Vi er i de sidste dage af sommeren, og pludselig er sommervejret og varmen tilbage for en stund. Sådanne dage er oplagte at nyde i haven, hvor der er nok at gøre efter en lang ferie og en masse planter, der vokser i hastigt tempo, så længe de har vand nok.
På den anden side skal man måske også udnytte de varme sensommerdage til at tage til stranden og slappe af, måske en sidste badetur i år. Medmindre man selvfølgelig er en af dem, der ikke er så sarthudet, men bader hele året.
Det er svært at se på billedet, men har man selv anisisop i haven, ved man godt, at der er et myldrende liv af bier og andre insekter omkring de lilla blomster. Foto: Heidi Kirk Nissen
Haven er i forvejen frodig, og med varmen vil afgrøderne i køkkenhaven vokse endnu hurtigere. Det handler om at være hurtig for at høste den enkelte plante på det bedste tidspunkt. Samtidig vil mange af blomsterne blive ved med at sætte nye blomster, og der kan hentes ind til talrige, store buketter her i sensommeren.
Det ser ud til, at vi får pæne temperaturer et stykke tid endnu, så går man i gang med de normale aktiviteter for årstiden som at plante eller dele i staudebedet, plante stedsegrønne buske og træer eller anlægge ny græsplæne, så skal man være ekstra opmærksom på vanding af det nyplantede.
Til gengæld kan man nyde godt af de tørre dage, hvis man skal ud at samle frø i haven. Mange af planterne står med modne frø sidst i august, så har man planter, man gerne vil dyrke af egne frø til næste år, er det i den kommende periode, man skal tage frø.
Det er let at høste egne frø af en hel del arter og sorter i haven. Man sparer ikke kun penge på indkøb af nye frø, men får også virkelig friske frø, der ofte spirer bedre end de købte, der ikke altid er nyhøstede. De frø, vi køber, skal nemlig kun overholde en vis spireprocent. Frøenes alder er der ingen krav til.
De sparede penge kan med fordel investeres i nye frø af spændende planter, som man så igen selv kan tage frø af til næste efterår. På den måde opbygger man med tiden en stor variation af spændende grønsager, krydderurter og blomster i haven.
Hvis man har lyst til at høste eget frø, er det nu, man skal til at overveje hvilke arter og sorter, der skal høstes af. Det er kun muligt at høste frø med samme egenskaber, hvis det er frøægte sorter, såkaldte »open pollinated« sorter.
Hybridsorter af typen F1 giver et helt andet resultat end forældreplanten og ofte til den kedeligere side.
Nogle arter er selvbestøvende, og her er der ikke fare for krydsbestøvning mellem flere sorter. Tomater er selvbestøvende, så her kan der uden problemer høstes frø af de frøægte sorter.
Mange haveejere er glade for sorten »Sungold«. Her skal man lige være opmærksom på, at det er en F1, så tager man frø af den, bliver næste års tomater ikke samme slags.
Hvis man ikke har fået høstet alle ærter i tide, kan man lade bælgene modne færdig på planten, så der er frø til næste års ærtesåning. Hvis der er ikke er andre ærtesorter i nærheden, kan man være ret sikker på, at der ikke er sket en krydsbestøvning, og at man får ærter magen til de nuværende.
Det samme gælder bønner. Udvælg et par af de bedste planter med mange fine bønner, og lad dem stå til frøhøst. Hvis de ikke når at blive helt tørre på roden, kan planterne i efteråret hives op og hænges til tørre et tørt og luftigt sted. Samme metode kan bruges ved høst af frø af valske bønner.
Varme og sol betyder, at vi får masser af søde tomater og bidende chilier. Bønner kan nu høstes i store mængder og alle mulige farver.
Kartoflerne er store, og er de afmodnede, kan man tage dem op nu. Kartoflerne kan også have flere farver både gule, røde og blå.
Modne løg er også klar til høst og efterfølgende tørring, hvis det ikke allerede er sket. Også de kan være meget forskellige. Der er for eksempel skalotteløg, bananløg og kepaløg, som både kan være fladrunde og højrunde, gule, hvide eller røde.
Der er en mangfoldighed af sorter i dag, og det gør det sjovt at dyrke køkkenhave, når man kan prøve nye sorter med nye farver og nye smage.
Og når man også tager den store mangfoldighed af sorter i stauder og sommerblomster med, så er der virkelig mulighed for en stor mangfoldighed i haverne.
Men mange har endnu ikke opdaget det, så høster man selv frø af spændende planter, så høst lidt ekstra og forær dem til naboer eller gode venner.
Det er en sand fryd at gå ind i et drivhus fyldt med masser af supersøde tomater, så man bare kan spise løs og samtidig tænke på, hvor meget en lille bakke cherrytomater koster i supermarkedet. Og dem i butikken er ikke halvt så gode som de hjemmeavlede og helt solmodne tomater.
Har man mange sorter, er der endnu mere at smage på. Det gælder også om at komme på besøg i andres drivhuse og smage på tomater. Det er nu, der skal smages, og sorter udvælges til næste års dyrkning. Det giver et langt bedre resultat end at læse sortsbeskrivelser i januar. Er de gode sorter frøægte, kan man som nævnt selv tage frø til næste års dyrkning.
Udvælg nogen store flotte tomater, og lad dem modne godt. Når frøene skal høstes, skrabes de ud af tomaterne og lægges til tørring på eksempelvis et kaffefilter. Vil man have de rene tomatfrø, som dem man køber, skal frøene gæres.
Læs mere i artiklen »Sådan høster du frø af tomat« >
Vi kan have tomater til helt hen i oktober, hvis vi kan undgå kartoffelskimmel og gråskimmel. Begge dele angriber, når der er fugtige blade i nattetimerne. Det er derfor en god idé at lade drivhuset stå åbent hele døgnet rundt og vande først på dagen på dage med sol og blæst, så fugten kan nå at fordampe i løbet af dagen.
Man kan også være heldig med agurkerne. Ikke så længe som med tomaterne, men gode og sygdomsfrie planter kan fortsætte med at vokse og sætte masser af agurker i sensommeren.
For at få gode agurker er det en god idé at fjerne nogle af de store gamle blade, som måske ikke længere ser så pæne ud og dermed give lys til nye og mindre blade på de skud, hvor der dannes agurker nu.
De tre mest almindelige grunde til, at agurkproduktionen ophører, er spindemideangreb, agurkeskimmel og meldug.
Læs mere om sygdomme i agurker >
Græskarrene har ikke haft den bedste sommer, men er man startet med gode forkultiverede planter, så når de nok at modne, inden de skal høstes. Det afhænger helt af vejret i september og selvfølgelig af, hvor tidligt vi får den første nattefrost. Græskar tåler ikke frost.
Lige nu er jorden til den tørre side i de dele af landet, der ikke har fået så meget regn, men det kan også der være en god idé at lægge græskarrene op på en forhøjning allerede nu, så de får et tørt underlag, indtil de er modne og kan høstes. Man kan for eksempel lægge dem op på en mursten eller flise. Ligger de på fugtig jord, kan de begynde at rådne, inden de skal høstes.
Det er for sent at så det meste nu til fuld udvikling, men er der flere frø af salat, spinat, sennep, orientalske bladgrønsager, dild, almindelig rucola og bladbeder, må man gerne så løs og med lille rækkeafstand.
Alle hurtigudviklende bladgrønsager kan man stadig så og nå at høste småblade af til salatskålen i løbet af efteråret. Ellers så dem i kasser, så de kan flyttes ind i drivhuset, når det ryddes efter tomater og agurker.
Man kan stadig nå at så spinat, persille og salat til overvintring.
Læs mere om såning til overvintring i sidste uges Ugens Havenyt >
Har man flere udplantningsplanter stående af grønkål, salat mv., så plant dem ud.
Alle medlemmer af kålfamilien vokser godt hele efteråret. Hovedkål får man dog ikke noget ud af, men er spidskål små, kan de sikkert overvintre og danne hoveder næste forår. Grønkål vil uden problemer vokse sig større de kommende måneder.
Det har været en fornøjelse at kunne hente friske krydderurter i haven hele sommeren. Friske krydderurter er noget helt særligt, men desværre er det langt fra dem alle, der kan høstes om vinteren. Nogen kan dog som eksempelvis timian, merian, salvie, peberrod, kørvel og i noget af vinteren også persille.
Står persillen tyk og frodig, så klip den af og frys den ned, så der er til vinteren. Persille er også god i pesto. Foto: Heidi Kirk Nissen
Heldigvis er det muligt at gemme noget af krydderurternes overflod til de koldere tider ved at tørre eller fryse dem.
Mange krydderurter kan tørres på et luftigt, skygget og gerne mørkt sted. Det er vigtigt at høste krydderurterne på en varm og tør dag, når duggen er væk.
De bør tørres ved maks. 40 °C, og det er bedst at bruge et tørreapparat til formålet, da det kan være svært at få dem tørret tilfredsstillende. I perioder med tørt, sommerligt vejr kan det dog godt lade sig gøre uden.
En anden mulighed er at fryse krydderurterne. En række af de fryseegnede er basilikum, dild, selleritop, kvan, estragon, fennikel, kørvel, løvstikke, anisisop, purløg og persille.
Hvis man har flere æbler og pærer, end man kan spise friske, og man ønsker at opbevare dem, skal man begynde at holde øje med, hvornår frugterne er plukkemodne. De skal høstes lige inden, de er helt modne og falder ned af sig selv.
Plukkemoden frugt kan kendes på, at frugten giver slip, når man forsigtigt løfter den op, og vrider den lidt ud til siden.
Hvis man ikke gør noget, så skal frugten nok selv falde ned. Nedfaldsfrugten kan stadig bruges, hvis den ikke ligger længe, og man skærer det dårlige fra. Foto: Heidi Kirk Nissen
Men vær opmærksom på, at det er frugt uden orm, som der er tale om. Frugt med orm modner ca. 14 dage før, og det er dem, der falder ned først. Det kan bruges som et varsel om, at nu er det på tide at holde øje med netop den sort æble eller pære.
Frugten lægges i flade kasser eller tremmekasser i helst ét eller højst to lag. Der skal være god luftcirkulation. De bør stå ude under halvtag eller lignede så længe som muligt. De tåler kun let nattefrost og skal helst opbevares frostfrit.
Hvepsestik gør ondt, og de er ikke velkomne, når de sværmer om de søde sager på havebordet, men hvis man lægger mærke til det, så tiltrækkes de også af mad med kød. Ude i haven går de også efter »kødmad«, og her kan man se en hveps sidde og guffe en kållarve i sig.
Den adfærd giver en helt anden oplevelse af hvepse, og gør dem til et meget nyttigt insekt – især for dem, der dyrker kål og plages af kålsommerfuglens larver.
Det er en god idé at lade hvepsene eller gedehamsene, som de egentlig hedder, leve i fred i haven, hvis de ikke er en stor plage. Medmindre der er nogen i familien, som reagerer allergisk overfor deres stik.
De høje solsikke lyser flot op i haverne, der får stadig flere gyldne farver, efterhånden som vi nærmer os efteråret. Foto: Heidi Kirk Nissen
Selvom det er sidst på sommeren, så kan man stadig hente friske jordbær, hvis man dyrker de remonterende sorter som for eksempel »Ostara«. Foto: Heidi Kirk Nissen
En del sommerblomster som for eksempel morgenfrue er nemme at tage frø af. Men lige morgenfrue selvsår sig også villigt, så man kan også lade den stå. Foto: Heidi Kirk Nissen
Man skal ikke høste bønnebælgene for tidligt, hvis man vil bruge frøene til næste år. Lad dem endelig hænge og tørre godt ind på planten. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der er til mange buketter i lang tid endnu, hvis man har dahlia i haven. Foto: Heidi Kirk Nissen
Noget af det, der er sjovt ved at dyrke sine egne tomater, er, at man kan prøve så mange forskellige og anderledes sorter. Her er det sorten »Blue keyes«. Foto: Heidi Kirk Nissen
Er agurkplanterne sunde, sætter de stadig nye frugter. Her er det frilandsagurken »Marketmore«. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er ikke for sent at så lidt nye frø til salat, man kan nyde i løbet af efteråret. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der er et overflødighedshorn af saftig og lækker frugt i haverne her sidst i august. Her er det blommer. Foto: Heidi Kirk Nissen
De første pærer er også klar til at blive spist. Foto: Heidi Kirk Nissen
Og så er der selvfølgelig alle de dejlige æbler, som der er en lang sæson for endnu. Et af dem, der først modner, er »Discovery«. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er om at se sig for, når man går mellem nedfaldsfrugten. Der kan gemme sig mange hvepse i de saftige frugter. Foto: Heidi Kirk Nissen
Få Havenyts nyhedsbrev i din indbakke. Tilmeld dig her: https://www.havenyt.dk/nyhedsbrev/