Forum

Temperaturzoner

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Jes Rehder, 26. august 2008 kl. 22.05

Hej

ER der en der kan forklare mig hvorfor der angives flere zoner på Amerikanske.

f.eks. for Hibiscus syriacus
Hardiness:
USDA Zone 5a: to -28.8 °C (-20 °F)
USDA Zone 5b: to -26.1 °C (-15 °F)
USDA Zone 6a: to -23.3 °C (-10 °F)
USDA Zone 6b: to -20.5 °C (-5 °F)
USDA Zone 7a: to -17.7 °C (0 °F)
USDA Zone 7b: to -14.9 °C (5 °F)
USDA Zone 8a: to -12.2 °C (10 °F)
USDA Zone 8b: to -9.4 °C (15 °F)
USDA Zone 9a: to -6.6 °C (20 °F)

Jeg bliver totalt forviret for hvad skal man regne med når man kigger på USDA zone som laveste temperatur

venligst
jes

1 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 27. august 2008 kl. 8.55

USA er et stort land, derfor har det amerikanske agriculture department inddelt USA i flere temperaturzoner, hvor man bruger nattemperaturen som udgangspunkt.

Når en amerikaner er ude og købe planter kan han straks se om plantens zone kode passer til koden der hvor han bor eller en højere kode.

Det har vi ikke brug for her i DK da landet her er en stor zone. 5b- 6a vil være et godt bud.

Mvh. Svend Høst

2 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Erik Laugesen, 27. august 2008 kl. 19.04

Vil godt lige sige noget om zoner i dk...her i esbjerg og langs a vestkyst har vi godt nok zone 8a-8b og de sidste 2 vintre 9a da vi ikke har har haft noget frost af betydning...da hvis vi får frost er det for det meste fra 6.6-og op til 12.2-og når det sker er det som regl kun nogle enkelte dage og vi får tø igen...mine forældre bor ved vejen og på de 50 km kan temp være 10 graders forskel.hvor vi har 5+ og de så kan ha 8-.og jo vi bruger zoner til at finde ud af hvad vi kan plante her...prøv at gå på www.eucalyptushaven.dk...på fanø og se hvad der gror det samme gælder her...

erik esb ø

3 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Svend Høst, 27. august 2008 kl. 22.36

Erik! Her i DK lever vi den temperede zone med overvejende kystklima dvs. milde vinter og kølige sommere, selvom det modsatte også forekommer, isvinter og hedebølge. I USA har man næsten alle klimatyper ligefra tropisk i syd til temperet i nord og polarklima i Alaska, så derfor synes man at er en god ide at vejlede forbrugerne om at der klimazoner som skal passe til planterne.

Her i DK har vi også " klimazoner" dvs. steder med ret lune nat vintertemperaturer, som Bornholm, hvor figen klarer sig fint, men der er ikke den store forskel mellem landsdelene, det er indefor 0.5–1.5gr.C temperaturen i genemsnit svinger.

Mvh. Svend Høst

4 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Erik Laugesen, 28. august 2008 kl. 12.58

Hej Svend...

jo det er rart at man kan se hvad for planter hvor og vi hører nok til den milde del af landet...da vi her har eucalyptus-oliven-figner-alocasia-palmer såsom butia-trachycarpus-humilis og planter fra australien så som cordyline australis og endivisa+en hel del andre temp og nogle få kold tropiske udplantet hele året...men får vi en ren kold vind fra øst ja så må vi vinterdække med granris eller et stykke gulvtæppe...men vinter har vi slet ikke som bare 50 km herfra inde i landet...

erik esb ø

5 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Steffen Voigt, 30. september 2008 kl. 15.42

Danmark er groft sagt inddelt i to zoner, zone 7 og Zone 8. kysterne er gennerelt lidt varmere end inde i landet og ligger flere steder og svinger mellem zone 8 og 9. Enkelte steder inde i landet som fx. i mit Jylland er det Zone 6b da her til tider bliver en del koldere om natten i vinter perioden. Indelingen på lands plan hvis man ser bort fra kyst zonen så ledes. I Jylland har man Zone 6b, 7a, 7b og 8a. på Sjælland og Fyn har man zonerne 8a og 8b Bornholm og sydhavsøerne Zone 8b.

Hilsen Steffen Voigt

6 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Gunnar K., 30. september 2008 kl. 21.07

Hvis Danmark skal inddeles i kljimazoner (og det er maaske slet ikke noedvendigt) skal man enten foelge det amer, eller det svenske, som er stik modsat i sit princip (se informationer fra firmaet Impecta, hvis froe ogsaa er til salg i Danmark).http://eline.impecta.se/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&$GUEST=D&wts.ACTION=loginguest&p=H
For en tid siden (Et par aar) blev det samme spoergsmaal diskuteret her efter et svar til en deltager fra Karna Maj(http://www.havenyt.dk/spoergsmaal/5032.html), og i den diskussion kan man nikke genkendende til de argumenter, der stadig er aktuelle.

Venliig hilsen
Gunnar.

7 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anders R. Johnsen, 22. december 2008 kl. 11.38

US-inddelingen er baseret på laveste middel temperatur. For DK kan man som hovedregel sige at de der bor mindre end 5 km fra et større havområde ligger i zone 8 (-12 til -7), mere end 5 km fra kysten ligger i zone 7 (-18 til -12), og midt i Jylland kan man være uheldig at ligge zone 6 (-18 til -23). Mindre fjorde som f.eks. bunden af Roskilde Fjord tæller ikke. Dyrker man sine planter i en træramme kan man rykke en klimazone ved at lægge almindelig klar plastplade over om vinteren. Klimazonerne er meget relevante når man for eksempel dyrker sarte planter som orkideer fra sslægterne Pleione og Calanthe. Jens Michael Gundersen har skrevet en bog (Eksotiske planter) hvor han har tegnet et illustrativt kort med danske klimazoner

US-inddelingen er egentlig ikke særlig god for den er baseret på gennemsnit over 30 år, men et par enkelte nætter med ekstremt lave temperaturer kan godt tage livet af planterne selvom man ligger i den rigtige zone. Der findes derfor en europæisk (tysk tror jeg) klassificering der er baseret på lavest målte temperaturer over en årrække, men dette system bruges sjældent.

8 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Erik Laugesen, 22. december 2008 kl. 15.05

Hej fra esbjerg.

Om klima zoner i dk kommer det jo ikke kun an på hvor meget frost de forskellige planter kan tåle det kommer også an på hvor man så planter dem i haven og hvad jord de står i...

mine cordyline australis og new zealandsk hør og passions blomst kan man bare ikke plante ud selv om de tåler alle 3 op til ca 9–10 minus...cordylie australis har det ikke godt i tung vandholdig have jord og det samme for new zealandsk hør de har det bedre i let sandet jord da vinter væden så kan løbe fra så frosten ikke trænger ned i jordren pga vand og sprænger rødderne og passions blomst har det bedre op ad en mur uden vand om vinteren og der ved øger man også frost tåleligheden.

det samme gælder hårdføre kaktus-agaver plante man dem i tung vandmættet jord uden at blande sand eller grus imellem ja så forøger man muligheden for at de vil rådne om vinteren...

Så det er ikke altid frost generelt men også jord forholdene man planter i der gør at man kan øge hvor meget frost en plante kan tåle...

erik

9 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 22. december 2008 kl. 17.21

Det er vel også derfor at man ikke kan sige noget omkring frøenes oprindelse, altid sikre gode planter. Jeg mener også at der er så mange faktorer, der spiller ind og netop alle dem du nævner udgør en stor del af den. Derfor tror jeg hellere ikke at det spiller så stor en rolle, hvor man køber sine Eucalyptus, men mere,hvilket sort man vælger.

Desuden kan pollen jo komme rigtigt lang væk. For fyr og graner vedkommende kan dem, som står i Danmark sagtens være bestøvet af pollen fra nordsverige (altså stamme fra artsfælder der vokser 3000–5000 km fra Danmark).

Man skal også huske på at Eucalytus ikke er testet nok herhjemme, til at man kan sige god for dem. Vi kan være heldig at have nogle eksemplar i 10–20 år og så kommer der en isvintre, der siger "spar to" og så koster det.

Men så får man jo plads til nogle nye planter...for plads han vi ikke ret meget af i forvejen :-)...

10 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: John Pedersen, 1. maj 2010 kl. 18.51

Usda zoner kan vi i store træk ikke bruge i Europa. Usda zoner et et begreb som er lavet i usa i 1930erne som fortæller om den absolut koldeste tempratur målt i et område over 30 år. Disse tempraturer kan være anderledes den næste 30 års periode. Zonerne er er delt meget op i lige linjer uden at tage højde for lokal microklimaer. Eksempel vis er Silkeborg typisk en zone 7b, men ikke mere end få km derfra findes zone 6a-6b hvilket zonekort slet ikke viser. En enkelt have kan faktisk have 2 zoner. Zonekort er et tempratur kort og ikke nøvendigvis et plantekort. Meget andet træder i kraft, så som vinterens længde antal soltimer svampeflora sommerens varme osv. Milano har samme klimazone som feks. Silkeborg. Men tror ike mange er i tvivl Milano`s zone 7 er betydelig gunstiger end Silkeborgs zone 7 . Man kan jo trække linjen lidt hårde op og sige at Stavanger som ligger i zone 8-9 stykker skulle være bedere end Milano`s zone 7, hvilket jo nok vil være at lyve. få nætter med -15 grader i Milano er absolut bedere end stavangers mørke vinter fugtige klima med måske 15 døgn med -5

11 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Erik Ernst, 26. september 2011 kl. 10.52

John har ret. Zonerne kan ikke bruges til ret meget som sådan. Og selvom mange tropiske og subtropiske planter kan tåle meget lave temperaturer, så kan de dels ikke tåle at temperaturen holder sig så lav i så lang tid som den ofte kan gøre det i en dansk vinter, dels så har de også behov for langt flere solskinstimer, end vi oftest får her i Danmark.

/Erik

12 af 12 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Rooster Dog, 18. september 2015 kl. 21.31

if you look at this website: it says denmark is in 8b? but you said earlier its in 6a?

www.plantmaps.com/interactive-denmark-hardiness-zone-map-celsius.php

Nyt svar til emnet »Temperaturzoner«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Temperaturzoner

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider