Kranslilje

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Midt i det høje bølgende græs dukker en elegant og fremmed blomst op. Her har slet ikke været tænkt på have, her har man ikke tænkt på prydplanter. Pludselig er den der, en kranslilje, som må have sået sig selv.

Kranslilje, turbanlilje eller martagonlilje, som den også kaldes, kan dukke op de mærkeligste steder, uden at den på nogen måde er en invasiv art. Den har været dyrket som haveplante i mange år og flytter sig lidt rundt i haven og en enkelt gang i naturen, men uden at det bliver problematisk. De fleste synes, det er charmerende og sjovt, når den dukker op uden at være inviteret.

Kranslilje i naturen

Farven på kransliljerne er purpurrosa, mere eller mindre bleg, og med mørkere pletter.

Blomsten er tilbagerullet og ligner en fin turban. Farven varierer noget, men er purpurrosa, mere eller mindre bleg, men altid med mørkere pletter. Foto: Jens Thejsen

Kranslilje, Lilium martagon, er hjemmehørende i det meste af Europa, Kaukasus og langt ind i Rusland og det nordlige Mongoliet. Den vokser i lyse bjergskove og skovbryn og på ikke våde enge. Sol med vandrende skygge eller halvskygge er altså dens fortrukne placering.

Kranslilje trives bedst i en kalkholdig jord, men klarer sig bare jorden ikke er sur, kold eller våd. I græs og mellem urter og buske har den det udmærket.

Den klarer sig altså fint i langt de fleste danske havetyper, det vigtigste er at jorden er porøs.

Kranslilje i haven

Denne lilje har et interessant udseende for både vækst og blomstring er lidt speciel. Den kan blive mellem 75 og 120 cm høj, afhængig af jordbund og lys. Den er opret og på stænglen sidder kranse af lancetformede blade i etager.

I juni–juli blomster den med mange blomster i en klase. Blomsten er tilbagerullet og ligner en fin turban. Farven varierer noget, men er purpurrosa, mere eller mindre bleg, men altid med mørkere pletter. Store chokoladebrune støvdragere stritter ud fra turbanen og giver blomsten et sensuelt udtryk.

Kranslilje er en nøjsom og let plante at have i haven. Når den først har fået fat, kan den oven i købet klare en del tørke. Man kan sagtens flytte den omkring, og man kan formere den ved at tage sideløg. Den sår også villigt sig selv.

Varieteter og sorter

Der findes naturlige varieteter af planten, bl.a. Lilium martagon var. album, som har hvide blomster og Lilium martagon var. cattaniae, som har meget mørke blomster. Der bliver også solgt nogle sorter, men de fleste af dem er dog de naturlige varieteter.

Kommentarer

Der er 25 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Kranslilje

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider