I køkkenhaven har vi end række grønsagsarter, som har våde frø. Det er især græskar, squash og agurker, hvor frøene er inde i frugterne.
Græskar indeholder mange våde frø. Her et modent hokkaidogræskar skåret over. Foto: Karna Maj
Inden man beslutter sig for at tage frø af græskar, squash og agurk, skal man lige gøre sig klart, at man ikke umiddelbart kan være sikker på, at frø fra et græskar, squash eller en agurk bliver magen til den plante, man høster fra. Blomsterne bestøves ved insektbesøg, og bierne flyver livligt fra blomst til blomst og tager pollen med. Bestøvning sker kun mellem sorter af en art.
Man skal også være opmærksom på, at F1 sorter ikke er velegnede til at tage frø af, da de ikke er frøægte, og sorten derfor ikke kan føres videre med de samme egenskaber til næste generation.
Der sker ikke kun bestøvning i din egen have, bierne flyver over lange afstande (1–1,5 km) og er der græskar, squash og agurker i nabohaverne, er der risiko for bestøvning herfra.
Hvis man planlægger at tage frø af en bestemt sort, kan man isolere planten med overdækning med insektnet og selv lege bi med en lille pensel eller slippe insekter derind. Man kan også vælge bare lade dem krydse og se, hvad der kommer ud af det. Men set i forhold til prisen på frø og hvor stort et areal, man bruger til f.eks. græskar og drueagurker, er frø fra den vilde krydsning måske ikke så attraktiv, hvis man ikke ved, hvordan afkommet bliver, hverken på udseende, smag eller udbytte. Hvis man langt fra andre haver eller ved, at der ikke dyrkes græskar, squash eller agurker i nabolaget, kan man godt overveje at tage frø og tage en minimal risiko for pollen udefra.
Der er fire græskararter, og sorter af den enkelte art krydser med hinanden. Se mere i Sortsoversigt over squash og vintergræskar.,
Dyrkes der pyntegræskar i egen eller en have i nabolaget, kan man få bitre og giftige græskar som resultat – se mere i artiklen Bitre squash og græskar er giftige.
Der gælder det samme for agurker – de bestøves også flittigt af især bier, og sorter kan krydse. De nye sorter af drivhusagurker får normalt slet ikke hanblomster, så herfra er der ingen bestøvningsrisiko. Derfor er det ofte muligt at tage frø af frilandsagurker, hvis man kun dyrker en sort. Der er få haver med dyrkning af agurker på friland, så kender man ikke til nogen i nabolaget, som dyrker agurker, eller er der meget langt til naboer, kan man godt prøve at tage frø. Der kan også forekomme let bitre agurker, men det gør der også af og til fra købte frø. Man skal altid, inden man anvender drueagurker og asier smage på stilkenden, da en bitter agurk kan ødelægge smagen på en hel syltning.
Vintergræskar skal blive på planten, til de er helt modne. Skallen skal være helt hård – det kan afprøves med en fingernegl. De modne græskar skal ligge indendøre i mindst 3 uger, før du tager frø, da frøene gradvis eftermodnes i frugten. Du kan godt vente med at tage frøene, til du alligevel skal spise græskarret i det sene efterår. Græskarret skæres op og frøene tages ud.
Når man fjerner »indmaden« af et græskar, er der mange frø, som man kan overveje at tørre og gemme til at så næste forår. Foto: Karna Maj
Græskarfrø kan tørres på en tallerken uden at vaske dem, men de er lidt fedtede. Hvis man vasker dem, kan man samtidig sortere frøene, da de modne og spiredygtige frø er tungere end de umodne. De modne har en kerne, mens de umodne ofte er nærmest hule. De modne med kerne faldet til bunds, når man vasker frøene, mens de umodne flyder ovenpå.
Græskarfrøene tørres, indtil de kan knækkes over i stedet for at bøjes. Denne knækkeprøve kan man også bruge på f.eks. tomat- og chilifrø og andre frø, der er store nok til at at blive afprøvet på denne måde.
Vil man tage frø af en squashplante, skal man lade en eller flere frugter vokse til modenhed. Her en gulfrugtet sort – det gør det vanskeligere at se, hvornår den er moden. Foto: Karna Maj
Squash er egentlig græskar, som vi spiser små og umodne. Hvis man vil tage frø af squash, skal de have lov til at blive store og modne som for vintergræskar.
Frø af squash skal vaskes rene eller gæres, inden de lægges til tørre.
Hvis man vil lave egne frø af drueagurker og asier, skal man lade en eller flere agurker vokse til modenhed. Det vil betyde, at ranken bruger al kraft på den eller de store agurker og antagelig ikke sætter flere nye agurker. Agurkerne skal have lov til at ligge og modne – de bliver helt gule.
Kernerne skrabes ud, og de kan enten vaskes rene eller gæres først.
Drueagurkerne ligger til eftermodning i solen, inden der skal tages frø Foto: Karna Maj
Agurke- og græskarfrø kan gæres ligesom tomatfrø; det gør dem mindre slimede og sandsynligvis også hurtigere til at spire i jorden.
Modne agurker skåret over. I tallerkenen er indholdet af to halve agurker. Foto: Karna Maj
I glasset til venstre det udskrabede fra to drueagurker. Til højre er de udskrabede kerner fra to andre blevet vasket fri for snask. Her kan man se, at de spiredygtige frø med kerner synker til bunds, mens de lette uden kerner flyder oven på og let kan hældes fra. Foto: Karna Maj
Glasset med med udskrabede indhold af et par agurker har fået lov til at gære i 3–4 døgn, og nu er frøene med spiredygtige kerner faldet til bunds, mens de lette frø ligger i øverste lag, og hældes fra. Foto: Karna Maj
De gærede og spiredygtige frø er blevet skyllede og er nu helt fri for slim. Foto: Karna Maj
Agurkefrø til tørring. Det er let at fjerne det meste vand fra skylningen ved at lægge frøene mellem to kaffefiltre, som trykkes sammen om frøene. Kaffefiltrene slipper let frøene igen – i modsætning til køkkenrulle. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Øko planter til den spiselige have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt til den økologiske have
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Flerårige spiselige planter til haven
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Alt fra hele verden
Frø og udplantningsplanter, samt have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Agurk, græskar og squash > Frø af græskar, squash og agurker
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…