Politikens Staudebog

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Staudehaver er for alvor begyndt at blive populære, men i dag som sammenhængende plantesamfund i modsætning til tidligere tiders store staudebede, hvor planterne blev dyrket enkeltvis og med bar jord imellem.

Når planter skal vokse tæt sammen, skal man ikke kun tage hensyn til, om de kan vokse på stedet i forhold til jordbund, sol, skygge, men også til deres konkurrenceevne. Ud over disse trivselfaktorer skal der også ved udarbejdelsen af en beplantningsplan tages hensyn til farver og former, hvornår de blomstrer, og ikke mindst hvordan de øvrige omgivelser er på stedet, hvor stauderne skal passes ind. Alt dette er behandlet i Jane Schuls nye bog »Politikens staudebog«

Plantesamfund

I afnittet om plantesamfund gennemgås de forskellige plantesamfund og hvilke planter, der trives under de forskellige vækstvilkår, der er i skovbunden, på tørvejord og surbund, på engen, på tørre, sandede og stenede jorde, ved søer og damme. De enkelte plantesamfund inddeles i endnu mere specifikke plantesamfund, når det kommer til plantelister over egnede stauder. F.eks. er der både en planteliste til flimrende skygge og til tør skygge. Desuden er der to afsnit om hvilke stauder, der egner sig til stauderabatter og til bunddække.

Planlægning af staudebede

Jane Schul tilråder at starte med at registrere, hvad der er af planter og de fysiske forhold som jordbund, sol og skygge, samt de planter, man godt kunne tænke sig. Først derefter giver man sig i kast med planlægning og strukturering af bedet. Her tages der hensyn til planternes farve, former og højde, samt hvordan planterne ser ud året igennem. Det hele munder ud i en beplantningsplan, hvorefter man kan gå i gang med indkøb og tilplantning.

Staudernes pleje

Der et afsnit om almindelig pleje som nedklipning, afpudsning, opbinding, gødskning og vanding, lugning, skadedyr og sygdomme. Der er omtalt både gødskning med kompost og kunstgødning, men i bogen anbefales det at bruge så naturlige dyrkningsmetoder som muligt, bl.a. jorddække.

Der er et godt afsnit om formering af stauder. Her kan man læse om formering ved frø, og forskellige former for stiklingeformering.

Staudeleksikon

Over halvdelen af bogen er beskrivelser af over 500 arter og derudover beslægtede arter og sorter. Udvalget af planter er stort set identisk med Dansk Staudegartnerforenings sortimentsliste, hvilket selvfølgelig betyder, at der er en god chance for at kunne få fat i de omtalte stauder.

I plantebeskrivelserne er der for hver plante opgivet dansk navn, botanisk navn, plantefamilie, hvor planten stammer fra, hvordan væksten er, blomstens udseeende og farve, højde, blomstringstidspunkt, om den kan vokse i sol, skygge, delvis skygge og om den kan bruges til buket. Desuden er der oplysninger om jordbundskrav, formering og pleje, og der omtales sorter og beslægtede arter.

Beskrivelserne når således hele vejen rundt om planten, og der er også et billede af alle de omtalte planter. Desværre er nogle af billederne ret små, og nogle af dem er ikke af så høj en kvalitet, som man kunne have forventet af en staudebog. Hvis man som nybegynder ikke kender de enkelte arter, er det ikke nok udelukkende at bruge denne bog til at planlægge ud fra, da der ikke er billeder, som godt nok viser både planten som helhed, blomsten og bladene. Det kan være nødvendigt at slå op i flere bøger eller besøge på planteskoler og botaniske haver for at få et godt nok indtryk af den enkelte plante.

Planterne står i staudeleksikonet ordnet alfabetisk efter det botaniske navn, hvilket giver den ulempe for haveejere, som ikke kan de botaniske navne på fingrene, at de er nødt til at slå op i et i øvrigt godt register.

En god bog om stauder

Politikens Staudeleksikon kan bestemt anbefales, da den giver en virkelig god vejledning omkring at vælge de rette stauder i forhold til voksestedets vilkår, og staudeleksikonet omfatter gode beskrivelser af mange arter og sorter.

Jane Schul: Politikens staudebog. Politikens Håndbøger. 2002. 311 sider indb. 299,00 kr. ISBN: 87–567–6475–8

Jane Schul

Jane Schul er landskabsarkitekt, kunsthåndværker og formand for Det Kgl. Danske Haveselskab. Hun underviser på Landbohøjskolen og har skrevet en række havebøger og er en kendt foredragsholder.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Politikens Staudebog

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider