Drømmer du om flagrende sommerfugle og hyggelige humlebier i sensommerhaven, så må du eje en purpursolhat. Eller endnu bedre: Et helt bed med purpursolhatte … og gerne så tæt på terrassen som muligt, så du kan nyde det spraglede og summende skue fuldt ud.
Hvis du så også planter sommerfuglebuske, katteurt, hvid fredløs, tidselkugle, anisisop og hjortetrøst, vil de smukke insekter nærmest stå i kø for at bo i din have.
Hvid variant af purpursolhat. Foto: Inge A. Futtrup
Purpursolhat, Echinacea purpurea, forveksles undertiden med almindelig solhat, Rudbeckia fulgida, og de to solelskende stauder blev da også tidligere henregnet til samme slægt. Dengang hed purpursolhat Rudbeckia purpurea, men i dag har den altså fået sin egen slægt, der tæller 9 arter. Det er dog primært den purpurfarvede – der også findes i hvide og gule varianter – vi dyrker i vore haver.
Forvirret? Det er du såmænd ikke alene om, så lad os lige tage et ekstra kig på purpursolhattens blomst.
Her kan man se kurvens mange små blomster. Foto: Inge A. Futtrup
Blomsten består af en krans lyslilla/violette randblomster, der sidder rundt om den såkaldte kurv. I et forstørrelsesglas eller på ovenstående foto kan du tydeligt se, at selvsamme kurv består af en hel masse små blomster, akkurat ligesom på mælkebøtter og solsikker. Men det, du især skal lægge mærke til, er, at den halvkugleformede kurv med sit mylder af små pig-agtige blomster minder om et pindsvin. Og det sjove er, at purpursolhattens botaniske navn Echinacea er udledt af det græske ord Echino, som betyder søpindsvin. Med den historie i baghovedet er det forhåbentlig lidt lettere at kende forskel på purpursolhat og almindelig solhat, der er knapt så kugleformet og »stikkende«.
Purpursolhat stammer fra de store prærier i Nordamerika. Den kan til nød klare sig i let skygge men foretrækker absolut masser af sol, og når den først er veletableret, kan den tåle en hel del tørke. Den trives både i god muldjord og på sandjord. Lidt sus i skørterne generer den ikke, men fugtig og våd jord tager livet af den.
Perlemorsommerfuglen på besøg i en purpursolhat. Foto: Inge A. Futtrup
I det hele taget er purpursolhat – ganske som så mange andre af de dejlige og hårdføre prærieplanter, der vinder større og større indpas i vore haver, en sund, stærk og omgængelig staude, som ikke kræver særlig forplejning. Den foretrækker at vokse uforstyrret uden omplantninger men kan dog med forsigtighed deles eller formeres med rodstiklinger om foråret.
Purpursolhat kan også frøformeres – ja, mange haveejere synes ligefrem, at det er sjovt at så deres egne solhatte. Hvis du har flere sorter i haven, kan du dog ikke regne med, at frøplanterne kommer til at ligne deres mor, for purpursolhatten krydser sig nemt på kryds og tværs af farver.
Som så mange andre stauder er purpursolhatten en kuldekimer. Det vil sige, at frøene skal udsættes for lave temperaturer eller let frost, før de er i stand til at spire. Efter sigende spirer purpursolhatten desuden bedst ved vekslende kulde og varme.
Personligt foretrækker jeg at lade planterne klare såningen selv – og så efterfølgende flytte de små nye stauder, hvis de er spiret et »forkert« sted. Eller lade dem stå, hvor de selv har valgt. Det er nu engang den måde mit staudebed får lov at udvikle sig på, mens jeg blot nyder naturens opfindsomhed fra min liggestol.
Purprusolhat i staudebedet er et smukt syn. Foto: Inge A. Futtrup
Indenfor den alternative medicin er purpursolhat kendt som rød solhat, og mon ikke de fleste af os kender smagen af dens rødder og jordstængler, som har ry for at kunne kurere både forkølelse og influenza.
Det var oprindelig de amerikanske indianere, der opdagede plantes medicinske egenskaber. De brugte roden mod alt fra slangebid og rabies til betændelser og tandpine.
Echinacea indeholder alkamider, fenolske syrer og polysakkarider, som hver især er kendt for at styrke immunforsvaret. Tilsyneladende er det kombinationen af de tre stoffer og det gensidige forholdstal, der netop findes i purpursolhatten, som giver den specielt gavnlige virkning. Der er desuden en række forsøg, der dokumenterer, at alkamiderne har en antibakteriel effekt. Purpursolhat kan derfor bruges til at bekæmpe infektioner.
Bierne besøger også flittigt purpursolhat. Foto: Inge A. Futtrup
Insekter og sommerfugle på besøg i bedet med purpursolhat. Foto: Inge A. Futtrup
Søg i forhandlerguiden:
Store samlinger af dagliljer og hosta
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Alt til den økologiske have
Mange forskellige stauder
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Eksotiske og specielle er vores liv!
Frø og blomster, også i haven
Flerårige spiselige planter til haven
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…