Dyrkning af ginseng i Danmark

Af Ole Have Rasmussen, Kongshave Ginseng

Ginsengrod

En flot ginsengrod. Foto: Ole Have Rasmussen

Ginseng har en lang historie bag sig og har været anvendt i kinesisk medicin i mindst 5000 år. I dag ser vi ginseng i helsekostforretninger i form af piller og tinkturer. Ginseng er kendt for at styrke immunforsvaret og modvirke kroppens træthed og stress.

Ginseng i haven

Ginseng kan dyrkes i Danmark og kan vokse sig stor og flot, hvis man bare passer godt på den. Det tager dog flere år, før man kan høste roden.

Ginseng er en staude og tilhører ligesom vedbend plantefamilien Araliaceae. Der er flere arter. De vigtigste er amerikansk ginseng, Panax quinquefolium, og koreansk ginseng, Panax ginseng.

Ginseng er en skovplante og tåler derfor ikke direkte sollys. Planten skal således stå et skyggefuldt sted i løs jord med højt organisk indhold. Det er også vigtigt, at jorden ikke er vandlidende. Er disse forhold ikke opfyldt, kan det anbefales at dyrke i højbede.

Så ginsengfrø i skygge

Det er derfor vigtigt, at ginsengfrøene sås et skyggefuldt sted. Dette kunne f.eks. være under et træ som giver skygge for solen fra midt i april. En tilsvarende effekt fås under et skyggenet, som giver en skyggevirkning på ca. 70%. Et effektivt skyggenet kan fremstilles ved at placere tre lag facadenet oven på hinanden.

Når man modtager ginsengfrø, bør de være i en plastikpose, da de ikke må udtørre. Frøene bør straks lægges i fugtigt grus eller helst sås lige efter modtagelsen.

Fra såning til høst

  • Tidspunkt for såning : September til april
  • Sted: Tørt og skyggefuldt
  • Dybde: 1,0–1,5 cm
  • Afstand: 10 cm
  • Rækkeafstand: 12–15 cm
  • Jordbundsforhold: Løst og med højt organisk indhold.

Fjern ukrudt, syge planter og snegle

Ginseng tåler ikke konkurrence fra ukrudt, hvorfor der skal luges adskillige gange hver sæson. Ginseng kan angribes af svampesygdomme – fjern hurtigt planter, som visner. Snegle æder af både rod og friske skud. For at nedsætte snegleplagen skal der holdes udkig efter dem hele året. Det kan anbefales at opsætte et sneglehegn.

Læs mere om gensing

Medicinalplanten Ginseng, Grøn Viden. Havebrug, nr. 136, 2000. Af Lars Porskjær Christensen, Erik Larsen, Kell Kristiansen, Martin Jensen & Jürgen Hansen, Danmarks JordbrugsForskning. Poul H. Madsen, Grønt Center.

I denne Grøn Viden beskrives baggrunden for et forskningsprojekt ved Danmarks JordbrugsForskning (DJF) og Grønt Center i Holeby på Lolland, vedrørende medicinalplanten amerikansk ginseng (Panax quinquefolium L.) samt enkelte resultater fra projektet.

Dansk dyrkning af amerikansk ginseng. Fra frø til 4 års rødder. Grøn Viden Markbrug, nr. 243, 2001. Af Erik Larsen & Lars P. Christensen, Danmarks JordbrugsForskning.

I et samarbejdsprojekt mellem Grønt Center, Danmarks JordbrugsForskning i Årslev samt Østsjællands Landboforening er der i de sidste 4 år forsket i dyrkning af amerikansk ginseng, Panax quinquefolium L., i Danmark. I denne Grøn Viden beskrives nogle af resultaterne fra projektet, og der gives en vejledning i, hvordan man kan dyrke amerikansk ginseng i Danmark. Vejledningen bygger på de erfaringer, der er gjort gennem 4 års dyrkningsforsøg i Danmark, og de anbefalede dyrkningsmetoder der kendes fra Canada.

Kommentarer

Der er 29 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Staudemarken

Billige solide stauder – Se webshoppen

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Medicinplanter > Dyrkning af ginseng i Danmark

Søg:

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider