Duftende syrener lige ved siden af havelågen, hvilken velkomst. Foto: Inge A. Futtrup
Sidst i maj blomstrer de duftende syrener så smukt, så lad os lige tage et kig på, hvad de egentlig er for nogle størrelser.
Den almindelige syren kan både bruges som enkeltstående busk og uklippet hæk. Men den sætter rodskud og breder sig! Derfor egner den sig bedst til større haver.
Hvis du har en mindre have eller bare foretrækker at have styr på planterne, findes der heldigvis podede syrener, forskellige moderatvoksende arter og en del hybrider. Så du kan sagtens finde en størrelse og for øvrigt også en farve-nuance, der passer perfekt til din have.
Dværgsyren, Syringa meyri »Palibin«, her i en opstammet udgave. Foto: Inge A. Futtrup
Syrener blomstrer på skuddene fra sidste sommer. Den gren, de sætter i år, bærer altså først blomster til næste år. Hvis du klipper din syren, får du ingen eller kun ganske få blomster det følgende år.
Vil du ikke lade syrenerne gro vildt, er det bedst at fjerne et par grene næsten nede ved jorden hvert eller hvert andet år. Så er der hele tiden friske skud, der er klar til at blomstre uden at busken bliver alt for voldsom – og du slipper samtidig for, at syrenen bliver åben i bunden.
Syrener kan også stammes op, så de med tiden kommer til at ligner små, flergrenede træer. Det er helt klart min personlige favorit, og sådan et »syren-træ« er den perfekte parasol ved terrassen.
Her har markens rådyr stammet en syren op, og samtidig ses de mange nye rodskud tydeligt. Foto: Inge A. Futtrup
Syrener er hårdføre. De er ganske vist nogle år om at vokse til, men de tager både blæst, tørre perioder og kolde vintre i stiv arm.
Skygge nedsætter derimod deres lyst til at blomstre, og de bryder sig bestemt ikke om at få våde »fødder«.
Syrener, æbletræer og guldregnen blomstrer om kap. Det er smukt – og fuglene elsker sådan en frodig have Foto: Inge A. Futtrup
Havens småfugle er glade for at bo i syrenerne. Buskens grene danner nemlig den perfekte vinkel til en lille rede. Desværre kan rådyr også lide de smukke buske. Så hvis du har rådyr i haven, kan du være sikker på, at de nok skal holde syrenens rodskud nede og sørge for omhyggelig beskæring i mulehøjde. Med andre ord får du kun blomster i toppen af buskene. Til gengæld slipper du for selv at skulle holde rodskuddene nede.
Syrenens blomster kan spises. De pynter fx flot på kartoffelmaden sammen med purløg … eller hvad med en parfumeret syren-snaps til pinsefrokosten? (Kilde: SyrenBogen – en hyldest til de sydfynske syrener) Foto: Inge A. Futtrup
Søg i forhandlerguiden:
En verden med rhododendron
Vi opformerer gerne frugttræer.
Se hvor billigt det kan gøres
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Frø og stiklinger af træer og buske
ikke bare æbler men også de sjovere ting
Prydtræer og prydbuske.
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Duftende syrener i haven
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…