Vi skal turde gøre byerne vildere

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Finland gør det. Tyskland gør det. Og Sverige gør det i stor stil. En lang række af vores nærmeste nabolande har i de senere år gjort det ofte forjagede og firkantede byrum til et fristed for planter og træer. Og det er til glæde og gavn for både byens indbyggere og for dem, der skal pleje arealerne.

Grønt er godt for mere end øjnene

Men i Danmark er billedet et andet. Det er småt med det grønne i byerne, og den smule, der er, skal helst blive i sin krukke eller det nøje afgrænsede bed. Ellers går det galt. Men hvorfor egentlig, spørger Jens Thejsen, der i mange år har arbejdet med træer, stauder og økologi og blandt andet har skrevet bogen Den vilde have.

»Der er masser af fordele ved grønne byer. Det er flot at se på, det skaber liv og tiltrækker fugle og insekter, og det er med til at forbedre vores miljø. Hvis vi bruger de rigtige planter og anlægsmetoder, kan vi «såmænd også spare på udgifterne til vedligeholdelse af de grønne oaser,» siger Jens Thejsen.

Han er især inspireret af de naturnære beplantninger i Sävsjö og de vildere grønne områder i den
sydsvenske by Laholm. Her har man anlagt store såkaldte savanner – store områder med stauder, græsser, træer og buske, som er nøje valgt til stedet, og som kræver meget lidt pleje.

Vild natur i Laholm i Sverige. Foto: Jens Thejsen

Danmark tør ikke være vild

I de fleste danske byer skal du kigge langt efter de lidt vilde grønne pletter. Er du heldig, kan du møde et forkølet bytræ eller to, men der er langt imellem områder med bynatur, og det ærgrer Jens Thejsen. Han mener, at tiden er til at droppe forbeholdene over for bybeplantning og i stedet se på alle mulighederne – og gevinsterne ikke mindst.

«Alle snakker bæredygtighed, men det er som om, vi holder meget igen, når det kommer til biodiversitet og beplantning i byerne. Vi kan ikke lide det, vi ikke kan kontrollere. Men pointen er jo netop, at vi ikke skal have helt styr på det hele – der skal være plads til dynamik. Hvis vi planter de rigtige planter på den rigtige måde, bliver det ikke rod og kaos. Men vi skal turde gøre byerne mere vilde. Det giver en anden skønhed, og samtidig kan vi spare vand, gødning og arbejdskraft." siger Jens Thejsen.

Vild natur i Laholm i Sverige. Foto: Jens Thejsen

Han har selv mange bud på, hvordan vildere byer kan være både smukke og praktiske. Det samme har de fagfolk, han har inviteret til efterårets konference Byens Planteliv 2013. På idélisten står blandt andet græsser og stauder, regnbede, savannebeplantning og stedsegrønne nåletræer, og Jens Thejsen håber, at konferencen kan give praktikere såvel som planlæggere mod på at arbejde sammen om at give danske byer et meget mere grønt – og vildtvoksende – liv.

Konferencen Byens Planteliv 2013

Forfatter og underviser på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Jens Thejsen er i oktober 2013 vært ved konferencen Byens Planteliv 2013. Her fortæller han og en række foredragsholdere, hvorfor et frodigt og mangfoldigt byliv er vigtigt – også i Danmark.

Læs mere om konferencen Byens Planteliv 2013

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Vi skal turde gøre byerne vildere

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider