Skrevet af: Sophie Dyre, 8. januar 2019 kl. 11.18
Hej allesammen,
Vi har netop købt et hus med en lille syd/vestvendt have, hvor alle tre sider grænser op til plankeværk indtil naboerne.
Da det er i meget tæt bebyggelse har vi brug for nogle hurtigt voksende træer/buske (med god højde), så vi kan få lavet en "frodig hule" - håbet er, at det allerede næste år, ser mere grønt ud. Derfor er vi også villige til at købe ældre træer/buske.
Jorden er god, dog sandet.
Vi lider af birkepollen allergi, så det er desværre udelukket.
Jeg håber, at I har lyst til at dele erfaringer <3
De bedste hilsner Sophie
Skrevet af: Kim Petersen, 8. januar 2019 kl. 11.56
Du skal jo nok lige vende problemet fra en anden vinkel.
Hurtigt voksende træer vokser jo netop hurtigt, og de bliver også ved med at vokse hurtigt efter at de har nået den størrelse som I ønsker, og derefter er der så et større arbejde med at beskærer træerne jævnligt, for at de ikke blive for store.
Prøv i stedet at tænke på hvordan haven skal se ud om fx. 10 år. Naturen er jo levende og udvikler sig hele tiden - så man får ikke en færdigudviklet have, med konstant udseende.
Skrevet af: Tom Andersen, 8. januar 2019 kl. 12.49
Jeg ville tænke græsser og bambus hvis haven er lille.
De er også nemme
Lige nu står Pampas m store flotte blomsterstande
Måske noget stedsegrønt i søjleformer
Skrevet af: Claus K Madsen, 8. januar 2019 kl. 15.18
Slyngplanter var også en mulighed. Humle f.eks. vokser hurtigt. Clematis giver blomster. Tornfrie brombær giver bær og vokser hurtigt. Ligeså Boysenbær.
Hvis man sætter rionet eller andet "klatrestativ" på plankeværket kan det dækkes uden det koster ret meget plads.
Skrevet af: Mogens; E., 8. januar 2019 kl. 15.49
Clematis Montana Rubens, vil jeg anbefale. Den gror hurtigt op og bliver tæt og bred. Skal studses i toppen hvert år, ellers bliver den 3-4 m. høj. Rodhalsen skal stå i skygge.
Skrevet af: Lone Brems, 9. januar 2019 kl. 8.39
Hej Sophie Dyre
Tillykke med Jeres nye bosted ! En syd og vestvendt have med godt læ er jo som udgangspunkt et rigtig fint sted at indrette.
Men om I skal gå i den ene eller den anden retning i plantevalg er jo helt afhængigt af, hvad haven skal bruges til .....
Jeg vil foreslå, at I går lidt grundigt til værks og prøver at skitsere jeres haverum og fx finder ud af, om det er vigtigt eller ikke vigtigt, at der er noget / meget grønt at kigge på året rundt eller om frodigt løvspring og heftig blomstring er det vigtigste.
Det er også godt at få fundet ud af, hvor meget tid, I vil bruge på at plante, passe og eventuelt høste spiselige ting fra haven.
Måske kunne I tage kontakt til en havearkitekt eller en anlægsgartner, som kan hjælpe med at "få hold" på drømmene.
Det kan (selv om det ikke er gratis at samarbejde med fagfolk) godt være, at I i det lange løb sparer rigtig mange penge ved at gøre det.
Allermest fordi de dyre & lidt store planter helst skal både passe til omgivelserne og vælges ud fra det bedste match mellem jordbund, lysforhold og fugtighed.
At gå på biblioteket kan være en lidt anden vej at komme igang på. Der er nogen få havebøger, jeg gerne anbefaler, fordi det har vist sig, at de er hjælpsomme for nybegyndere (og det har vi alle været på et tidspunkt !)
"Utypiske haver til et typehus" C.TH. Sørensen
"Den uendelige have" Rasmus Ejrnæs
"Den dovne have" Rie Post
"Hvilken plante hvor" Jane Schul
Det er en helt gratis fornøjelse til en weekend i sofa'en med en stak havebøger! Når ideerne så bliver valgt ud fra billeder og beskrivelser, der passer til ens egne ønsker, er det meget lettere at få lavet en haveplan. Med den i hånden er det en mere enkel sag at få valgt planter, man bliver glad for.
Venlig hilsen
Lone
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.