Forum

Vand i græsplænen

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Waleed Khalid, 1. maj 2018 kl. 10.20

Hej.

Vi bor i Vejle Øst. Vores græsplæne er kun 8 måneder gammel. Nogen områder i græsplænen kunne ikke dræne regnvand ned. Jeg har brugt jordbor for at grave et hul og se på problemet nærmere. Det viser sig at underlaget er ler og den er meget komprimeret. Nogen af de område, som samler regnvand, har jordvarmeslange under, og andre områder har ikke jordvarmeslange under. Har de et forslag hvordan kan jeg komme af med regnvandet i dette område?

På forhånden tak
Venlig hilsen
Waleed Khalid

1 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 1. maj 2018 kl. 11.30

Hej Waleed Khalid

Den hurtige løsning - kan udføres i sensommeren:

HVIS der må graves ned til 50 cm (dvs uden særligt hensyn til varmeslanger) kan du vælge den hurtige løsning (kan med fordel udføres i juli og august) - du vil få en plæne med forbedret vandnedsivning fra efteråret - plænen vil ikke kunne tåle meget trafik hen gennem efteråret - men er klar til foråret 2019:
Fordel 10 cm vasket grus kornstørrelse max 3 mm på de steder hvor der hen over vinteren / i foråret har stået vand (eller ud over hele plænen). Vend gruset ned i jorden med spade / maskine til ca 40 cm dybde.
(Det komprimerede lerlag kan ved at blive blandet med groft grus ikke længere pakke så hårdt og vandet vil lettere kunne trænge ned).
Lad den gennemgravede jord ligge et par uger for at den kan sætte sig - og vælg så en tørvejrsperiode til at planere jordstykkerne.
Du kan derefter så græs.
Fremover gødes plænen med kompost eller organisk gødning et par gange årligt. Stil plæneklipperen lidt højt 5 - 6 cm og lad græsafklip ligge - regnormene skal bruge næringen deri.

Den langsomme løsning - kan startes nu og tager 4 - 8 år:

Lad regnormene gøre det meste af arbejdet...
Ved at løsne jorden med greb, tilføre kompost og lade græsafklippet ligge skaber du gode forhold for at der udvikles en regnormebestand, der varigt kan forbedre mulden under din græsplæne.
Plænen vil kunne bruges under hele forbedringsperioden - stående vand kan forekomme de første par år.
Den langsomme metode virker uden at plænen gennemgraves med værktøj og derefter såes om.

HVIS der må arbejdes ned til 30 cm dybde (men uden gravning):
Det kan være en stor hjælp til regnormene at plænen gennemarbejdes (mest på de vandlidende områder) med en greb med grebtænder mindst 25 cm (Der skal solidt værktøj til - lån dig frem til en entrepenørgreb). Græsset skal ikke vendes !
Du arbejder ved at stikke greben så dybt som muligt og så vippe greben en gang tilbage og en gang frem. Så hives greben op igen og sættes ned ved siden af. Det tager tid at arbejde på den måde....
Ved arbejdet med greben opnås to ting: Jorden bliver løsnet en smule ned til 25 - 30 cm cm og entrepenørgrebens kraftige tænder efterlader dybe huller, der virker som små drænhuller og som giver lettere adgang for ormenes aktivitet med at grave gangsystemer i jorden.
Hvis der IKKE må arbejdes med greb ned til 30 cm dybde, kan du undlade at løsne jorden med greb - det betyder så, at regnormene ikke får helt så gode vilkår og at forbedringsprocessen tager et par år ekstra.
Bred kompost i et lag på 2 - 3 cm ud over hele plænen i starten af maj, igen i juni og et lidt tyndere lag i begyndelsen af august.
Kompost kan skaffes på en Genbrugsstation.
Stil din plæneklipper lidt højt ( 5 - 6 cm) og klip hyppigt, så der ikke dannes klumper af græs under plæneklipperen. Lad græsafklippet ligge på plænen.

Venlig hilsen
Lone

2 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Waleed Khalid, 1. maj 2018 kl. 12.42

Tak for svaret Lone. Kan jeg ringe til dig og tage dine forslag igennem telefonen?

Venlig hilsen
Waleed

3 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Gert Er Glad For Haven, Også For Ukrudt., 1. maj 2018 kl. 16.17

Hvis problemet er, som det er for tiden rigtig mange steder i landet, at det sekundære vandspejl ligger så højt som de lave steder i plænen, så kan aldrig så meget nedgravning eller nedfræsning af grus mv. Ikke løse problemet.
Det er da vigtigt at fastslå årsagen, inden man begynder at behandle, lige som lægen heller ikke udskriver penicilin før han er sikker på hvad patienter fejler.
Prøv i første omgang at finde oplysninger om din ejendom, og ikke mindst om grundvandsforhold og risiko for lokal oversvømmelse på www.dingeo.dk
Selvfølgelig skader det da ikke at bruge en masse kræfter på jordbehandling, men hvis problemet skyldes højt grundvandsspejl, så er det spildte kræfter.

4 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lars Holt, 1. maj 2018 kl. 16.35

Man kan grave/bore et dybt hul (f.eks. 2m), og håbe på, at man når gennem det vandstandsende lag.
Kommer man gennem, er det problem løst - men jorden er ikke blevet bedre, men det kan Lones langsomme løsning klare.

5 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 1. maj 2018 kl. 21.12

Prøv at lave et hul et tørt sted på plænen. Læg en flise eller andet over og vent et par dage. Samler der sig vand i hullet? Hvor dybt nede? Hvis der står vand op til tæt på overfalden så har du et højt sekundært grundvandsspejl, som Gert er inde på.

Hvis det ikke er tilfældet, så tror jeg problemet aftager med tiden når regnormene for alvor indtager plænen. Hvis du vil gøre noget nu og her, så lav en masse huller i den bløde plæne med en greb. Bare træd den helt ned og lige op igen så tæt som du orker. Spred straks derefter fint grus (f.eks. vasket grus mm) på plænen så det fylder de huller greben har efterladt.

6 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Claus K Madsen, 1. maj 2018 kl. 21.14

vasket grus 0-4 mm skulle der stå...

7 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Waleed Khalid, 2. maj 2018 kl. 7.55

Hej

Tak for jeres input. Jeg har gravet et 70 cm dyb hul ca. 10 væk fra det våd område, og det viser sig at der er ingen grundvand. Er det nok? eller skal jeg borer andet hul tættere til det våd område?

8 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Waleed Khalid, 2. maj 2018 kl. 7.55

mener 10m

9 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tom Andersen, 2. maj 2018 kl. 15.23

Grav eller bor aldrig i området med jordvarmeslanger!
Du glemmer slangerne og så har du et reelt problem
Vent et år og se hvordan det udvikler sig...

Nyt svar til emnet »Vand i græsplænen«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Byhaver > Vand i græsplænen

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider