Kartofler bliver grønne, hvis de udsættes for lys. Grønne kartofler kan være både skidt og godt. Hvis de skal spises, er det noget skidt. Hvis de derimod skal gemmes til læggekartofler, så er det en fordel.
Kartofler, der er grønne, skal man ikke spise, for de indeholder solanin og chaconin, som er giftstoffer af typen glykoalkaloider. Er det kun en lille plet, mindre end en tokrone, kan man ifølge Fødevarestyrelsen nøjes med at skære det godt væk. Spiser man grønne kartofler kan man få hovedpine, mavesmerter og diarré.
Grønne læggekartofler holder sig bedre, da de er mindre følsomme overfor visse rådsvampe og kartoffelskimmel. Foto: Karna Maj
Det er god gammel viden, at læggekartofler, der får lov til at ligge i solen og blive grønne, holder sig bedre. Men det er ikke kun gammel overtro, forsøg har vist, at den gamle viden holder vand.
Det er i forsøg blevet påvist, at når normale og grønne knolde inficeres med fusarium (rådsvampe), så inficeres de grønne mindre (helt op til 63%) og sygdommene udvikles langsommere på disse. Jo flere dage knoldene får lys (i forsøget op til 30 dage), jo mindre rådangreb udvikles der.
Når knoldene udsættes for lys, stiger knoldenes indhold af de to stoffer, som man mener har indflydelse på knoldenes resistens overfor lagersygdommene. Glycoalkaloid stiger fra 58 til 943 mg/kg og klorogensyre fra 94 til 792 mg/kg. I et forsøg fandt man en klar sammenhæng mellem stigende glycoalkaloidindhold og resistens for en art fusarium, men ikke for en anden. I et forsøg, hvor man inficerede med kartoffelskimmel, var der klart færre af de grønne knolde, der blev inficeret og skimmeludviklingen på knoldene blev også reduceret.
Erfringer fra praksis har desuden vist, at grønne kartofler tåler mere frost end knolde, som ikke er grønne.
LandbrugsInfo har denne forklaring: Den grønne del af kartoffelknoldens indhold af sukker er ofte forøget 5–10 gange. Det øgede indhold af opløste sukkerstoffer medfører, at knoldene tåler en lavere temperatur, samme princip som når man strør salt på vejen. Kartoffelknolde med højere sukkerindhold fryser først ved en lavere temperatur. Desuden indeholder grønne knolde glycoalkaloider, der har en antibakteriel effekt, som medfører, at frostramte grønne knolde rådner langsommere.
Det giver haveejeren mindre besvær, når læggekartofler gerne må blive grønne, og så er de oven i købet mere holdbare. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Øko planter til den spiselige have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Frø og udplantningsplanter, samt have
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Alt fra hele verden
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kartofler > Grønne læggekartofler er mere robuste
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…