Forum

Jordbær i sand

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Pantamonium, 20. maj 2008 kl. 9.48

Hej
Så frilandshaven i tv i går og der lavede de et forsøg med at sætte planter i et højbed af rent sand i stedet for jord – er der nogen der har erfaring med det?

Har tænkt mig at prøve med mine jordbær planter – ville gøre det nemmere mht. ukrudt og selvfølgelig plukningen ;O)

1 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: J. H., 21. maj 2008 kl. 9.07

På frilandshavens hjemmeside henviser de til Lis på Skarregaard som dyrker efter samme metoder i højbede. Der står så intet på hendes hjemmeside om jordbær dyrket på dennne måde, men du kan da prøve at forhøre dig hos hende. Hun har lagt kontaktoplysninger ud på hendes hjemmeside.

www.skarregaard-kolding.dk/verdens_kokkenhave.html

Venlig hilsen
Jeanet

2 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Ahlmann, 22. maj 2008 kl. 7.30

OBS Bemærk at der på siden omtales grøntsager og kartofler, der generelt trives på sandjord. Frilandshaven på TV fortolkede dette til at gælde "grøntsager" generelt, hvilket er lidt forhastet og nemmere på skærmen. Det er nemlig begrænset til de "gammelkendte" grøntsager, der i årtier har været dyrket på sandede jorde fx Lammefjorden, der har fordel af sandholdig jord. For en del krydderurters vedkommende gælder tilsvarende, at de er tilpasset næringsfattige, tørre egne. Mange stammer således fra middelhavet, hvor klimaet (og jorden) er tørt og varmt og dette er deres naturlige betngelser. Derimod kan grøntsager med et stort næringsbehov (selleri, hovedkål, blomkål, broccoli porre, majs, IKKE anbefales til en sådan dyrkning. De vil hurtigt løbe tør for næring og give et pauvert udbytte.

Jordens evne til at holde på vand og næringsstoffer er markant mindre og sværere at styre på sandjord, idet overskud af gødning meget lettere udvaskes til grundvand. Problemet kendes fra vestjyske magre egne. Det skyldes, at ler og humus (kompost) har mange flere steder, som ioner og mineraler kan binde sig til på overfladen og dermed fungere som næringsstofreservoir. Tørkerisikoen i sand er også højere.

En central økologisk pointe er faktisk, at man ikke gøder planten, ved at dosere præcist efter dens beov, som i konventionelt jordbrug, men i stedet skaber en frugtbar jord, der løbende frigiver næring fra en betydelig organisk fraktion. Afgrøder med skiftende næringsstofbehov afløser hinanden mellem kvælstofholdige (kløver, vikke, ært, bønne). Sidstnævnte "lader" beholdningen op med mellemrum.

På grund af udvaskningsrisikoen bør særlig afgrøder på sandjord, suppleres med et efterfølgende vinterdække (efterafgrøde), så næringen ikke skylles bort.

Omvendt findes der gode erfaringer med dyb jordbehandling på sandede jorde, hvor planterødderne forstyrres af og til (vippe med en greb eller det tyske Kemink-Exact-system), så der dannes mange nye finrødder efter letere forstyrrelse hvorved der skabes et større, og mere effektivt rodnet, der kan kompenserere for den mere magre jordbund. Dog bør en sådan mindre forstyrrelse af rodnettet ikke ske i blomstringstiden eller knopdannelsesfasen.

Når gulerødder og kartofler og andre rodfrugter er meget eftertragtede fra sandede jorde, skyldes det ikke mindst, deres fine, veludviklede form i sådanne løse jorde. Rødder har lettere ved at udvikle sig retlinet (lammefjordsgulerod). Hurtigt udviklede rødder vil desuden være lettere, og mindre hårde, hvilket også kan opfattes som en kvalitetsparameter.

Også grønkål trives godt på sandede jorde.

3 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Ahlmann, 22. maj 2008 kl. 7.39

Vedr. jordbær, gælder det især om, at sikre, at planterne har tilstrækkelig vandforsyning under blomstring og bærsætning. Gødning (NB kun organisk) bør ske ske lige efter høst i juli august. Næste års blomsteranlæg dannes nemlig i hjerteskuddet i sensommer og efterår. Jorddække er anbefalelsesværdigt, af hensyn til mikroorganismernes trivsel. I selve modningsperioden kan det dog i våde år være nødvendigt at fjerne dette, eller bruge helt frisk halm. Årsag: delvist nedbrudte plantedel tiltrækker snegle.

Nyt svar til emnet »Jordbær i sand«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Jordbær i sand

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider