastion mod vestenvinden – vi bor 2 km fra vesterhavet. Beplantningnen står i markhøjde – dvs. 2 meter lavere end jordplan oppe ved husene. Der er derfor også behov for noget som løber i vejret.

Jeg er helt med på at hegnet ikke skal være 100% tæt.

På udvendig side – mod vest – har vi allerede plantet 2 nye rækker med hhv. pil og sargentsæble/rød kornel. De har alle overlevet det første år.

Derfor tænker jeg at der skal en del høje nåletræer tænkes ind i projektet. jeg er bare bekymret for rodfordærver i nåletræerne.

– Martin

3 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Boi Jensen, 24. marts 2009 kl. 8.06

Hej Martin
Jeg er også bekymret for rodfordærver, men hvis du vil have nåletræer og du bor så tæt på Vesterhavet, synes jeg du skal vælge sitkagran – og så klippe dem. Så kan de blive lige så tæt som en hæk – og de tåler fint klipningen – altså hvis du har tid og lyst, men kombination af nål og løv dur ikke, for løvtræernes grene pisker nålene af nåletræerne, hvis de kan nå hinanden.

4 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Martin R., 24. marts 2009 kl. 9.39

Jeg har talt med en gartner som anbefaler fransk fyrretræ, da den skulle kunen modstå alt, men jeg kan ikke rigtig finde nogenogle informationer om sorten.

5 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Boi Jensen, 24. marts 2009 kl. 16.37

Hej Martin -
Det er også en fin sort – den hedder Pinus Uncinata og er egentlig en enkeltstammet bjergfyr.

6 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Martin R., 26. marts 2009 kl. 8.36

Hej Boi,

Jeg sender dig lige en mail.

– Martin

Nyt svar til emnet »Etablering af læhegn«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Etablering af læhegn

Søg:

StΓΈt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider