Forum

Bøgehæk

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Henrik Koch Jensen, 19. april 2012 kl. 15.56

Hej,

har plantet barrodsbøgeplanter i november, og er i tvivl om hvordan jeg skal hjælpe de nye små størrelser godt igang med deres nye liv...

Skal jeg etablere siveslange eller bare vande den hver 2-3 dag, hvis ikke det regner ? Hvor meget skal de vandes pr. gang, og hvor længe skal man vande,..indtil løvfald..? Skal den gødes, og hvornår ? Bør man investere i en siveslange, og det så også smart at have dækbark..?

Håber der er en der kan hjælpe de små nye...og mig :-)

1 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 19. april 2012 kl. 17.30

Hej Henrik Koch Jensen

Hvordan er jorden der, hvor du har plantet bøgeplanterne ?
Leret, sandet, med meget muld eller med kun lidt muld ?
Er der ukrudt eller græsplanter (græsplæne) som gror helt ind til bøgeplanterne ?
Hvis du svarer på spørgsmålene er det lettere at komme med nogen bud på, hvad der er godt at gøre :-)

Med venlig hilsen
Lone

2 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Koch Jensen, 23. april 2012 kl. 12.07

Jorden er leret, med kun lidt muld. Der er ingen ukrudt hvor den er plantet, græsset er anlagt ca. 25-30 cm. fra de nye bøgeplanter..

3 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 23. april 2012 kl. 17.49

Hej Henrik Koch Jensen

Først vandingen:
Lerjord holder forholdvis godt på fugtigheden og egenlig tørke kan forventes i månederne maj - juni og juli. Hold øje med DMI's tørkeindeks, som varsler hvor i landet, der er risiko tørkeskader på et givet tidspunkt.
En god håndregel er at grundvande med 5 - 7 dages mellemrum i begyndelsen af tørkeperiode og selvfølgelig indtil der igen kommer de mængder regn, som gør at tørkevarslet ophører.
Der tilføres hver gang ca 30 liter vand pr kvadratmeter - eller 30 liter pr 1,5 meter hæk. Det er vigtigt at vande, så jorden kan nå at "tage imod", dvs at der ikke står blankt vand ovenpå jorden (hvis det sker på er der risiko for tilslemning af de fine porer i jorden, så jorden dels mister sit indhold af ilt og kuldioxid, dels bliver mindre gennemtrængelig for vand efterfølgende).

Du kan hjælpe ganske meget på jordens evne til at tage imod vandet (og begrænse fordampningen væsentligt !) hvis du gennemfører to ting:

Hent et par sække skovbundsmuld fra en etableret bøgeskov - spørg om lov først uanset om det er offentlig eller privat skov!!
Mængden er ca 10 liter pr 15 meter hæk, så det burde være overkommeligt.
Hvis du indblander et drys af skovbundsmulden i det øverste jordlag tilfører du en hel række mikroorganismer, herunder svampe, som bøgeplanterne har et vigtigt samspil med for at kunne få den næring der er brug for til god vækst.
Skovbundsmuld tørrer let ud og flyttes rundt af vinden.

Så den anden ting, du kan gøre er at dække dette lag blandet lerjord og bøgeskovmuld langs hækken med topdressing.
Har du råmaterialer selv kan du blande i forholdet 1 : 1 : 1 af omsat havekompost, havejord og grus. Har du ikke mulighed for at gøre det på den måde kan du købe topdressing på plantecentret. Eventuelt kan du vælge det produkt som hedder Champost og blande det med en fjerdedel grus.
Et topdressinglag på 2 - 3 cm vil sikre en jævn næringstilførsel og begrænse fordampningen fra rodzonen væsentligt.

Hvis du gennemfører disse to ting vil behovet for vanding være relativt lille og begrænses til højst 4 - 6 gange i sommeren 2012 og 2013. Derefter kan du forvente, at hækken har udviklet et godt rodnet og ikke længere behøver din opmærksomhed med vandtilførsel.

Kort om dækbark:
Først det positive: Det kan begrænse fordampningen og fremspiring af frøukrudt. Der skal et meget tykt lag til (10 - 15 cm) for også at begrænse rodukrudt.
Så det negative: Omsætningen er meget langsom og der medgår den del kvælstof til denne - kvælstof som bøgeplanterne har brug for til deres vækst.
Fugle spreder ofte dækbark langt ind på græsarealet - hvis du anvender cylinderklipper giver det meget bøvl. Hvis du anvender rotorklipper bliver barkstykkerne spredt endnu længere ind på græsarealet - og de bliver ikke findelt særlig godt......
Så hvis du hører til den del af havefolket, der vover sig ud en junimorgen og gerne vil gå hækrunden barfodet - ja så bliver det ingen helt god oplevelse ;-)

Med venlig hilsen fra
Lone

4 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Susanne Hansen, 1. januar 2014 kl. 19.43

Hej Henrik

Jeg er ny bruger og vil spørge om du har haft held med din hæk? Jeg skal selv sætte en og er interesseret i gode råd. Min jord er som du beskrev.

Venlig hilsen
Susanne

Nyt svar til emnet »Bøgehæk«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Bøgehæk

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider