Fiberdug er genialt til at beskytte planter med i løbet af vinteren. Kasserne med spinat, rucola, salat, mizuna, bladbede, sennep og pak choi, som jeg såede i september, er nu fulde af grønne blade, og jeg kan plukke masser af grønne blade til salatskålen.
Masser af spinatblade. Måske burde der have været tyndet lidt ud. Foto: Karna Maj
For en uge siden var jeg ellers på fortvivlelsens rand, da der pludselig forsvandt store blade fra kasserne, og salatplanterne var gnavet helt ned til jorden. Synderen havde smag og foretrak åbenbart de milde blade. Salaten røg først, så pak choi, derefter gik der svind i mizuna og lidt i sennepen og derefter i spinaten. Rucolaen blev derimod ikke rørt. Det var store spinatblade og lange mizunablade, der forsvandt. Det viste sig, at det var en mus, der havde hentet bladene til at bygge rede af under kasserne.
Musen havde bidt blade af bl.a. mizuna og slæbt dem ned i gangsystemet under mine plantekasser. Foto: Karna Maj
Jeg vidste godt, at der var en mus i drivhuset, da vi flere gange havde set hinanden an. Her på Lolland-Falster har vi nemlig brandmus, Apodemus agrarius – en 10 cm stor, flot mus med en smuk brun pels med en mørk stribe ned ad ryggen, og de ses ofte om dagen. Den er fredet, og det kan jo godt være lidt af et problem, da vi har mange af dem, og de desværre ikke har læst bøgerne, hvor der står, at de ikke går ind i huse.
Men jeg havde aldrig oplevet, at den tog mine planter, og det er jo lidt af et problem, når det er 6 kasser med forårssalat at kampen står om. Så kasserne måtte klodses kraftigt op, så den ikke kunne komme op i dem. Samtidig har jeg i den forløbne uge overtaget drivhuset med udlægning af hestemøg, fyldt såkasser til forkultivering af porrer, kål osv. Så nu tror jeg at den endelig har opgivet mit drivhus – det er blevet for uroligt. Jeg har set den smutte rundt i udhuset.
Planterne er heldigvis i god vækst, så selv salaten er nu ved at sætte nye blade. Kun pak choi får jeg ingen glæde af, da den nu sætter blomst. Det samme gør i øvrigt mizunaen, så jeg planlægger at høste frø af den til såning i juli. Også den vilde rucola af typen [bot)Selvatica coltivata, som Dæhnfeldt solgte i 2002, er allerede ved at gå i blomst. Den har været god til denne vinterdyrkning, hvor den har givet masser af blade i modsætning til Diplotaxis tenuifolia – den art, som vi normalt kalder vild rucola – som på nuværende tidspunkt kun er små planter, men i vækst. Den regner jeg med at kunne plante ud senere. Til sommerbrug foretrækker jeg Diplotaxis tenuifolia.
Sennep, ‘Red Giant’ og mizuna. Foto: Karna Maj
Rucola (Selvatica coltivata) – til højre i kassen er der nogle meget små planter af Diplotaxis tenuifolia. De er sået samtidig. Foto: Karna Maj
Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2003 > Marts > Salatgrønt i drivhuset
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…