Dette er et uddrag af en længere artikel om en tur for haveinteresserede til Østerlen i Skåne. Hele artiklen kan læses i medlemsblad nr. 6–2019 fra Praktisk Økologi. Læs mere om, hvordan du kan få fat i hele artiklen nederst på siden.
Når man tager på tur med ligesindede havetosser, er programmet helt naturligt tæt pakket med havebesøg, rundvisninger og spontane stop ved alt, der kunne minde om at være haverelateret. På en femdages tur til Österlen med fire overnatninger lige op ad den naturskønne Stenshuvud Nationalpark oplevede vi alt inden for havespektrets mere eller mindre strukturerede vildskab krydret med besøg til forhistoriske minder og adskillige kaffestugaer. Herunder beskrives et udvalg af besøgsstederne fra turen.
På gården Djupadal har Gustav og Marie Mandelmann drevet økologisk landbrug siden 1996. På den 60 hektar store ejendom er der malkekvæg, får, grise, flere slags fjerkræ, bier, frugttræer, blomster og grønsager både på friland og i flere væksthuse. Gården er selvforsynende med energi fra sol og vind.
Der dyrkes en mangfoldighed af blomster og grønsager på Mandelmanns gård. Til højre ses gårdens egen vindmølle. Foto: Mia Stochholm
Efter parret de sidste par år har deltaget i en række tv-programmer, Mandelmanns Gård på svenske TV4, er de blevet landskendte som det charmerende og kærlige par, der udlever drømmen om selvforsyning og formidler de gode historier til seerne med smil og grin. Parret er blevet vældigt populære i Sverige, og der er så mange besøgende på stedet, at det kan være svært at få en billet. Billetterne skal købes i god tid hjemmefra og gælder kun til den dag, de købes til.
Selve gården og markerne lige omkring er placeret i en gryde med flere klimazoner. Her vokser blandt andet eksotiske vækster som mandel, fersken og figner, og en af skråningerne udnyttes til terrassedyrkning af grønsager. Grisene og fjerkræet holder også til i området tættest på gården. På markerne længere væk uden for besøgsområdet går køerne og fårene på græs i sommerhalvåret.
Mangfoldigheden på Djupadal inviterer til, at man går på opdagelse, og der skal afsættes god tid til at ud komme ud i alle krogene. For den fotoglade er der spændende kig ad smalle stier med tæt, huleagtig bevoksning, farverige bede med kuriøse sammensætninger af blomster, urter og grønsager og mange fotogene dyr, der tydeligvis er vant til mennesker omkring sig.
Til stedet hører også et køkken, der tilbyder alt godt fra gården i form af virkelig godt, økologisk madhåndværk. Der er rigeligt med hyggelige kroge, hvor både atmosfæren og maden kan indtages eksempelvis under en frodig bevokset pergola, med ryggen mod et æbletræ eller med udsigt til svømmende ænder i gårdens egen sø. Fra gårdbutikken sælges produkter fra gården og Mandelmanns egne bøger om livet på gården og selvforsyning.
Åbergs Trädgård er en herlig blanding af en besøgshave, café og planteskole. De slår sig op på miljøvenlig dyrkning gennem en planteskoletradition helt tilbage fra 1872, hvor stedet grundlagedes af Anders Åberg. I dag arbejder femte generation i haven og fortsætter traditionerne fra dengang. Arbejdet på planteskolen foregår omtrent, som det gjorde på en planteskole i 1950’erne – det vil sige håbløst umoderne, som de selv beskriver det. Modsat moderne planteskoler producerer Åbergs planteskole en stor variation af planter (ca. 2.000 forskellige stauder, sommerblomster, krydderurter, buske og træer) og sørger for omhyggelig afhærdning og mere jord og større potter, så planterne bliver mere livskraftige og har en større chance for at overleve, når de plantes ud hjemme hos kunden.
Ved at lade planterne vokse langsomt ved lave temperaturer anvendes langt mindre energi end i en moderne planteproduktion, men det kræver mange omplantninger og flytninger mellem drivhus og mistbænke. Det er tidskrævende at tage hensyn til kvalitet og miljø, derfor tillader de sig også at sætte prisen lidt højere end på en almindelig planteskole. Med kvaliteten følger også rådgivning, og derfor er personalet uddannet til at kunne videregive de rette informationer om planterne. Hvis man mangler inspiration, kan man gå en tur i besøgshaven og se på grønsager, sommerblomster og diverse staudesammensætninger.
Der anvendes biologiske bekæmpelsesmidler i planteproduktionen, men Åbergs kalder sig ikke økologisk – det er branchen ikke moden til, mener de. Maden i caféen er stort set økologisk, og de grønsager, de selv producerer, er dyrket med organisk gødning og uden gift, og de har en sympatisk politik om genbrug af materialer.
Vil du læse mere om de mange andre spændende steder for haveinteresserede i Østerlen, så kan du læse det i medlemsbladet nr. 6–2019 fra foreningen Praktisk Økologi.
Alle medlemmer af Praktisk Økologi får tilsendt seks medlemsblade i løbet af et år og kan købe tidligere årgange til en god pris. Vil du også gerne have medlemsbladene, så meld dig ind i Praktisk Økologi…
Læs mere om fordelene ved at være med i Praktisk Økologi og meld dig ind her >
Læs resten af artiklen i medlemsblad nr. 6–2019 fra Praktisk Økologi.
Gustav og Marie Mandelmann er at finde i haverne og stiller sig til rådighed for spørgsmål Foto: Mia Stochholm
Under frugttræer holder grisene jorden ren og lader sig beundre af de mange besøgende hos Mandelmann. Foto: Mia Stochholm
Hos Åbergs vises et bed med sommerblomster, der sælges på planteskolen Foto: Heidi Kirk Nissen
Et eksempel på et staudebed hos Åbergs, der sættes på auktion efter sæsonen. Foto: Mia Stochholm
Søg i forhandlerguiden:
Besøg Økologiens Have
Rundvisning i Pometet er en oplevelse.
Her er du: Forsiden > Inspiration > Besøg i haver > Trädgårdstur i Österlen
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…