Sådan undgår du at kattene bruger din have som toilet

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

Set med katteøjne byder mange af vore haver på de perfekte toiletforhold. Her er ofte fin og nyreven jord, der er som skabt til at grave og skrabe … og plante visitkort i.

Som katteejer lærer man jo hurtigt at indrette diskrete hjørner med grus til kattens personlige behov. Men er det naboens katte, der kommer på besøg, stiller sagen sig straks anderledes. Så er det rent ud sagt hamrende irriterende gang på gang at støde ind i dens efterladenskaber.

Flis er godt at tisse i … og de hyppede kartoffelrækker i baggrunden har også gode chancer for at blive »gødet« Foto: Inge A. Futtrup

Det findes der heldigvis råd for, men nogle af dem afhænger af, hvordan du dyrker din have. Eller rettere sagt, du kan dyrke og passe din have på en måde, der nærmest inviterer hele kvarterets katte til fælles høm-høm-fest. Eller du kan indrette din have, så den ikke virker særlig tillokkende på en trængende kat.

Katte elsker alt, hvad der kan skabes i. Løs jord, sand, grus, flis og sågar perlesten. Jeg siger ikke, at du kan eller skal undgå den slags i din have, for smag og behag er nu engang forskellig, og måske elsker du dine nyrevne grusstier og fine bede med perlesten omkring roser og bonsaivækster. Fakta er bare, at dens slags løse materialer inspirerer enhver kat til at efterlade et visitkort.

I en snæver vending kan sådan nogle let smuldrede nedfaldsblade bruges som toilet. Her er det dog en anden og mere delikat form for toilette, der udføres ;-) Foto: Inge A. Futtrup

Katte-toiletteI en snæver vending kan sådan nogle let smuldrede nedfaldsblade bruges som toilet. Her er det dog en anden og mere delikat form for toilette, der udføres ;-)

Hvis du derimod indretter din have med tæt bunddække og græsstier eller fast belægning i stedet for grus og/eller flisdækkede havegange, så forringer du kattetoilet-forholdene betragteligt.

Drop hakkejernet og brug handsker

Jeg er selv katteejer og derfor bruger jeg aldrig hakkejern og rive i staudebedene. På den måde undgår jeg løs jord, og som sidegevinst begrænser det ukrudtet. Alle frø skal nemlig have et lysglimt for at spire, og al jord er fyldt med ukrudtsfrø. Når vi hakker og roder i jorden, får rigtig mange af disse frø altså mulighed for at spire, og så er den evindelige ukrudtskamp i gang.

Her er gode betingelser for både katte og ukrudtsfrø Foto: Inge A. Futtrup

Hvis du derimod nøjes med at håndluge, er der ikke nær så mange frø, der ser lyset og får chancen for at slå rod.

Så på en måde har kattene ligefrem gjort mit haveliv lettere ;-)

Mit staudebed i forhaven – her bliver stauderne ikke gødet af trængende katte Foto: Inge A. Futtrup

Af og til er jeg dog nødt til at luge mellem stauderne, og for en sikkerheds skyld trækker jeg i et par gummihandsker eller billige havehandsker. Det hænder nemlig, at en opfindsom kat har plottet en bunke visne blade mellem forårets fremspirende stauder og udnævnt dem til toilet. Det sker dog yderst sjældent, men skulle uheldet være ude, så er det nu rart at kunne krænge handskerne af og smide dem i affaldssækken.

Rionet i køkkenhaven

Køkkenhaven er den største udfordring. Jeg har i tidens løb forsøgt mig med pinde, tråde og hyppig vanding af arealet. Katte bryder sig nemlig ikke om at besørge i våd jord. Men hverken vandregningen eller planterne har godt af al det vandsjaskeri, så gennem de sidste 4–5 år har jeg konsekvent lagt rionet ud over de nysåede køkkenbede. Det virker!

Rionet kan bruges til mange ting i haven. Her holder det fiberdugen over de nylagte kartofler på plads Foto: Inge A. Futtrup

Jeg bruger det tyndeste rionet. Det måler cirka 2 × 2,5 meter og kan med fordel klippes i mindre stykker med en boltsaks, så det er nemt at håndtere.

Rionet kaldes også for armeringsjern og kan købes i de fleste byggemarkeder – også online. Så får du det endda bragt til døren og skal ikke bøvle med besværlig transport.

Rionet fungerer fint som støtte til ærter Foto: Inge A. Futtrup

I takt med at grøntsager og urter vokser til i køkkenhaven og dækker jorden, mister kattene interessen, og så bruger jeg rionettet som støtte til ærterne. Det fungerer upåklageligt.

Katte kan ikke lide Champost

Sidste efterår spredte jeg nogle sække Champost Jordforbedring i et par staudebede. Det var nærmest et eksperiment for at afprøve produktets gødningseffekt, og mens jeg spredte det lækre komposterede hestemøg, tænkte jeg bekymret på, om kattene nu ville klappe begejstret i poterne og udnævne staudebedene til yndlingstoilet.

Men NEJ! I starten ville de slet ikke træde i Champosten men sprang hen over bedene eller sneg sig langs kanten. I vinterens løb har de så ved fælles anstrengelser lavet nogle små veksler tværs over et af bedene, men resten holder de sig fuldstændig fra.

Bedet ligger lige udenfor havedøren og kattene går forbi mange gange om dagen. Foto: Inge A. Futtrup

Jeg er intet mindre end målløs, men ideen er hermed givet videre. Champost Jordforbedring kan købes i langt de fleste planteskoler – også på nettet – og det ser jo vældig fint ud i havens bede.

For en uge siden fordelte jeg desuden lidt Champost i et nygravet hjørne af køkkenhaven, og indtil videre har kattene holdt sig fuldkommen væk fra området. Så fidusen tegner virkelig til at være effektiv – og så tilfører den endda haven masser af god næring. Det kan da kaldes win-win :-)

Forkæl din egen kat

Jeg håber, du kan bruge ovenstående tips, men hvis du selv har kat, så lov mig at du husker at indrette et par rare toiletsteder i din egen have, så din spindende kælepotte ikke ender med at føle sig tvunget til forrette sin nødtørft i naboens have.

Som katteejer bør vi jo først og fremmest forkæle og passe vores firbenede ven, så den foretrækker at blive i nærheden af os. Andet kan vi ikke være bekendt … hverken overfor vores kære katte eller tålmodige naboer.

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Vildtremisen.dk

Tilbyder såmaskiner, foder, redekasser

Revira – det usynlige hegn

Revira-Det usynlige hegn.

Rosenbud

Automatik til hønsehuset

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Dyr > Sådan undgår du at kattene bruger din have som toilet

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider