Skrevet af: Kristian Frederiksen, 17. marts 2020 kl. 13.45
Hej - - er det ok og plante blåbær i Lyng og Rhododendron - jord.
Hilsen Kristian Frederiksen
Skrevet af: Kristian Frederiksen, 17. marts 2020 kl. 13.49
Hvilken slags jord er det bedst og plante Blåbærbuske i.
Hilsen Kristian Frederiksen.
Skrevet af: James F., 17. marts 2020 kl. 14.20
Blåbær trives godt i sur sandjord iblandet fyr og grannåle. Jeg har desuden et lag savsmuld på 2-4cm. oven på jorden.
Sur jord laver man selv - ingen grund til at købe den.
Skrevet af: Anonym bruger, 17. marts 2020 kl. 14.34
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Søren Duun, 18. marts 2020 kl. 20.07
Jord og gødning til amerikanske blåbær /af Karna Maj.
Amerikansk blåbær er oplagt til økologisk dyrkning. Næringskravet er lavt sammenlignet med andre frugtbuske og de alvorlige sygdomme, der plager den i hjemlandet, er stadig sjældne i Europa. Men busken er en surbundsplante som resten af lyngfamilien, og medmindre man har naturligt sur hede- eller mosejord, er man nødt til at gøre noget.
Man kan dog skabe en god jord til blåbær ved at blande lige dele kalkfrit sand, barkflis fra nåletræer og gamle gran- eller fyrrenåle.
Da det meste af buskenes rodnet ligger lige under jordoverfladen behøver plantehullet ikke være dybere end 30 cm. Bunden i hullet løsnes for drænets skyld omhyggeligt med en greb. De store highbush-planter kræver et hul på mindst en kvadratmeter i omkreds. Man kan også vælge at lave højbede. Især hvor jorden er stiv og leret, eller der er problemer med drænet, er det en god idé. Amerikanske blåbærbuske trives også fint i store krukker eller gamle tønder.
Jorden omkring planterne dækkes med et godt lag barkflis eller nåle til at bremse fordampningen og holde jorden sur og kølig. Det kan ikke anbefales at plante lave surbundsplanter som tyttebær og tranebær omkring buskene, da man skal kunne forny jorddækket med jævne mellemrum, og konkurrencen efter vand og næring bliver også for stor.
Næringsbehovet er som sagt ikke stort, men en håndfuld rhododendrongødning eller hønsemøg i det tidlige forår skal der til for at holde dem i god vækst.
Skrevet af: Lone Brems, 18. marts 2020 kl. 20.21
Hej Kristian Frederiksen
Hvis du med lyng- og rhododendronjord mener det produkt, som sælges i mange plantemarkeder, så er svaret på dit indledende spørgsmål i denne tråd et klart Nej.
Det er ikke i orden af to grunde:
Tørvemos (som er den plante der også benævnes sphagnum) skal gro på samme lokalitet i op mod 1000 (tusind) år, før plantelaget har en tykkelse som muliggør kommerciel udnyttelse. Så det er en særdeles langsomt fornyelig ressource - derfor skal den blive hvor den er og ikke graves op og transporteres over lange afstande til hobbygartnere og til erhvervsmæssig potteplanteproduktion.
Når Sphagnum er gravet op tørres og findeles materialet og udsættes derefter (fx hjemme i haven) for nedbrydning (vind, vejr og mikroorganismer i kompliceret samspil). Nedbrydningen frigiver en pæn del CO2 - og det er den anden grund til, at man ikke bør udnytte ressourcen tørvemos.
Du har fået forslag til, hvordan du på andre måder kan skaffe gode vækstbetingelser for blåbær.
Men det er også muligt at tænke helt anderledes - nemlig at tage udgangspunkt i den jord, du nu har og så stille spørgsmålet: Hvad kan trives her, uden at der skal skiftes jordtype, tilføres kalk eller andre hjælpestoffer?
Der er i plantemarkeder og planteskoler ikke nogen høj grad af bevidsthed om, hvor kort en del af menneskehedens historie det har været muligt at dyrke planter som ikke er hjemmehørende planter (altså planter som af sig selv har kunnet trives gennem årtusinder under de klimatiske og jordbundsmæssige forhold der nu er et givet sted).
Potteplanteindustrien har udviklet sig i Europa over de seneste par århundreder og mange mange plantearter er hjemført fra fjerne egne af begejstrede opdagelsesrejsende gennem de seneste 350 år. Man kan synes det er fantastisk spændende - eller man kan anlægge den synsvinkel, at det måske ikke er specielt godt for de organismer, der gennem årtusinder har udviklet et samspil til gavn for både dem selv og for planterne.
Vilde blåbær kan stadig plukkes i løvskove og på hedeområder i Jylland - så der kan hentes et lille forråd fra naturligt hjemmehørende blåbær i naturen - det er med andre ord ikke alene ved at plante blåbær i haven derhjemme at man kan fdmulighed for at nyde disse små smagsbomber.
Hvis man bekymrer sig for og gerne gennem handling vil fremme biodiversiteten indenfor de rammer der nu er muligt for en selv (i haven eller i naturplejeprojekter)
vil en grundholdning om at dyrke / give plads til flest mulige af de planter, som er hjemmehørende, føre til flere positive resultater: Livsmulighederne for mikroorganismer øges og insekt- og fuglebestandene, som hører sammen med de hjemmehørende arter, vokser.
Hvis man derudover sørger for, at der er plads til "rod" - kvasbunker, kompostdynger, veteraniserede træer, lidt krat af tjørn, hyld, hassel eller måske tørstetræer så er der god udsigt til succes og til mange spændende oplevelser / opdagelser hele året rundt.
Et eksempel til sidst: I juli måned i 2019 kom en pottemagerhveps forbi et godt sted i min have - den besluttede sig for at bygge 7 smukt formede yngellejer, hente ganske små sommerfuglelarver og "installere" dem sammen med et æg i hvert leje. Hvis ellers pottemagerhvepsens bestræbelser bærer frugt vil der i juni måned i år dukke voksne eksemplarer af denne smukke hvepseart frem fra hver sin lille "lerpotte". De har så en måned til at finde mager, finde steder til yngellejer, bygge og indsamle en ny portion larver som skal være "madpakke" så snart pottemagerhvepsens æg klækker....de skal nå det inden de omkommer efter tre fire ugers hårdt arbejde. Naturen er fuld af undere !
Venlig hilsen
Lone
Skrevet af: Kristian Frederiksen, 21. marts 2020 kl. 20.49
Hej ! En stor tak til Lone Brems for en udførlig forklaring på
mit spørgsmål ang. plantning af blåbærbuske.
Hilsen Kristian Frederiksen.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.
Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Dyrkning af blåbær