Skrevet af: Dan Hjort, 18. oktober 2014 kl. 16.20
Vi har en bøgehæk rundt om vores lille terrasse. Den er plantet i 2 rækker i aflange kummer af en dybde af ca 40 cm og en bredde på mellem 60 og 90 cm. I de seneste tre år har hækken været angrebet af uldlus og denne sommer blev den også ramt af tørke. Bladene er faldet af og den ser i det hele taget skidt ud. Vi vil derfor gerne forny hækken så den bliver tæt og livskraftig.
Er det bedst at skifte alle planterne ud eller lade nogle rimeligt gode stå?
Og Hvor tæt skal planterne stå når de har så forholdsvis lidt jord?
Er der en ide i at skifte jorden ud?
Er der et godt middel mod uldlus?
Dan Hjort
Skrevet af: Lone Brems, 18. oktober 2014 kl. 19.58
Hej Dan Hjort
Èn af uldlusene - Bøgeskjoldlusen (Cryptococcus fagisuga) - har specialiseret sig i samliv med unge bøgeplanter, især dem, der har vanskelige vækstvilkår (tørke, stående vand ved rødderne, kompakt jord, meget vindudsat).
Så det vil være "lidt op ad bakke" at få nyindkøbte bøgeplanter til at trives, hvis I tænker at fortsætte med at planter i de 40 cm dybe kummer....
Men tre forhold kan I måske ændre på:
Det vigtigste er vækstmediet i kummerne: En god sandholdig muld tilsat en fjerdedel havekompost vil være et fornuftigt udgangspunkt.
Og god dræning er et must - bøgeplanter tåler ikke stående vand ved rødderne.
Bedste plantningsperiode for bøg er 10. november - 1.marts i uger uden frost.
Vandtilførslen må afpasses efter nedbørsmængderne i vækstsæsonen - en siveslange kan være en enkel måde at håndtere det på. Som håndregel kan man regne med at skulle vande i månederne maj, juni og juli (samt evt en del af august, hvis der er tørre forhold her). Man skal regne med at nedbørsmængden målt i mm + det der tilføres af opsamlet regnvand / evt. vandværksvand skal op på ialt ca 30 mm pr uge.
Det tredje forhold I kan overveje er livsvilkårene for de insekter, som har Uldlus på spisesedlen.
Det gælder for eksempel Mariehøne, Guldøje og svirrefluer.
Jeg vil lige nævne, at der findes "Uldlusmariehøner" - kan købes som Nyttedyr til skadedyrsbekæmpelse - men de fungerer bedst under temperaturregulerede forhold, altså i drivhus og havestue .....
Forbedrede forhold for insekter behøver ikke at være et smart designet "insekthotel" - selv om de kan ses i meget dekorative udformninger.
Der kan måske i stedet for blive plads til en uforstyrret grenbunke - gerne med god størrelse: et par meter i diameter, ca 1 meter høj - et sted i læ i nærheden af terrassen. Der kan også samles gamle ler-drænrør, mursten med gennemgående huller (isolerende) og stumper at umalede & uimprægnerede brædder i en bunke (lidt mindre i dimensionerne end en "ren" grendynge) som så dækkes med grene fra løv- eller nåletræer.
En helt anden vej at gå er at overveje, om bøgehæk er det bedste valg til forholdene...... Et alternativ kan være buksbom, som tåler de begrænsede rodudviklingsmuligheder en del bedre end bøg gør.
Den er let at forme med saksen og er stedsegrøn. Vælges sorten Faulkner er der rimelig grund at til tro, at den er modstandsdygtig overfor angreb af rustsvamp, som ellers kan være en stort problem for forskellige andre sorter af buksbom.
Jeg håber, at I finder veje til at få den ramme om terrasselivet, I gerne vil have !
Venlig hilsen fra
Lone
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.