Da jeg i 1960’erne var teenager, ville jeg være gartner, men det blev piger ikke dengang. Så jeg fik en uddannelse som socialrådgiver. Men have og planter er min store interesse. Jeg har i årenes løb dyrket de fleste planter, og jeg søgte teoretisk viden om havebrug i takt med, at jeg afprøvede forskellige dyrkningsmetoder.
I dag er jeg så heldig, at jeg kan kombinere min erhvervede viden om og store interesse for økologisk havebrug med mit arbejde. Det hele går op i en højere enhed. Først var jeg fra 1992 til 2006 redaktør for tidsskriftet Praktisk Økologi, og siden 2002 har jeg været redaktør af Havenyt.dk. Så når jeg ikke dyrker min have, så skriver jeg om have – eller omvendt.
Haven med læ uanset, hvor vinden kommer fra. Læ fra stedsegrønne hække, vores hus og to udhuse. I maj domineres bedene af selvsåede forglemmigej og klokkescilla. Foto: Karna Maj
Jeg er så heldig at bo et af de steder i Danmark, hvor klimaet er mildest, men også et sted, hvor vi har noget nær bundrekord i årlig nedbør. Min havejord er dejlig dybmuldet, selv om der er stiv lerjord på marken på den anden side af hækken. Stedet er en lille landsby på Vestlolland, og min have er en almindelig gammel landbohave på 1300 m².
Haven har jeg haft den siden 1978. De første to år blev den dyrket med kunstgødning. Men jeg har aldrig brugt sprøjtegift. Og de sidste 21 år er den blevet dyrket efter økologiske principper.
I starten var jeg lige optaget af blomster og grønsager, men efterhånden er min have blevet mere og mere en nyttehave med ca. 400 m² køkkenhavebede, mange bærbuske og frugttræer. Prydhaven er på grund af manglende tid og tiltagende problemer med skvalderkål i staudebede i øjeblikket lagt ud i græsplæne med træer og buske. Men jeg har en lille lukket have oppe ved huset med de blomster, som jeg holder mest af.
Min have er et fristed, hvor jeg slapper af efter mange timers arbejde ved computeren. Det er ikke en friseret have – langtfra. Men der er masser af planter, for det er det at få planter til at vokse, der betager mig. Sidst på sommeren er der nogle, der mener det mest ligner en urskov – der er planter overalt. Jeg afprøver hvert år masser af nye arter og sorter, og jeg er inkarneret frøsamler.
En stor del af året er vi selvforsynende med grønsager og frugt, og der er i sommerperioden et alsidigt udvalg med mange forskellige sorter af tomater, salat osv.
Sidst i maj i køkkenhaven med fiberdug over de nyspirede vintergulerødder og forrest bed med vild rucola, hvor jeg ikke har nænnet at fjerne en selvsået hvid natviol. I baggrunden til højre frilandsvindrue brugt som rumdeler. Foto: Karna Maj
Man kan læse mere om min have på Havelyst.dk i Karnas have
Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have