Året rundt i haven

Det spirer og gror

Af Karna Maj, tirsdag, 19. marts 2002

Det er noget helt særligt hvert år i marts: at så bittesmå frø og se de første spirer dukke op gennem jorden. Ikke mindst med de frø, som jeg selv har høstet. Her følger jeg hele plantens livscyclus fra frø over plante til frø og videre til næste generation.

Peber

Peberplanten skydes ryg for at komme op gennem jorden og strække sig ud og åbne kimbladene mod lyset. Foto: Karna Maj

Sådan sår jeg tomat- og peberfrø

Det er selvfølgelig vigtig, at man har en god kvalitet frø. Det vil sige friske frø med god spireevne. Men frø af tomat og peber holder spireevnen godt. Hvis spireenergien ikke er god, spirer de ujævnt og dårligt. Mine hjemmeavlede frø spirer altid godt.

Såjord

Dernæst skal man have en såjord. Jeg køber normalt ikke såjord. Kun til småt og dyrt frø, hvor jeg ikke kender kimplanterne. En købt såjord fri for ukrudtsfrø, så ved at bruge den er man sikker på, at de planter, der kommer er dem, man har sået.

Såjord er speciel ved, at den har et rimeligt lavt indhold af mineralske salte og så at den er tilpas luftig og holder godt på vandet. Hvis man selv vil blande en standard såjord, skal man bruge 1/3 ikke helt omsat kompost, 1/3 god havejord og 1/3 sand/grus. Hvis havejorden er sandet, bruger man lidt mindre havejord og lidt mere kompost. Det passer til de fleste planters behov. Men tomat- og peber er såkaldte kompostplanter, og de er kan godt lide kompost. Derfor er min såjord halvt kompost og halvt muldet havejord. Komposten er dog altid fra en bunke med ren plantekompost. Det komposterede hestemøg bruges til pottemuld, når planterne er blevet meget større.

Såning i potter

Jeg sår aldrig i speedlingbakker (dem med de små rum). De tørrer ud for mig, og planterne tager skade. I små potter er der mere jord, så her sker der ikke ulykker, hvis jeg har travlt med noget andet en dag. Desuden er jeg af den overbevisning, at planter har godt af at bliver plantet over i en ny potte med ny luftig jord, efter at de er blevet vandet mange gange i en jord.

Potterne fyldes med såjord op til kanten. Den trykkes let sammen og frøene lægges ud enkeltvis. Derefter drysses der jord over – til tomater og peber ca. 3/4 cm – og den trykkes let til. Hvis jorden ikke er helt fugtigt nok, kan man give hvert frø en lille teskefuld vand, inden jorden dækkes over. Ikke mere, så bliver det for vådt. Jeg har firkantede såpotter i en størrelse, så der kan stå 4 eller 6 stk i de engangsbakker, som jeg køber champignon, kød m.m. i. Bakken anbringes inde i en plastpose, som jeg puster op med luft og slår en knude på. Så der er et vist volumen af sluttet luft oven over jorden.

Spires ved god varme

Peber spirer kun rigtig godt ved en temperatur mellem 25 og 30 ° C. Tomater vil helst have mellem 22 og 25° C. Jeg spirer disse frø ovenpå mit oliefyr. I år spirede tomaterne på 5 dage og peber på 8 dage. Efter spiring er det vigtigt, at potterne anbringes i et så lyst vindue, som huset kan tilbyde. Jeg har desværre kun sydøstvendte vinduer, og derfor sår jeg tidligst tomater og peber omkring midten af marts. Ellers er der ikke lys nok.

Hvis man vil forkultivere egne tomat- og peberplanter, skal man så hurtigst muligt. Frilandstomater kan dog godt vente til omkring 1. april.

Det vrimler op med tomatplanter. Dette er af egne frø og nogle med hjemmelavede navne. ‘Krukketomat’ er en efterkommer efter ‘Tumbler F1’, men da det er en F1, er det her jo en egen sort, selv om den ligner til forveksling. ‘Mads rund’ har en navnebror ‘Mads pasta’ – gode sorter, som jeg selvfølgelig har fået af, ja gæt engang: Mads. Sweet 100 kan man købe, og den er efter min mening den bedste cherrytomat til drivhus. Foto: Karna Maj

Porrer og selleri

Jeg har i år planer om, at jeg skal have kæmpeporrer. I min lokale Danfrøbutik har jeg købt ‘Bulgarsk Kæmpe’, som skal give porrer med et ekstra langt skaft. Jeg har sået halvdelen af frøene i en champignonbakke, og de er på vej op. Ligner mest af alt grønne stoppenålshoveder.

Sellerifrøene er netop spiret, kan jeg se. Hemmeligheden ved at få selleri til at spire hurtigt og godt er nemlig at så ovenpå jorden. De skal have lys for at spire. Jeg drysser det fine frø ud på jorden og klapper det let ned mod jorden og smuldrer derpå ganske lidt jord/sand ud over, nærmest som sukker på rødgrød. Bakken sættes i en plastpose og placeres lyst uden direkte sol ved ca. 18° C. De plejer at spire godt i løbet af 10–14 dage.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Marts > Det spirer og gror

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider