En af de gammeldags typer, som man kan finde i danske landbohaver. Foto: Karna Maj
Dagliljer er ikke det store nummer her i landet, og hvorfor det er sådan er helt uforståeligt. De er nemme, henrivende, og frodige fra starten i det tidlige forår til forestillingen slutter i november.
De fås i alle blomsterfarver og faconer, undtagen blå. Mange nye sorter har tykke, trekantede og fyldte blomster, de gamle er mere lette, og nogle nærmest edderkopagtige smalle og sære. De passer sig selv, og både løvet, blomsterne, stænglerne og efterårsfarverne er fine. De breder sig både med rodknolde, for arternes vedkommende også med frø, og nogle laver oven i købet udløbere.
Det er en ældgammel kulturplante, med en del arter fra Kina, Japan og Korea, enkelte vist også fra Sibirien.
Der er mange udvalgte navnesorter af arterne, gamle hybrider, og i hundredvis af nye hybridsorter. Store frodige planter, der meget tidligt stikker nye fine blade op fra de gamle tørre totter, som bliver til en græsagtig tue af smalle, lysegrønne smukke blade. De er fine, længe før de folder blomsterne ud, for de giver præcis den grønne bund, der er så vigtig for at forårsløgene får en baggrund at glimre på.
De har kun et problem, at hver enkelt blomst på de ældre sorter kun varer en enkelt dag, nogle af dem blomstrer mest fra sidst på eftermiddagen og holder fest hele natten. Og hvad så?, der kommer nye i flere uger. Visse sorter dufter, og oven i købet smager godt. Hvis man skal plukke blomster til aftenens salat skal man vente til sidst på dagen, eller ser de visne og kedelige.
Jeg har rigtig mange af den gammeldags Hemerocallis flava, lysegul og stærkt duftende, de vokser i enorme tuer, der blomstrer helt overdådigt i hele maj, i årevis. Hvis de på et tidspunkt laver færre og færre blomster skærer man enten det yderste, eller et lagkagestykke ud af den gamle plante med en spade om efteråret og planter det afskårne et andet sted.
Det er klogt at lade noget stå, og ikke flytte hele den gamle plante, for de bryder sig ikke specielt om at blive flyttet, og der går flere år før de blomstrer så flot, som de kan, efter at de er blevet flyttet.
Jeg har plantet en række af dem i skærehaven udelukkende for at kunne spise dem i salater og på kager. I østen bruger man de tørrede blomster af denne og af Hemerocallis citrina. De kaldes gyldne nåle, og spises som en stor specialitet. De friske blomster smager præcis, som de dufter, hvad der egentligt er sjældent. Dagliljens blomster er nok den eneste blomst, bortset fra violer, der virkelig smager godt, og ikke mest er pyntelig. Den er helt uden bitterhed eller bismag, den smager rent og klart af blomsterduft.
Dagliljer blomstrer over en lang periode. Foto: Karna Maj
Hemerocallis citrina er også en fin plante, meget frodig, og med lidt lettere og mere gennemskinnelige blomster end Hemerocallis flava.
I staudebedet stor der allerede flere kvadratmeter af den meget høje og lyst rødbrune Hemerocallis fulva. Arten er så kraftig, at den udmærket kan klare at vokse i halvskygge, omgivet af skvalderkål. Den blomstrer i juli og august. Den fås i en masse navnesorter, alle i omegnen af brunlyserød/orange. jeg har ikke prøvet dem, men jeg ville bestemt gerne. Jeg har købt en masse dagliljer siden hen. De er aldrig særligt dyre, så det er bare at slå til, når man ser dem.
Den brunrøde, sene, ‘Sammy Russell’ er nem at få fat på, den endnu senere og rødere ‘Morocco red’, der blomster helt fra august til oktober er skøn. På planteskolen Kernehuset, Danstrup, har de arbejdet meget med dagliljer, og de har nogle fuldstændigt fantastiske hybrider. Især en lilla med enorme blomster har jeg helt tabt mit hjerte til.
Man skal ikke være puritansk med dagliljer, de lette og yndige har en graciøsitet, der er særlig, men også de mere kødfulde, lyserøde, dobbelte, koral- og calypsorøde er fantastiske. Som sædvanligt er det amerikanske forædlere, der arbejder med at skabe hybrider, der mere er Dolly Parton i blomsterbedet end Maria Callas, men god smag er ikke alt.
Et helt bed med dagliljer ville være i konstant blomst fra maj til oktober, og mere kan man vist ikke forlange.
Dagliljen er som helhed en smuk plante. Foto: Karna Maj
‘Chicago Picotee Queen’. Foto: Købelevhaven
‘Chinese Cloisonne’ Foto: Købelevhaven
‘Cognac Queen’. Foto: Købelevhaven
‘Pure Glamour’. Foto: Købelevhaven
‘Sort Bordoux’. Foto: Købelevhaven
‘Strawberry Candi’. Foto: Købelevhaven
Søg i forhandlerguiden:
Eksotiske og specielle er vores liv!
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Mange forskellige stauder
Alt til den økologiske have
Store samlinger af dagliljer og hosta
Flerårige spiselige planter til haven
Frø og blomster, også i haven
Kommentarer
Der er 11 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…