Sommerfuglelavendel

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Når man ser sommerfuglelavendel på afstand, kan man godt se, hvorfra den har fået sit navn. De meget lange kronblade ligner en lille sommerfugl, der sidder på toppen af blomsterstanden. Den er meget populær som krukkeplante og trives især godt i varme somre.

Lavandula stoechas

Sommerfuglelavendel kan også bruges i krukker sidst på sommeren. Foto: Floradania Marketing A/S

Ikke hårdfør halvbusk

Sommerfuglelavendel, Lavandula stoechas, er en stedsegrøn gråløvet halvbusk, som vokser vildt i Spanien og Portugal. Den er ikke vinterhårdfør i Danmark som ægte lavendel, Lavandula angustifolia, og bruges derfor oftest som en sommerblomst her i landet. Overvintring er vanskelig.

Sommerfugleblomsterne

Blomsterne er lidt specielle. Blomsterstanden sidder på en lang stilk, og blomstringen er spredt på akset, men med fire lange farverige kornblade i toppen. Kronbladene kan være blå til blåviolette, lyslilla eller hvide. Det er oftest sorter med blåviolette blomster, man kan købe.

Trives den, vil den sommeren igennem blive ved med at sætte nye blomster. Det er en god insektplante.

En plante til sol og varme

Lavandula stoechas

Sort med lyslilla kronblade og mørkviolette blomsteraks. Foto: Floradania Marketing A/S

Sommerfuglelavendel plantes først ud i krukker, når risiko for nattefrost er ovre. Den kan i løbet af sommeren blive op til en halv meter høj, hvis den er plantet i en tilpas stor krukke med godt dræn og en jord med middel til høj pH. Den placeres i solen et beskyttet sted.

Planten tåler bedre at blive holdt lidt til den tørre side – tænk på dens voksested i den tørre maki i middelhavsområdet – end at blive overvandet. Vand først, når jorden er ved at blive tør. Den trives derfor bedst i varme, tørre somre og gerne på en varm terrasse eller gårdhave.

Den gødes minimalt, men kan topdresses med lidt kompost et par gange i løbet af sommeren. Får den for mange næringsstoffer, øges bladvæksten på bekostning af blomster.

Kan den overvintres?

Sommerfuglelavendel er en ret ny plante i vore haver, så derfor er der endnu få erfaringer med at få den til at overvintre under danske forhold. Hvis man vil forsøge, er det vigtigt, at jorden holdes til den tørre side. Bedste chance er et frostfrit sted, f.eks. en lys udestue.

Planten skulle kunne overleve frost ned til -5–10°C. I England går planterne oftest til i de lidt mere strenge vintre. Måske kan man overvintre den nedgravet i et koldt drivhus, hvor der dækkes godt op omkring planten med f.eks. vissent løv, og med dække med to lag fiberdug i frostperioder. Samme forhold, som det kan lykkes at overvintre laurbær og rosmarin under i ikke for strenge vintre. I en meget mild vinter kan det måske også lykkes at overvintre den nedgravet inde ved muren under et bredt tagudhæng og med godt dække omkring planten.

Hvis man lykkes med overvintring er det vigtigt – ligesom med ægte lavendel – først at beskære den, når man kan se de nye skud. Den skal ikke skæres tilbage før i foråret.

Vær opmærksom på, af forårssolen pludselig får magt i marts eller endda før, og så skal man holde øje med, at planten ikke tørrer ud i et varmt drivhus eller udestue. Men pas på ikke at overvande i det tidlige forår.

Jo ældre en plante bliver, jo større et eksemplar kan man opnå – efter 5–6 år kan den blive op til 1 m høj.

Formering

Sommerfuglelavendel

Det er typisk den her størrelse planter, man kan købe sidst i maj til først i juni til at plante ud i krukker. Foto: Karna Maj

Det letteste og dyreste er at købe store flotte planter i blomst først på sommeren – lige til at sætte ned i en krukke på terrassen.

Man kan købe frø af sommerfuglelavendel og selv opformere sine udplantningsplanter, men det giver selvfølgelig senere og mindre planter, og først blomster det følgende år, og problemer med overvintring. Til gengæld kan man få mange ud af en pose frø – eller selvhøstede frø. Arten er kuldekimer, så frøene skal efter såning enten 3 uger i køleskab eller udenfor og have kuldepåvirkning i det helt tidlige forår. Eller frøene kan sås i efteråret udenfor eller i koldt drivhus. Spiringen skal foregå ved stuetemperatur. De små planter skal prikles i individuelle potter ret hurtigt efter spiring.

Man kan ligesom ved den almindelige lavendel også stiklingeformere både forår og efterår. Hvis man lykkes med at overvintre en moderplante i f.eks. en udestue, kan man stiklingeformere et ønsket antal i foråret. Hvis man bruger stiklinger med hæl, skulle det være muligt at stiklingeformere på de fleste årstider.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Sommerfuglelavendel

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider