Engblommen er vildtvoksende i Danmark, hvor den trives på en humusrig fugtig eng, men da den type enge efterhånden er sjældne, skal man ofte til de våde blomsterenge i f.eks. Østrig for virkelig at opleve den som naturplante.
Det botaniske navn er Trollius europaeus og den er i ranunkelfamilien, sammen med bl.a. engkabbeleje, julerose, anemone, klematis og naturligvis ranunkel.
Engblomme er en smuk opret staude, som bliver ca. 50–60 cm høj. Den har grønne håndsnitdelte blade og står i maj – juni med runde gule blomster. I naturen kan man finde den i flere forskellige nuancer fra lys gul til orange. Efter afblomstring forsvinder næsten hele planten, for at komme igen til næste forår.
Den vilde engblomme trives fint ved et vandhul eller i et sumpbed, men den kan også bruges andre steder i haven, bare jorden ikke er tør. Den trives godt i sol til halvskygge f.eks. sammen med andre fugtighedskrævende stauder som sibirisk iris, gul iris, mjødurt og kæmpestar.
Engblommen kræver ikke den store pleje, men trives godt, hvis man giver den kompost. Hvis man vil have ekstra glæde af planten, kan man klippe den ned efter blomstring, den vil så bryde igen og blomstre igen hen på eftersommeren.
Det er kun få steder, man kan købe den vilde art; de fleste engblommer på markedet er krydsninger, og der findes mange fine sorter f.eks: Trollius hybrid ‘Orange Globe’ med en stor orange blomst og Trollius hybrid ‘Fuldmåne’, der er lysegul. Der findes desuden en kinesisk engblomme Trollius chinensis som har mange kvaliteter. Den blomstrer, når den almindelige engblomme er afblomstret. Blomsten er flad og gul med oprette honningblade i midten, den bliver lidt højere end T. europaeus. En elegant plante til sumpbedet.
Engblomme Trollius europaeus. Foto: Jens Thejsen
Søg i forhandlerguiden:
Frø og blomster, også i haven
Store samlinger af dagliljer og hosta
Eksotiske og specielle er vores liv!
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Mange forskellige stauder
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Kommentarer
Der er 11 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…