Haveplan (4) – Haveplan

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

En have med loft, vægge og gulv. Foto: Inge A. Futtrup

Ordet haveplan bruges ofte som en slags fællesbetegnelse for haveskitser og havetegninger. Det er et ord, som de fleste kender – og vi havearkitekter er vist slemme til at bruge det lidt i flæng. Det hjælper ikke ligefrem på forvirringen!

Der findes ingen faglige standarder for haveplaner, og ifølge ordbogen er en haveplan blot en plan over en have – hvilket unægtelig er et temmelig vidt begreb!

I dette Tegn din egen have-kursus, vil jeg bruge ordet haveplan i forbindelse med valg af plantearter/sorter og belægningstyper.

En haveplan må også gerne indeholde plantelister samt detaljerede tegninger af diverse bede. På haveskitsen kan du f.eks give de enkelte bede hver sit nummer og så tegne dem op i større format på hver sit A4-ark. Så har du plads til at tegne de enkelte stauder, buske, roser eller grøntsager ind – brug krydser, boller, bogstaver eller prikker i forskellig farve, så du kan kende forskel på planterne – og husk også at angive, hvad de enkelte farver og krummelurer betyder.

I forbindelse med haveplanen kan du også med fordel lave en omhyggelig udregning af, hvor mange planter, løg, frø, fliser mv der skal bruges, når haven skal anlægges/omlægges – og det vil desuden være fornuftigt at lave en økonomisk beregning. Penge har det nu engang med at trække vores drømme lidt ned på jorden, og det er bedre at blive realistisk, mens du sidder og tegner, end når du har købt halvdelen af planterne og ikke har råd til mere.

Nogle menneske elsker grundighed og opfatter haveplanen som tryg og genial med sine lister, detaljer og udregninger. Andre synes, den slags er besværligt og lidt kedeligt.

Hører du til sidstnævnte kategori, kan du godt vove det ene øje og nøjes med at bruge din haveskitse som arbejdstegning ude i haven – og løse eventuelle problemer i den tur og orden, de opstår. Det gør jeg selv, men af og til giver det nogle »spændende« overraskelser!

Min have set fra 1. salen. Foto: Inge A. Futtrup

Sådan vælger du planter til haven

Der findes ingen facitlister eller skemaer, du kan arbejde ud fra, når du skal vælge planter til haven. Planter er jo et spørgsmål om smag og behag, men samtidig er det netop din smag og dine yndlingsplanter, som kan ende med at gøre dit haveliv rigtig besværligt – og dyrt!

Ikke fordi du har dårlig smag – sådan en påstand kunne jeg ikke drømme om at fremsætte! Set med mine øjne ville (have)livet da blive skrækkelig kedsommeligt, hvis vi skulle rette os efter en flok smagsdommere. Det er jo netop de skæve valg og de anderledes plantesammensætninger, som gør vore haver unikke og personlige.

En snedækket have. Foto: Inge A. Futtrup

Næ, jeg tænker udelukkende på planternes behov. Deres krav til vand, lys, skygge, læ og jordbund. Det nytter nemlig ikke, at du er fuldkommen pjattet med roser, hvis jorden og klimaet i din have ikke passer til roser. Så vil du gå fra den ene skuffelse til den anden – og din have vil altid se lidt forpjusket og forsømt ud, selvom du knokler i den hver eneste dag.

På den haveskitse, du har tegnet, har du måske allerede skrevet en del planteforslag. Nu er tiden så kommet til, at du undersøger de foreslåede planters vækstkrav. Vil de kunne trives i din have, eller skal de skiftes ud med nogle planter, der passer bedre til den jordbund og det klima, som findes udenfor din havedør.

Fliser og belægninger

Valg af fliser og andre former for belægninger er også en del af haveplanen. På haveskitsen fremstår terrasser og flisegange jo bare som et gråt og skraveret område, men nu skal du i gang med at vælge materiale, flisestørrelse, mønster og kvalitet.

En sti bugter sig gennem haven.

En sti bugter sig gennem haven. Foto: Inge A. Futtrup

Den færdige haveplan

Når du er færdig med din haveplan, skulle du gerne have overblik over samtlige planter, belægninger, mængder og priser.

Det er dog ikke ensbetydende med, at du skal følge haveplanen slavisk. Støt dig til den og glæd dig over, at du har lært en hel masse, mens du har tegnet, læst og regnet. Du har gjort dig en masse fornuftige tanker og fået luget ud i de værste fejl, mangler og urealistiske drømme i forhold til haven – og du ved meget mere om dig selv, dine ønsker og din personlige stil, end da du begyndte. Men der skal altid være plads til nye indfald, impulsive beslutninger og geniale ideer. Ellers stivner både du og haven – og det er jo ikke meningen med livet.

[x]

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Haveplan (4) – Haveplan

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider