Knibning af tomater

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

De fleste af vores drivhussorter er såkaldteindeterminate sorter, dvs. at de har en ubegrænset længdevækst på hovedstænglen, og løbende sætter sideskud i alle bladhjørner. Hvis man lader et sideskud vokse ud, sætter det også blomster, og her kommer igen sideskud i alle bladhjørner. Det gælder bl.a sorter som ‘Gemini’ og ‘Elin’.

Hvis en indeterminate tomatplante får lov til at vokse frit, lægger den sig henad jorden og kan slå rødder, hvis jordkontakten er god nok.

Det er ikke en velegnet plantevækst i haven. Hvis vi vil have en god høst af det antal klaser, som kan nå at blive modne under vores klimaforhold, er vi nødt til at beskære og opbinde den. Beskæres den ikke tilstrækkelg, vil den udvikle sig til en kæmpestor, tæt og uregerlig plante med lange hængende sideskud, som tynges ned af tomater. Den skal derfor også knibes for at holde formen.

Alle sideskud knibes af

Tomater af indeterminate sorter skal som hovedregel have alle sideskud knebet af, så der kun sker frugtsætning på hovedstammen. Det er særligt vigtigt i drivhuset, hvor man skal sørge for god luftcirkulation omkring planterne, da der ellers let bliver for fugtigt og dermed risiko for angreb af gråskimmel, som navnlig udvikler sig i stillestående varm og fugtig luft.

Busktomater skal ikke have fjernet sideskud – se nedenfor.

Fjern skuddene så små som muligt

Når man kniber skuddene af, sårer man tomaterne. Det gælder derfor om at gøre det, mens skuddene er så små som muligt. Når de er små, kan de brækkes af. Hvis skuddene er blevet meget tykke, f.eks. efter 14 dages ferie, må man overveje, om man skal knibe toppen af skuddet lidt længere ude, så man ikke får så stort et sår inde på hovedstammen.

To eller flere stammer

Der er ikke noget i vejen for, at man kan lade et sideskud vokse op, så man har to hovedstammer. Det kan give flere tomater og hurtigere, men det mindsker luftskiftet mellem tomatplanterne.

Nogle cherrytomatsorter, f.eks. ‘Sweet 100’ og ‘Estisk Gul’ har langt mellem klaserne og de sætter derfor ikke så mange tomater med kun en hovedstamme. Man kan plante dem lidt tættere, eller man kan lade de nederste 2–3 sideskud vokse med op til et bundt af stængler. Andre sorter af cherrytomater har alt for store og mange blade, til at det kan lade sig gøre, men bl.a. de to nævnte sorter har ikke størrre og kraftigere blade, end at luftskiftet er rimeligt. Det vil være en god ide at sætte dem lige indenfor drivhusdøren, hvor luftskiftet er størst, og hvor familien har lettest ved lige at hente en håndfuld søde cherrytomater.

Toppen knibes af sidst på sæsonen

En indeterminate sort sætter nye blomsterklaser, så længe hovedstammen får lov til at vokse. Toppen af planten knibes af, enten når planten ikke kan blive højere på voksestedet, eller når man ikke ønsker flere tomater ansat. Tidspunktet afhænger bl.a. af, om man også ønsker grønne tomater. Fra blomstring til røde tomater går der ca. 60 dage. De sidste tomater bliver røde midt i oktober i drivhus. Ikke helt modne tomater kan eftermodnes indenfor.

Busktomater skal ikke beskæres

Busktomat

Busktomat – her er længdevæksten standset og al nyvækst sker på sideskuddene, hvor der også kommer masser af tomater. Foto: Karna Maj

Busktomater plantes fortrinsvis på friland. Til busktomaterne hører også de såkaldte krukketomater og ampeltomater, f.eks. ‘Tumbler’.

Busktomater standser længdevæksten, når blomsterdannelsen er i gang og al videre vækst sker på sideskuddene. Kniber man ved et uheld alle sideskuddene af en busktomat, har man næsten ødelagt planten.

Man kan dog vælge at udtynde busktomater, hvis de bliver meget kompakte, ved at knibe et antal sideskud af. Sent på sæsonen er det en god ide at fjerne nye sideskud, da tomaterne ikke vil kunne nå at udvikle sig. Det vil også give bedre luftcirkulation i eftersommeren, hvor gråskimmelangreb kan være et problem på friland.

Kommentarer

Der er 33 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Tomat > Knibning af tomater

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider