Skrevet af: Mads, 17. september 2006 kl. 23.30
Er der en der kan hjælpe mig med at finde et sted hvor man kan købe små mængder frø af bla. forskelige nåle- og løvtræer?
Mads
Skrevet af: Boi Jensen, 18. september 2006 kl. 17.24
Hej Mads
Tror du skal prøve hos Hedeselskabet.
Søg under www.hededanmark.dk/Kontakt.1936.aspx
Alternativt kan du selv samle frøene det er gratis, giver motion eller du kan søge nogle, der har noget frø og så betale portoen, hvis de har for mange.
venlig hilsen Boi Jensen
www.de-gamle-sorter.dk
Skrevet af: Hans Åge, 18. september 2006 kl. 20.39
Du kan selvfølgeligt også få den oplevelse i skoven, med selv at samle kogler, agern og de frø som interesserer dig. De ligger lige under de pågældende træer. Samtidig får du indblik i hvordan pågældende træ ser ud. Du kan måske lave dig lidt forretning ud af det. Nej selvfølgeligt ikke. Nogle frø skal nedfryses en overgang. Det vil bibliotektkarene helt sikker elske at hjælpe dig med at find bøger/emner om. håp
Skrevet af: Boi Jensen, 18. september 2006 kl. 21.42
Hej Mads og Hans Åge
Hvis det er vanskelige frø, der skal specialbehandles skal der søges under stratifikation. Det er f.eks. tjørn, æble, kirsebær, mirabel, avnbøg og mange flere. Her virker såning bedst, hvis vi forsøger at efterligne naturens egne metoder, d.v.s. såning af frøet så snart det er modent uden tørring.
Andre ting som eg, bøg, de fleste nåletræer virker næsten hver gang også med tørret frø.
Skrevet af: Mh, 18. september 2006 kl. 22.28
Ja, du kan købe frø fra træer her:
www.koebfroe.dk/
Jeg har prøvet, det fungerer fint.
Skrevet af: Mads, 18. september 2006 kl. 23.22
Tak allesammen, men det er ikke så lige til at samle frø selv, da jeg er flyttet til island.
Jeg synes at der mangler flere træer heroppe, ihvertfald andre end de dominerende (plantede) monokultur af poppel,skovfyr, gran og lærk.
De oprindelige birketræer, er ikke så store og hvorfor man planter popler ved jeg ikke de er ikke specielt kønne, især ikke når de er plantet i lige linier.
jeg ved godt at jeg ikke skal forvente at få bøg, eg og ask til at trives storartet, men jeg kunne nu godt tænke mig at have en, skal vi sige, botanisk have, med nogle træer hjemmefra...
er der nogen der ved noget om hvilke arter der kunne tænkes at passe i island?
mads
Skrevet af: Boi Jensen, 19. september 2006 kl. 9.04
Hej Mads
Se det var jo en hel anden sag, for bor du omkring Reykjavik kan du se dig omkring der er kun ganske få arter, der trives og enig, du kan godt spare dig at sætte bøg m.fl., dog ville jeg prøve om ikke vintereg vil lykkes og ganske rigtigt det ser lidt mærkeligt ud med alle de popler, der bliver sat langs med markerne og vejene i sort plastik, men det skyldes alene at det er nemt og billigt at sætte popler, de lykkes næsten hver gang som stiklinge og ser ud til at trives. I det nordlige hvor der er mere fastlandsklima, kan andre ting trives specielt omkring Akureyri findes en del små træer af mange forskellige arter.
Normalt siger vi at man skal se, hvad der trives i forvejen og det vil også lykkes igen. Du skal også være opmærksom på, om der er restriktioner med hvad du må indføre.
Prøv at melde tilbage med oplysninger så skal jeg prøve at finde noget frø, som du kan "lege med".
Skrevet af: Mads, 19. september 2006 kl. 23.54
Jeg kunne godt tænke mig at prøve østrigsk fyr, sitkagran, fuglekirsebær, vildæble, hvidtjørn, sukkerløn, hængepil, vinter eg, hyld, lind, rød el, ceder, avnbøg, dunbirk, ask og canadiskpoppel/ landevejspoppel.
Så som du kan forstå er der mange forskellige slags jeg kunne tænke mig at prøve, om de vil lykkes, er vel ikke det vigtige. Bare det at forsøge det...
Jeg tror dog desværre at der er nogle restriktioner ang. indflytning af frø, men det vil jeg undersøge nærmere.
Mads
Skrevet af: Boi Jensen, 20. september 2006 kl. 21.45
Hej Mads
Jeg vil godt forsøge at hjælpe dig med noget, forudsat jeg kan få fat i frø uden de store vanskeligheder og der ikke er restriktioner med at indføre dem. Der er ikke meget værd at sende noget, der så bliver konfiskeret.
En del af de ønskede, vil du ikke få til at lykkes, så dem skal du nok vælge fra med det samme. Pil og poppel frøformeres ikke frøet bevarer ikke spireevnen ved opbevaring. Avnbøg er svær at finde frø af og den kræver 11 mdrs stratifikation, så den er kun for specialister.
Måske skal vi til at skrive på privat mail.
Skrevet af: Mads, 21. september 2006 kl. 21.03
Ok lad os gøre det
Jeg har været inde på en side og der ser det ikke ud til at der skulle være restriktioner på frø, bare på planter.
Skrevet af: Brian, 24. oktober 2006 kl. 14.15
Hejsa jeg har nogle nobelis frø fra i år
Skrevet af: Mads, 24. oktober 2006 kl. 15.05
Det kunne være spændende at få sådan nogle
Skrevet af: Green, 25. oktober 2006 kl. 22.29
Det du er i gang med er en seriøs gang florafourening. Du risikere at nogle af de frø der lykkedes vil kunne sprede sig og udkonkurere de oprindelige arter der oprindeligt gror på Island. Lidt i stil med bjørneklo og glatbladet hæg i Danmark. Plantesygdomme og skadelige mutationer er også en mulighed.
Jeg er sikker på at alle mulige fra vikingetiden og fremefter har prøvet at få fremmede frø til at gro, så det er muligt at skaden ikke vil være så stor, men risikoen er bestemt til stede. Island må have noget der svare til Skov og Naturstyrelsen, som måske kan være gode at spørge om råd.
Skrevet af: Mads, 26. oktober 2006 kl. 23.34
Nu er det træer vi snakker om.
Træer man planter og venter på.
Træer som måske kan klare klimaet.
Træer som jeg om 304050 år fra nu kan se ud over og fortælle mine børn og børnebørn og hvem ved måske hvis jeg bliver gammel nok oldebørn, historien om dengang jeg i en sværm af myg gik krumrygget og plantede dem i silende regn og med myg svirrende om hovedet.
Og det kan da, ved gud i himlen ikke være værre end de forbandede lupiner man har plantet eller den uendelige mængde popler der er plantet i snorlige rækker, og som ingen ved hvad skal bruges til.
Men jeg kan godt se det forfærdelig i at der bliver indført en eller flere arter af planter eller dyr der vil udrydde oprindelige arter og sprede sig uhæmmet.
derfor opfandt en svensker det geniale værktøj- Kædesaven.
Om der er noget der modsvare Skov og Naturstyrelsen, ved jeg ikke men det er da troligt, til gengæld ved jeg der er flere skovdyrkerforeninger, der giver tilskud til tilplantning af de føromtalte popler
Mads
Skrevet af: Mads Varberg, 3. juli 2014 kl. 23.16
Ved nogle af jer hvor det er muligt at købe frø til plantning af et egetræ?
Skrevet af: A.M. Lønbæk Planteskole, 5. juli 2014 kl. 10.33
Hvad for en eg?
Er det alm dansk eg, kan du gå i skoven i oktober og samle en håndfuld under en sund karakteristisk eg.
Anne Marie
Skrevet af: Ingeborg Hansen, 5. juli 2014 kl. 19.20
Hej Mads
Vi har lige været på din dejlige ø - og blandt andet set at det på østkysten (Seydisfjördur) kanten er småt med hvad der kan vokse. Vi har været en tur omkring Lögurinn søen, hvor der er iværksat et forsøg med nyplantning af skov - Hallomsstadarskógur, Islands største skovområde. Vi så mest lærk og birk - samt enkelte nåletræer.
Men er problemet ikke mest at der ikke er ret meget muldjord at gøre godt med? Træernes rødder skal jo vokse nedad, og hvis de når klippegrund 40 cm nede, er det ikke ok for mange af vore danske træer, som skal have dybmuldet jord. (nåletræer har dog et mere overfladisk rodnet)Måske kan du få lidt mere viden på nævnte skovområde. Vi så store forsøgsarealer med små planter.
Vi var på Island i maj måned, hvor alt endnu så mere eller mindre forfrossent ud.
Billederne er taget ud af vinduet på en kørende bus.
Ingeborg
Ps. Ja, lupiner så vi også :-) men ingen popler
Skrevet af: Ingeborg Hansen, 5. juli 2014 kl. 19.22
Og et næsten "pastel" billede. Men sådan kan der også se ud på Island. Et krydstogt med Smyril Line "Viking Cruise" kan varmt anbefales. Vi har sidst været ude at rejse sammen - og ikke i embedsmedfør i 1960. Så det var store ting at vi gerne ville se Island og Færøerne i år.
Ingeborg
Skrevet af: Ingeborg Hansen, 6. juli 2014 kl. 9.40
Hej Mads
Jeg tror at du i første omgang skal interessere dig mest for hvilket rodnet de forskellige træer har - og så vælge træer med et rodnet, som ikke går i dybden. Er der mon et tykkere muldlag/jordlag der hvor du vil plante?
Ingeborg
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.