Denne artikel er et uddrag af artiklen »Peberfrugter på friland«, som er bragt i bladet Praktisk Økologi 01–2020.
Det er fantastisk fra midt i juli og til oktober at kunne plukke store gule, orange og røde peberfrugter ude i sin egen have. Men det kræver tidlig forkultivering.
Midt i august bugner planterne med modne peberfrugter på friland. Foto: Karna Maj
Peberfrugt er en varmekrævende plante, og derfor er det en almindelig opfattelse, at man kun kan dyrke den i drivhus eller mistbænk. Men det er ofte svært at få plads til peberfrugter i drivhuset, da de ikke trives særligt godt i halvskygge mellem høje tomatplanter.
Peberfrugt trives bedst på et solåbent sted, og der er mere lys på friland end i halvskygge i et drivhus. Til gengæld er det varmere i drivhuset i maj og starten af juni, hvor især nætterne kan være kolde på friland. Peberfrugter trives heller ikke i kold jord, og de tåler absolut ikke frost. Derfor er tidlig såning inde i januar/februar, ophold i drivhus i maj og sen udplantning på friland i juni en god kombination.
Fra midt i juni er jorden på friland normalt lun (over 15° C), nætterne er ikke længere så kolde, og der er varmt nok til, at peberfrugter kan trives. På det tidspunkt kan de udplantes og vil fortsætte med at danne blomster og frugter.
Selvfølgelig vil de danne flere i en god varm sommer end i en kold og våd sommer, men der skal nok komme modne frugter under alle omstændigheder, bare færre.
Den sene udplantning har den fordel, at de kan dyrkes som anden afgrøde eksempelvis efter kartofler, spinat, vinterbroccoli eller første hold salat. Frem til først i juni er tomatplanterne ikke større, end der er plads til, at store potter med peberfrugter kan klemmes ind imellem og få nok sol.
Har man ikke drivhus til forkultiveringen i maj og juni, kan man forsøge sig med en vindueskarm med masser af sollys, men planterne bliver hurtigt 40–50 cm høje, inden det er tid til at plante dem ud på friland. Vent eventuelt med at så indtil 1. marts, da det giver mindre ranglede planter.
Uanset om du vil dyrke peberfrugter i drivhus eller på friland, er det en god idé at starte forkultiveringen tidligt. Jo tidligere, jo flere frugter når planterne at udvikle. Sår du allerede sidst i januar under vækst-lys, vil planten sætte første hold modne frugter i juli/august, og den kan nå at danne et nyt hold i efteråret, hvoraf nogle kan nå at modne, andre kan høstes grønne inden første frost og bruges grønne eller eftermodne indenfor.
Sår du sidst i februar eller senest 1. marts i en lys vindueskarm, kan planterne klare sig uden vækstlys, men du vil først få modne peberfrugter i august, og andet hold vil oftest kun nå at udvikle sig til grønne frugter.
Hvis du vil så sidst i januar, er det helt nødvendigt med tilskud af lys, da dagene er alt for korte og lyset for svagt. Vækstlysets farve er ikke afgørende, men vælger du blåt/rødt vækstlys, får du mere kompakte planter end med hvidt vækstlys, og det er en stor fordel. Vækstlyset skal være tændt, så de små planter får 14–16 timers lys. Brug eventuelt et tænd-/slukur.
Det er selvfølgelig et valg, om du vil bruge energi på at tiltrække planter, men med de moderne LED pærer er forbruget minimalt og prisen for pæren overkommelig.
Jeg bruger kun en enkelt LED pære på 18 W til at forkultivere planter i 36 små 6 × 6 cm potter. Pæren har jeg givet ca. 300 kr. for, og den har en meget lang levetid (købt hos www.barney.dk). Den har kun en optagen effekt på 11 W, målt med en digital strømforbrugsmåler. Det betyder, at den kun bruger for ca. 11 kr. strøm pr. måned.
Pæren skal hænge 20–30 cm over planterne under forkultiveringen. Tommelfingerreglen er, at 100 W dækker 1 m², dog 200 W, hvis planterne står helt uden dagslys. Man kan få LED vækstlys både som lysrør og pærer. Pærerne giver et cirkulært område, så det skal overvejes i forhold til det sted, hvor planterne skal stå.
Frøene sår jeg ved en temperatur på 22–26° C, og de spirer normalt i løbet af 7–14 dage. Jeg sår 4–7 frø af hver sort i en 6 cm potte. Det er meget pladsbesparende, og de små planter trives bedre flere sammen i kimbladsstadiet. Jeg potter det planlagte antal op enkeltvis, når de har fået første hold rigtige blade. Her bruger jeg 6–8 cm potter. De små planter tåler ikke for fugtig jord, så pas på ikke at overvande dem.
Fra marts kan de godt nøjes med at stå i vindueskarmen, men jeg plejer at beholde dem under vækstlys marts med, da det bliver mere kompakte planter, når de får rigeligt med lys. Planterne vokser meget langsomt, og de behøver ikke at blive plantet om førend sidst i april, hvor jeg plejer at plante dem i 11 cm potter.
Vil du læse mere om, hvornår planterne skal på ophold i drivhuset, hvordan de udplantes på friland, knibes, opbindes og gødes, velegnede sorter til friland og mange andre nyttige informationer om dyrkning af peberfrugter på friland, så kan du læse det i medlemsbladet nr. 1–2020 fra foreningen Praktisk Økologi.
Du kan låne bladene på biblioteket, men du kan også købe gamle årgange af medlemblade fra Praktisk Økologi samtidig med, at du melder dig ind som medlem af foreningen. Som medlem får du desuden tilsendt seks nye medlemsblade i løbet af et år.
Læs mere om fordelene ved at være med i Praktisk Økologi og meld dig ind her >
Høst af modne peberfrugter den 2. september 2019. De store gule er ‘Golden California Wonder’. Foto: Karna Maj
Planterne er sået 30. januar. Her ses de 23. februar., hvor Karna Maj først ville så dem, hvis ikke de havde vækstlys. Foto: Karna Maj
Planter sået den 30. januar er blevet meget store i de 8 cm potter, som de blev pottet op i på grund af en kold april i 2019, hvor de måtte stå inde længe. Foto: Karna Maj
Først i august er der mange modne peberfrugter på friland. Foto: Karna Maj
Karna Majs høst inden første nattefrost den 2. oktober af alle delvist modne peberfrugter dyrket på friland. Foto: Karna Maj
Bliv medlem af Praktisk Økologi og få seks medlemsblade årligt med inspirerende artikler om økologisk dyrkning og levevis.
Søg i forhandlerguiden:
Alt til den økologiske have
Øko planter til den spiselige have
Flerårige spiselige planter til haven
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt fra hele verden
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Frø og udplantningsplanter, samt have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Peber og chili > Peberfrugter på friland
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…