Forum

Nybegynder og gødning

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Maria, 17. oktober 2007 kl. 11.05

Når der skrives om gødning står der næsten altid at man skal anvende halvomsat dyregødning. Men hvor længe skal dyregødning gemmes inden det er halvomsat? hvis man udbreder frisk komøg her i efteråret i (som jorddække i en nyanlagt) køkkenhave er det så omsat nok til at kunne arbejdes ned i jorden til foråret? Og er det gødning nok eller skal jeg yderligere tilsætte i løbet af foråret?

mvh Maria

1 af 2 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 18. oktober 2007 kl. 11.45

Hej Maria

Prøv at søge på denne hjemmeside under Spørg eksperterne. Med søgeordet "kompost" får du mange artikler frem, som handler om fremstilling af kompost, de vanskeligheder man kan komme ud for og hvilke fordele, der er ved at fremstille og bruge kompost.

Hvis du lægger uomsat gødning ud på jorden på denne årstid, så vil mange næringsstoffer forsvinde ved fordampning eller blive skyllet ned i jorden af regn og tøet sne. Så du får meget mere ud af at kompostere den mængden komøg, du kan få fat i og så dække jorden til foråret med denne kompost der hvor du vil have de urter, der kræver meget næring.

Mængden af gødning, som du skal bruge bestemmes af, hvordan jorden er i din køkkenhave og af, hvilke urter, du vil dyrke.

Kartofler og kål kræver f. eks meget mere næring end persille og krydderurter (som "går i chok" hvis de får for meget gødning).

Måske er det en god idé at få lavet en jordbundsanalyse – så får du med det samme klarhed over, hvilke næringsstoffer og mængder, du skal tilføre jorden. Men det er ikke helt præcist – man er nødt til selv at justere i forhold til forskellige urters krav til gødning.

God arbejdslyst med køkkenhaven!

Venlig hilsen
Lone

2 af 2 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ulrik, 18. oktober 2007 kl. 11.45

Hej Maria

De fleste køkkenhaveplanter trives ikke med frisk staldmøg i jorden. Kartofler er en undtagelse – de kan fint lægges om foråret i jord, hvor der samtidigt er arbejdet et godt lag staldgødning ned. Husk kun at arbejde møget ned i de øverste 5–10 cm jord.

Ved staldmøg forstås det halm, kokasser og tis, som dyrene har trådt sammen i stalden. Gødningsvirkningen er kraftigere, jo mere kokasser og tis der er i forhold til halm.

Det er en rigtig god ide at lægge et godt lag halmrig staldmøg ud som jorddække her i efteråret. Til foråret i marts vil det meste af møget være omsat og trukket ned i jorden af regnormene, og jorden har fået en dejlig løs struktur i overfladen, som er let at bearbejde.

Her i efteråret kan du samtidigt sætte en god stor stak staldgødning til varmekompostering under et plastdække. Så er den klar til brug som halvomsat kompost i foråret.

I marts river du resten af jorddækket af og putter det i kompostbunken eller arbejder det ned i jorden. I forårsmånederne marts og april skal solen varme jorden op til 8 graders varme, før såningen for alvor kan begynde, så der skal kun være et ganske tyndt jorddække.

Arbejder du resten af jorddækket ned i jorden, kan du risikere, at det under den første del af omsætningen forbruger jordens lettilgængelig kvælstof, og dermed stjæler det fra planterne i foråret. Senere frigives kvælstoffet til planterne.

I løbet af vinteren vil en del af det lettilgængelige kvælstof blive vasket ud af jorden. Hvor meget kvælstof, der er tilbage om foråret, afhænger af om vinteren er tør og kold eller mild og våd. Efter en våd vinter kan det derfor være nødvendigt at gøde med noget, der hurtigt frigør kvælstof til planterne, f.eks. velomsat kompost som ormehumus fra en lukket kompostbeholder eller nældevand.

En del planter spirer dårligt, hvis der er meget lettilgængelig kvælstof i jorden, så kvælstofgødningen skal helst ikke gives før såningen. Vent til planterne er spiret frem og er vokset ud over kimbladstadiet. Velomsat kompost lægges på jorden mellem rækkerne og arbejdes overfladisk ned med en kultivator.

Nogle afgrøder har ikke behov for ret meget kvælstof, og de kan normalt klare sig med gødningsvirkningen fra et godt vinter-jorddække. Det gælder de fleste rodfrugter, f.eks. gulerødder.

Andre urter skal have tilført en del gødning i løbet vækstsæsonen for at få en god vækst. Fra maj og igennem sommermånederne kan gødningen gives i form af halvomsat kompost, som lægges på jorden mellem planterækkerne. Halvomsat kompost skal ikke arbejdes ned – den skal ligge oven på jorden, hvor den beskytter jorden mod udtørring og er føde for regnormene.

Der er mange artikler her i Havenyt om de enkelte afgrøders gødningsbehov.

God fornøjelse med køkkenhaven!

Nyt svar til emnet »Nybegynder og gødning«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Nybegynder og gødning

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider