Havetegningen sætter fokus på havens former og struktur. Her form og struktur fra Clausholm. Foto: Inge A. Futtrup
En havetegning handler om at finde de former og den opbygning, som vil skabe den flotteste harmoni i haven. Det eneste, du skal tænke på er altså geometri og figurer – cirkler, buer, ellipser, firkanter, rette linjer og trekanter eller måske organiske former.
Det kan være svært at abstrahere fra bede, træer, buske og haveelementer, når man går i gang med at tegne. Hovedet er jo fyldt med drømme om duftende roser, hyggelige havebænke og sprøde ærter.
Men hvis du var bygningsarkitekt og skulle tegne et hus, så ville du ikke starte med en samling puder, nips og køkkengrej, vel? Du ville derimod forholde dig til husets rum og rammer, og fx overveje, om de skulle være firkantede på traditionel vis eller om der skulle sættes en spændende bue ind hist og pist. Eller måske en sekskantet udestue.
Havens akse. Foto: Inge A. Futtrup
Det er fuldstændig det samme, du skal gøre, når du starter på din havetegning. Og ligesom et veldisponeret hus kan danne rammen om mange forskellige møbler og familier, på samme måde vil du i løbet af dette havetegnings-kursus opdage, at en veldisponeret have åbner mulighed for rigtig mange sjove ting, når du skal i gang med design og plantevalg.
Derfor er det vigtigt, at du på nuværende tidspunkt prøver at koncentrere dig om havens formsprog, stilarter og struktur.
Som nævnt i starten kan former være mange ting … blandt andet cirkler og buer, firkanter og lige linjer eller fantasifulde organiske former.
Selvfølgelig kan du vælge at lege med formerne og mikse det runde og bløde med det skarpe og retvinklede, men det vil sjældent komme til at virke særlig helstøbt eller harmonisk. Faktisk er det en af de grundlæggende »fejl« som mange haveejere begår, når de anlægger nye bede eller rum i haven.
Visuel forvirring. Foto: Inge A. Futtrup
Hvis du har svært ved at beslutte dig til havens overordnede formsprog, så tag et kig på huset. Måske er der nogle former, du kan gentage i haven. Eller måske er der allerede et par bede, en ottekantet sandkasse eller en buet pergola i haven, som du er glad for, og hvis formsprog du kan bygge videre på. Se dig omkring – lad dig inspirere af det eksisterende – og tag også et kig på disse havetegninger, der viser forskellige former i haven.
De geometriske figurer er rimelig lette at arbejde med. Hvis du fx beslutter dig til at bruge cirkelformen som havens formsprog, så kan du boltre dig med buer, halvmåner og ellipser, som passer smukt ind i hinanden og skaber et blødt og indbydende look.
Runde buer fra Olsens Paradis. Foto: Inge A. Futtrup
Hvis du derimod er til det stilrene og enkle, så er vinkler og lige linjer som skabt til dig. Og da de fleste huse desuden er retvinklede, er det også nemt at bruge huset som tegningens udgangspunkt. Eller måske er din grund trapezformet, og så kan du fx understrege de skrå linjer med trekantede bede.
Desuden er det vældig nemt at lægge fliser på kantede terrasser og lige havegange, og skulle det hele ende med at virke lidt for stift og disciplineret, så kan du altid lade et par planter brede sig ud over alt det rette og vinklede.
Langt og lige kig. Foto: Inge A. Futtrup
De organiske former er betydelig sværere at arbejde med. Umiddelbart lyder det ganske vist fristende lige at ryste et par diffust slyngede stier, et rosenbed med svungne kanter eller et nyreformet havebassin ud af ærmet, men det kræver virkelig sin mand/kvinde at gennemføre det organiske forløb i hele haven, uden at det ender med at ligne ren rodebutik.
Organiske former er et vidt begreb. De kan beskrives som bløde og asymmetriske og er inspireret af naturens kurver. Et bakket landskab, kronbladene på en blomst og menneskekroppen er alle eksempler på organiske former.
Stier og bede. Foto: Inge A. Futtrup
Hvis du drømmer om en naturlig eller lidt vild have, så vil det selvfølgelig være oplagt at bruge det organiske formsprog. Men i stedet for at tegne fuldkommen på frihånd, så prøv at gentage 3–4 bløde kurver ved at spejlvende dem, forskyde dem, forstørre dem og forskubbe dem. På den måde kan du skabe en have, der virker asymmetrisk og lidt tilfældig men alligevel bevarer harmonien og roen.
Måske har du svært ved at komme i gang med havetegningen, for hvor skal du egentlig ende og begynde. Et er jo at have en ide om formsproget, noget andet er at få slået de første streger.
Selvfølgelig kan du prøve dig frem og eksperimentere på livet løs, men du kan også starte med havens struktur. Sådan plejer jeg altid at gå i gang med en ny havetegning.
Strukturen handler om, hvorvidt havens bærende element skal være bede, stier eller rum, og når du først har besluttet dig til, at havens formsprog fx skal bygge på cirkler og buer – og at den grundlæggende struktur skal bestå af hække, så giver resten næsten sig selv.
Geometri i haven fra Humlemagasinet. Foto: Inge A. Futtrup
Se også artiklen Havens formsprog
Haveplan (2) – Havetegning
Søg i forhandlerguiden:
Nye fliser eller sten til terrassen?
Land Højbede og Plantekasser
Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ
Trænger haven til en kærlig hånd?
Dyrk dine egne grøntsager og urter
Anlægsgartneren betaler sig
Økologisk dyrket og usprøjtet pil.
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Haveplan (2) – Havetegning
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…