Kære alle,
Redaktøren er desværre også fraværende på grund af sygdom i denne uge. Derfor får I ikke det sædvanlige lange Ugens Havenyt.
I stedet tilbyder vi jer tre højaktuelle artikler, som I kan blive inspireret af til at gå ud og gøre i haven denne uge.
Desuden vil vi gøre opmærksom på, at der er kommet billetter til salg til Praktisk Økologi Festival, som afholdes af Landsforeningen Praktisk Økologi. Denne gang afholdes den i Oure på Fyn.
Det bliver en dag fuld af praktiske værksteder, man kan tilmelde sig, hvor man kan lære om alt fra svampedyrkning i vindueskarmen, permakultur og skærehave til reparation af eget tøj og politisk indflydelse på biodiversitet og miljø.
Skynd jer at sikre en billet, det går stærkt med salget: https://praktiskoekologi.nemtilmeld.dk/36/
Læs mere her: www.oekologi.dk/festival
Grønne hilsner
Landsforeningen Praktisk Økologi
Foto: Heidi Kirk Nissen
1 – PLUK ÆBLER OG PÆRER
Det vrimler med modne frugter på både æbletræer og pæretræer. Mange er dejlige at spise friske, men man kan også gemme en del af dem, så der er til langt hen på efteråret og måske endda vinteren. Nedfaldsfrugterne kan ikke gemmes, men de kan i stedet presses til lækker most.
Læs mere i artiklen »Høst og opbevaring af æble og pære«
Og i artiklen »Pres most af nedfaldsæblerne« >
2 – SÆT HVIDLØG
Hvis man er glad for hvidløg, er det en god idé at dyrke dem selv. For at de kan få en ordentlig størrelse, skal hvidløg sættes fra nu af og i løbet af oktober, så de kan nå at udvikle et godt rodsystem, inden vinteren sætter ind.
Læs mere om, hvordan du gør i artiklen »Hvidløg skal sættes om efteråret« >
3 – LAV EN VARMKOMPOST
Lune efterårsdage bruges ofte til en oprydning i haven, og det giver nyt kompostmateriale. Sætter man en stor bunke til varmkompostering og dækker den til med f.eks. plastik, som holder på varme og fugtighed, vil den hurtigt tage varme, og kan man få den op omkring 55–60 grader, vil mange ukrudtsfrø og sygdomskim ødelægges.
Læs mere i artiklen »Varmkompostering i praksis« >
Foto: Heidi Kirk Nissen