Læggekartofler skal forspires

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

De kontrollerede læggekartofler, man køber, er ikke altid sygdomsfri – de er kun garanteret fri for virus. Nogle af knoldene kan f.eks. godt være inficeret med sortbenssyge. Det er ikke altid lige let at få fat i tilstrækkelig sunde og gode læggekartofler.

Læggekartofler

Læggekartofler i så dårlig en kvalitet skal tilbage til forretningen. Foto: Karna Maj

Dårlige læggekartofler skal retur

Et år købte jeg 5 sække læggekartofler. Den ene viste sig at indeholde kartofler med skurvet og hullet overflade (se foto). En anden sækfuld spirede stort set ikke. Så det var 2 sække til ombytning. Det er vigtigt at returnere dem, så forhandlerne kan påtale det overfor producenten. Disse sække var kontrollerede læggekartofler, men ikke økologiske. Til gengæld var jeg heldig at få nogle meget fine ‘Amadeus’ kartofler i en økologisk kvalitet. Kontroller altid omhyggeligt læggekartoflernes kvalitet – desværre er det svært at se det ordentligt gennem de gule netsække, som kartoflerne leveres i.

Egne læggekartofler

I private haver må man gerne bruge egne læggekartofler. Men brug ikke tilfældige. De skal udvælges ved optagelsen, og minimum her er, at alle kartofler under toppen er 100% sygdomfri, og at alle naboplanterne er store og sundt udseende planter. Hvis der er virusangreb giver det mindre planter. Brug de mellemstore kartofler til læggekartofler.

Kartoffelskimmel kan give udbyttetab

Alle kartofler bør lægges til forspiring, så knolde med et sygeligt udseende og langsomt spirende knolde kan kasseres. Det er en af metoderne til at forebygge kartoffelsygdomme.

En anden vigtig grund til at forspire alle kartofler er, at kartoflerne så når at blive så store som muligt inden et eventuelt angreb af kartoffeskimmel. Kartoffelskimmel udvikles, hvis vejret efter midten af juli er fugtigvarmt. Kommer der kartoffelskimmelangreb, skal toppen fjernes hurtigst muligt. Ikke alle sorter er lige modtagelige for skimmelangreb.

Forspirede læggekartofler

Læggekartofler med gode korte spirer, men de har mistet lidt af spændstigheden. Foto: Karna Maj

Forspiring

De tidlige kartofler lægges til spiring sidst i februar, resten midt i marts. De spirer i løbet af 3–4 uger i rum med 14–18° varme og godt med lys. Det er bedst at lægge dem i et lag. Hvis luftfugtigheden ikke er høj nok, mister de let spændstighed (se foto), men de kan godt bruges alligevel. Det kan forebygges ved at spraye med vand. Lyset sikrer, at de får korte farvede spirer, så de er lettere at lægge, uden at spirerne knækker. Konventionelt avlede kartofler er meget langsommere til at spire end økologiske og hjemmeavlede læggekartofler, og spirene knækker lettere af. Måske fordi de konventionelt avlede kartofler er sprøjtede og nedvisnet kemisk.

Kommentarer

Der er 20 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Solsikken

Alt til den økologiske have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kartofler > Læggekartofler skal forspires

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider