Forum

Hæk

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Hanne Andersen, 9. februar 2013 kl. 14.56

Hej
Jeg bor i et rækkehus hvor der er lukket hegn om hele haven. Jeg kunne godt tænke mig at plante en hæk i et stykke så det bliver mere naturligt og gerne sådan at der bliver tiltrukket nogle flere fugle og den slags. Er der nogen der har nogle ideer til nogle buske der vil være gode? Jeg vil helst ikke have en ligusterhæk for det må godt være lidt mere vildt.
Mvh Hanne

1 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 9. februar 2013 kl. 17.48

Hej Hanne Andersen

Her kommer fire forslag - først tre robuste buske, som tåler vind og som kan trives på en ikke for tør jord, der gerne må være lerholdig.

Hvis det godt må fylde lidt og have lidt højde kunne Sargentsæble måske være en god ide - den bliver ca 3 meter høj og ca ligeså bred men tåler hård nedskæring til ca 20 cm over jorden og kommer hurtigt i vækst igen. Der kan plantes med ca 2 meters mellemrum og når beskæring er nødvendig beskæres kun hver anden busk - to år senere beskæres resten af buskene. En sådan beskæringsrytme vil sikre, at der uafbrudt er hækvirkning.
Den giver rigtig gode fødemuligheder for solsort, sjagger og bogfinke (talrige bær i efterår og vinter) og for havesanger, rødhals og gærdesmutte (insekter og disses larver, der finder levesteder i og under den buskede vækst). Når sargentsæblehækken er vokset godt til er den attraktiv som redested for solsort.
Blomstringen er meget rig og tiltrækker bier - og er en udmærket pollen- og nektarkilde.

Mindre buske som Fjeldribes ( ca 2 meter høj og ligeså bred) er en af de tidligst grønne buske. Den kan også yde skjul og gode fourageringsmuligheder for droslerne og for mejsefuglene.
Hunplanter sætter røde bær - men mængden er meget mere beskeden end sargentsæblebuskens frugtbæring.
Fjeldribes kan brede sig med rodskud og bliver efterhånden lidt kratagtig. Tåler beskæring, klipning og nedskæring - men er smukkest, når den får plads til at vokse frit.

Endelig kunne Karolinarose måske overvejes. Den bliver ca 1,5 meter høj og ligeså bred og danner et tæt væv af grene. Er tornfri. Har meget rig blomstring og sætter en mængde små hyben, som solsort, sjagger og skovspurve holder meget af. God nektarkilde for bier. Tåler hård beskæring. Giver som udvokset gode redemuligheder for forskellige småfugle. Breder sig - men ikke hurtigt - med rodskud.

Japankvæde kunne være et fjerde bud - den har måske ikke helt så meget at byde fuglene på som sargentsæble, fjeldribes og karolinarose. Men der kan fås sorter, som har en smuk blomstring og som har anvendelige frugter. Spørg på planteskolen om mulighederne - og også om de forskellige sorters størrelse, når planten er helt udviklet.
Vokser langsommere end de andre tre foreslåede buske.

I Jane Schul's bog "Hvilken plante hvor" finder du sikkert flere forslag - og den vejleder meget præcist i forhold til sol - skygge og til jordbundsforhold. Biblioteket skaffer den gerne til dig :-)

Med venlig hisen fra
Lone

2 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hanne Andersen, 9. februar 2013 kl. 18.11

Hej Lone
Jeg glemte at skrive at vi har sandet jord for vi bor tæt på Vesterhavet. Men mange tak for dit svar.
Mvh Hanne

3 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 9. februar 2013 kl. 20.54

Hej Hanne Andersen

Ok - med det udgangspunkt ser forslagslisten selvfølgelig noget anderledes ud :-) - men der er stadigvæk meget at vælge imellem!

Uægte Jasmin "Silberregen" som bliver op til 1 - 1,5 meter høj.

Klitrose der udvokset når en højde på 1 - 1,5 meter - danner mange rodskud og er nærmest kratdannende.

Ildtorn når udvokset en højde på knap 3 meter - hvor havtorn er lidt mere højdestræbende: Op til 6 meter. Begge har frugter, som drosselfuglene går efter i vinterperioden.

Snebær kommer også villigt med rodskud og kan danne et tæt væv af grene, som fuglene finder redemuligheder i.

Endelig kan Tuja som klippet hæk måske være et bud - men næppe til det udpræget vindomsuste sted! - det giver fremragende skjulested for redebyggeri! Er let at forme, når de først er i trivsel - og kan opnå meget høj alder (flere hundrede år).
Måske kunne en klippet tujahæk med et par overstandere af tjørn være et interessant bud (hvor jo tjørnen bliver madstedet for fuglene når bærrene modner i det sene efterår.

Stadigvæk vil jeg ønske dig "god jagt" på den løsning, der giver dig smilerynker, når du kigger derud - og som samtidig er en god løsning for fugle og smådyr!

Med venlig hilsen fra
Lone

4 af 4 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hanne Andersen, 12. februar 2013 kl. 15.03

Mange tak for dit svar. Mvh Hanne

Nyt svar til emnet »Hæk«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyr i haven > Hæk

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider