Året rundt i haven

Genbrugspåskeliljer og evighedsporrer

Af Karna Maj, tirsdag, 26. marts 2002

Der er ikke noget bedre end planter, som giver udbytte det ene år efter det andet uden det store arbejde. Det er en af grundene til, at jeg holder meget af alle mine forårsblomsterløg og grønsager som rabarber, fransk syre, purløg, pibeløg osv.

Minipåskeliljer

Opgravning af minipåskeliljer til gårdens krukker. Foto: Karna Maj

Genbrugspåskeliljer

Lige nu kan man købe minipåskeliljer i potter, og et par pottefulde pynter gevaldigt i et par krukker ved indgangsdøren. I år passer det oven i købet med påsken. I stort set alle havebøger står der, at drevne løg ikke blomstrer næste år. Det gælder ikke minipåskeliljer, hvis man behandler dem ordentligt. De ikke bare blomstrer flittigt næste år, de formerer sig også flittigt.

For 3 år siden købte jeg to potter med minipåskeliljer i knop, skilte løgene ad og plantede dem ud i to krukker. Da krukkerne skulle bruges i maj til tomatplanter, blev hele klumpen med løg taget op og gravet ned i enden af et urtebed, fik en spand vand og voksede videre til de naturligt visnede ned i juni.

Sidste forår blev de gravet op i knop og nu var der til 4 krukker. Efter »same procedure as last year«, så var der i år til tre små og to store krukker. Og netop minipåskeliljer vinder virkelig ved at komme op i en krukke, så man bedre kan se dem.

I kanten på nogle af krukkerne har jeg plantet forglemmigej. Også her er det planter, jeg ikke har haft spor arbejde med, da de selvsår flittigt i køkkenhavens bede og bare står der, når de skal bruges. De tåler faktisk at blive gravet op og flyttet, selv om de allerede er sprunget ud.

Evighedsporrer

Jeg havde læst om en slags porrer, som sætter sideskud og på den måde er evighedsporrer. Hvis man altså kun spiser de store og lader de små vokse videre. I weekenden var jeg til Årsmøde i Landsforeningen Praktisk Økologi, hvor der også var frø- og plantebytte. Og pludselig fik jeg muligheden for at få en lille håndfuld evighedsporrer, som et af medlemmerne fra Frøsamlerne eksperimenter med flere sorter af i sin have. De er nu blevet skilt ad og plantet ud på en række. Jeg kender ikke det botaniske navn og ved ikke ret meget om vækstmåden, så det bliver spændende at følge.

Staudeporrer

Evighedporrer i forskellig størrelser til udplantning. Foto: Karna Maj

Under lup for snegle og snegleæg

Så må vi håbe, at de overlever, for de måtte gennem en lidt barsk omgang først, da jeg skulle være 100% sikker på, at der ikke var småbitte dræbersnegle eller snegleæg imellem. De findes nemlig endnu ikke i min have og på Vestlolland. Heldigvis kom porrerne fra en sandet jord, så det var forholdsvis let. Men jeg var nødt til at pille lidt af det yderste lag af nede på roden for at være 100% sikker. Til sidst blev røddderne kigget igennem med en lup.

Det er meget vigtig, at vi alle er meget forsigtige, når vi henter planter fra fremmede haver, så vi ikke spreder dræbersneglene endnu mere.

Kommentarer

Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Marts > Genbrugspåskeliljer og evighedsporrer

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider