Vi står på tærsklen til kalenderårets sidste efterårsmåned, og selvom den erfaringsmæssigt er våd, så bliver den forhåbentligt også lidt tør, så haverne igen kan komme oven vande. Især på de tungere lerjorde er jorden lige nu meget våd. Det svupper, når man går hen over den, hvis det da ikke ligefrem plasker.
Der er en del haver, der oplever at have en ekstra våd græsplæne for tiden. Foto: Heidi Kirk Nissen
Men vi har også været heldige i oktober. Det er kun er få steder, der har været rigtig nattefrost indtil nu, og mange haver står stadig flotte med træer og buske med røde og gyldne efterårsfarver, og de sidste blomstrende dahlia og sommerblomster.
I køkkenhaven er der stadig lidt tomater i drivhuset og fine salathoveder på friland, men det er tydeligt, at vi er kommet ind i november. Det er nærmest helt slut med bønner, majs og tomater på friland. Til gengæld er der masser af porrer, kål og rodfrugter.
Vi har længe undgået landsdækkende nattefrost, men den er lige om hjørnet, og så er det godt at være forberedt. Risikoen for frost er altid størst i de indre dele af af landet, men husk at de lovede temperaturer er i 2 m højde, så der kan godt komme frost i jordhøjde, selv om der forudsiges nogle få grader over frysepunktet.
Det er fornuftigt allerede nu at lægge alle stykker fiberdug og andet let dækningsmateriale klar til kommende køligere tider. Det giver den bedste beskyttelse at hæve fiberdugen over afgrøden ved hjælp af buer. I vindstille perioder kan fiberdugen godt lægges direkte på planterne. Brug dobbelte lag fiberdug for den bedste beskyttelse.
I blomsterhaven kan man overveje at plukke et par store flotte buketter med sommerblomster og dahlia, når vejrudsigten lover temperaturer omkring frysepunktet, da eventuel frost vil ødelægge dem. Krukkeplanter kan pakkes ind i fiberdug, og mindre krukker flyttes ind, når nattefrosten kommer.
Den første nattefrost er et tegn på, at vi skal få høstet de frostfølsomme afgrøder. Bønner, ærter, squash og majs tåler ikke frost, men her er høsten slut eller minimal nu. De modne chilier, tomater og agurker bør man også høste, selvom de står mere beskyttet i drivhuset. Pluk de modne tomater og eventuelt også de orange, som kan eftermodnes. De helt grønne tomater modner dårligt og kommer aldrig til at smage helt godt, så efterlad dem på planten og håb på, at det ikke bliver frost lige med det samme.
Salathoveder tåler ikke frost, men holdbarheden er heller ikke lang, når de først er høstet. Høsttidspunktet kan udskydes, hvis de dækkes ved udsigt til nattefrost. Det samme gælder bladselleri, som man kan have i god kvalitet indtil jul, hvis de dækkes omhyggeligt mod frost.
Græskar holder hverken af frost eller kulde og regn, og hvis de er modne, er det en god idé at tage dem ind og eftermodne i varmen. Er de stadig umodne, så lad dem blive på planten. Lover den lokale vejrudsigt minusgrader en enkelt nat, kan man dække de umodne græskar med fiberdug.
Læs mere i artiklen »Høst og opbevaring af græskar« >
Er man mere til planter end halloween-skeletter, kan man lave en flot efterårsudstilling, hvis man har dyrket forskellige græskar. Billedet her er fra Rosemore garden i England, men mindre kan også gøre det. Foto: Heidi Kirk Nissen
Nogle afgrøder tåler ikke hård frost, men kan godt overleve den første lette nattefrost. Her må man vurdere ud fra DMI og sit lokalkendskab, hvor hårdt nattefrosten vil slå til, og om der skal høstes, eller om man kan nøjes med at dække.
Hovedkål, sommerporrer, æbler, pærer og vindruer hører til denne gruppe. De allerseneste æbler er ikke helt plukkemodne endnu, så de må blive på træet.
De afgrøder, der ofte kan tåle novembers nattefrost uden problemer, er grønkål, rodfrugter, vinterporre, knudekål, rosenkål, savoykål, knoldselleri og persille.
Først når der bliver udsigt til mere vedvarende frost, behøver man at dække gulerødder, selleri og persillerødder, hvis man da ikke vælger at tage dem op. Lige nu sidder de beskyttet i en lun jord og med top hen over. Selleri skal man overveje at dække op omkring knoldene, men kun hvis der loves hård nattefrost, let nattefrost kan de godt tåle.
Løvfaldet er signalet til at gå i gang med at plante løvfældende træer og buske, da de efter løvfald ikke længere har et stort vandforbrug. I de kommende uger er jorden desuden endnu varm nok til, at rodspidserne lige netop kan nå at komme i vækst inden vinteren.
Det sene efterår er det bedste plantetidspunkt for træer og buske. Mange haveejere er ikke klar over, hvor meget sikrere det er at plante i det sene efterår og tidlige vinter i forhold til i foråret. Salget af planter flytter år for år, og det går mere og mere til det lune forår, hvor det er mere behageligt at gå i haven.
Men fakta er, at træer og buske får en bedre start i haven, når de plantes i efteråret, så roddannelsen kan komme i gang inden vinter. Samtidig er udvalget stort lige nu i planteskoler og havecentre.
Skuddene på træer og buske er ved at være afmodnede, og når bladene er faldet af, kan man begynde at plante barrodede træer, buske og hækplanter og flytte løvfældende træer og buske i haven. Det mest optimale flyttetidspunkt for mindre buske og træer er lige nu omkring slutningen af oktober.
Læs mere i artiklen »Flytning af mindre træer og buske« >
Planter man barrodede planter, er det meget vigtigt at beskytte rødderne på planterne, indtil de plantes, så de på intet tidspunkt tørrer ud. Det kan gøres ved at nedslå dem i jorden et skygget sted, hvis de ikke plantes med det samme.
Roser kan købes både i potter og som barrodede. De barrodede er ofte at foretrække, da man her får kraftigere planter. De kan plantes her fra løvfald og frem til frosten for alvor sætter ind. Man kan sagtens plante selvom, at der er nattefrost. Bare der er plusgrader om dagen.
Det er vigtigt, at man ikke planter roser, hvor der tidligere har stået roser. I planteskolerne går der 7 år mellem, at der dyrkes roser på jorden. Det kræver udskiftning af jorden, hvis man alligevel ønsker at plante på det samme sted.
Plantehullet skal graves noget større, end planten lige passer ned i det. Fyld hullet op med vand, og lad det trække ned. Studs rødderne lidt og fjern eventuelle beskadigede rødder og vildskud. Rosen anbringes i hullet, så podestedet er 7–10 cm under jordniveau, og rødderne bredes ud. Hullet fyldes trekvart op, og jorden trykkes forsigtigt til omkring rødderne. Vand igen og lade det sive væk. Fyld resten af hullet op med jord og hyp eventuelt lidt jord op omkring planten.
Læs mere i artiklen »Plant barrodede roser« >
Roser trives bedst i en god muldjord, og den må gerne være lerholdig. Har man en let jord, er det en god idé at tilsætte lerjord i plantehullet. Det kan købes i sække i planteskolen som lergranulat. Har man en meget stiv lerjord, bør den løsnes ekstra godt og eventuelt tilsættes lidt grus.
De sent modne vinteræbler sidder stadig på træerne, og de skal plukkes, inden de sidder så løst, at de pludselig falder ned. Tjek dem derfor med få dages mellemrum.
De sent modne æbler kan gemmes til vintermånederne. Æbler tåler let nattefrost, så det er nok lige at lægge et tæppe eller fiberdug over æblekasserne, hvis det bliver koldt. Placer kasserne i en carport, inde ved husmuren, under et tagudhæng eller lav en form for overdækning mod regn.
Æbler har den bedste smag, når de plukkes friske fra træet, så lad eventuelt nogle af dem blive på træet lidt endnu. Selv om de skulle falde ned, så smager de stadig bedre end de nedplukkede i kasserne.
I modsætning til alle de hårdføre løgplanter, som fint overvintrer i haven, vil knoldplanter normalt ikke kunne klare vinteren i jorden. Når nattefrosten har været forbi og ødelagt bladene på dahlia, knoldbegonier, kanna, haveranunkel, tigerblomst, gladiolus, chokoladekosmos og Acidanthera bicolor er det derfor fornuftigt at tage knoldene op, så de ikke bliver glemt, og man først kommer i tanke om dem, når jorden er frosset til.
Ved optagning skæres toppen af et stykke over knoldene. De skal gerne have 10–15 cm stilk. Knoldene tørres først nogle dage, inden de lægges i meget lidt fugtigt sand i et enkelt lag. Selv om de skal opbevares tørt, må knoldene ikke tørre ud. De holder sig godt, hvis temperaturen er under 10 grader og bedst ved 6–8 grader. Det kan være svært at skaffe perfekte opbevaringforhold i et moderne parcelhus eller lejlighed, og så må man sætte dem i det køligste rum.
Ikke alle dahliaknolde overlever vinteropbevaringen, hvor udtørring er lige så skadelig som frost. Det er en balancegang mellem en tilpas tør opbevaring, og at knoldene tørrer helt ud. Jo større knoldene er, jo mindre risiko er der for udtørring, og store gamle blokke af dahlia kan opbevares i kasser uden tildækning.
Placering i en kasse på jorden i et skur og overdækket med noget isolerende i frostperioder kan faktisk være bedre end opbevaring indenfor i en tør luft. Dog skal man løbende vurdere risikoen for frost og sultne mus.
Det er normalt i det tidlige forår, at man sår blomster, men en lang række af vores stauder og toårige blomster er kuldekimere. Det betyder, at frøene skal udsættes for kulde, inden de kan bryde deres hvile og begynde at spire. Sår man dem i foråret inde i vindueskarmen, spirer de som regel dårligt eller slet ikke.
Kuldekimere kan sås fra sidst på efteråret og frem til marts, enten direkte på friland eller i såbakker eller kasser, som placeres ude i kulden. Det kan være en fordel at bruge købt såjord, da staudefrø er små og kimplanterne ditto, og ukrudtsfrøene spirer gerne først.
Frøene vil spire i foråret, når det bliver varmt nok til den enkelte art. Placer såbakker og -kasser et sted, hvor de ikke får regn som i et udhus, carport eller lignende sted. De behøver ikke noget videre lys, før kimplanterne spirer frem i det tidlige forår. Jorden skal vandes, men kun holdes let fugtig. Det er en god idé at beskytte det såede, så ikke fugle og mus æder frøene i løbet af vinteren, og sneglene de små kimplanter til foråret.
Har man sået efterafgrøde med planter, som ødelægges af frost, får man efter et par nætter med minusgrader helt automatisk et fint vinterdække af jorden med visne plantedele, hvor det meste er omsat til foråret både i jorden og over jorden.
Har man derimod grøngødningsplanter på jorden, som vil overleve vinteren grønne, skal man tage stilling til, hvornår de skal hakkes om, så rødder og top når at blive nogenlunde omsat og en del af plantenæringsstofferne frigivet, inden nye planter skal vokse på jorden til næste år.
Er der mange plantedele og rødder tilbage, som ikke er omsat, vil tilgængeligt kvælstof bliver brugt til at omsætte dem, og så kommer de afgrøder, man planter og sår, let til at mangle kvælstof. Men bliver det modsat omsat for hurtigt i et lunt efterår, kan næringsstofferne udvaskes af dyrkningsjorden. Og ingen kan forudse, hvordan vinteren bliver.
Der er forsket meget i, hvordan man i landbruget får mest ud af efterafgrøde og grøngødning i forhold til de næste afgrøder. Anbefalingen lyder, at man på lerjord nedmulder efterafgrøden i det øverste jordlag i november, mens man på sandet jord og i områder med stor vinternedbør (det er især Sønderjylland) først nedmulder i det helt tidlige forår.
Køkkenhaven er den del af haven, hvor der er mest brug for at beskytte jorden i vinterhalvåret, da man på det meste af arealet kun har planter i sommerhalvåret.
Vintergravning er at gøre det modsatte, her blottes jorden totalt og endevendes. Der opnås ganske vist en frostsprængning af jorden, så den virker løs og god i foråret. Men det er kun ved at tilføre organisk materiale og ved at beskytte jorden og dens liv i form af regnorme og mikroorganismer, at man får en god og smuldrende dyrkningsjord på sigt.
Det bedste, man kan gøre, er at holde jorden dækket vinteren igennem, enten med planter i form af afgrøder og grøngødningsplanter eller med et 5–8 cm tykt lag vinterdække.
Man kan bruge alle former for plantemateriale til vinterdækket. Nederst kan man anbringe frisk husdyrgødning og delvis omsat kompost, øverst mere eller mindre frisk plantemateriale fra oprydningen i haven, visne blade, tang eller halm.
Hvis man tvivler på effekten, så prøv at vinterdække et stykke bar jord i et bed. Allerede til det kommende forår kan man se en forskel, og den bliver større år for år.
Læs mere i artiklen »Vintergravning eller vinterdække« >
Mange besøgshaver holder stadig åbent lidt endnu, og er man hurtig, kan man nå at opleve dem pyntet op til halloween. Det er ikke altid lige æstetisk, men det er farverigt og sjovt, og man kan ofte få lokket ikke-haveinteresserede familiemedlemmer og venner med, når der er spøgelser og græskarmænd i haverne.
På Egeskov Slot er der skeletter og græskarmænd alle vegne, selv i planteudsalget. Foto: Heidi Kirk Nissen
I sidste uge startede den årlige indsamling, der er med til at sikre driften af Havenyt.dk.
Baggrunden er, at vi ikke kan få lov at modtage gavebidrag, arv eller søge tips- og lottomidler, hvis vi er ikke er såkaldt §8A-godkendt. For at blive det skal vi indsamle mindst 100 gavebidrag á minimum 200 kr. Driften af Havenyt.dk er meget afhængig af, at vi får §8A-godkendelsen.
I løbet af den sidste uge har vi modtaget en del gavebidrag, der er med til at sikre fremtiden for Havenyt.dk. Vi siger rigtig mange tak til hver enkelt, der har valgt at støtte os. Det er en stor hjælp. Men det er desværre ikke nok til at blive §8A-godkendt af Skat.
Hvis du er glad for Havenyt.dk og gerne vil være med til at bevare hjemmesiden, nyhedsbrevet her og mulighederne for at læse de spændende artikler, deltage i forummet osv., håber vi, at du vil bidrage.
Kun beløb på mindst 200 kr. tæller med i §8A-sammenhængen, men vi er taknemmelige for ethvert beløb, du kan undvære.
Havenyt.dk eksisterer kun i kraft af gavebidrag fra alle jer, der bruger Havenyt.dk og annoncerne fra haverelaterede forhandlere.
Du kan trække dit bidrag fra i skat, og det bliver nemt ordnet samtidig med, at du giver dit gavebidrag.
Klik her og vær med til at støtte Havenyt.dk >
De flotte efterårsfarver på træerne gør parkerne ekstra smukke i denne tid. Foto: Heidi Kirk Nissen
Måske kan man ikke selv have så store træer som parkernes i sin egen have, men der findes også mindre træer med flotte efterårsfarver. Her er den den japanske ahorn/løn »Osakazuki«. Foto: Heidi Kirk Nissen
Sommerblomster som tallerkensmækkere og stolt kavaler blomstrer endnu, hvor der ikke har været frost. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der kan stadig være gode peberfrugter at hente på planterne i drivhuset. Foto: Heidi Kirk Nissen
Græskarplanter er optimister og sætter stadig nye frugter, selvom der ikke er noget håb om, at de kan udvikle sig til et modent stadie. Foto: Heidi Kirk Nissen
Squashplanterne sætter også nye frugter. Her kan man dog sagtens spise dem små som en lækker rå snack. Hvis altså ikke sneglene har nået at tage dem først. Foto: Heidi Kirk Nissen
Lad vintergulerødderne stå i jorden og dæk dem med et lag visne blade, så kan de høstes et godt stykke ind i vinteren. Foto: Heidi Kirk Nissen
Så længe, der ikke har været nattefrost i haven, kan man stadig plukke af de flotte dahlia til sene efterårsbuketter. Foto: Heidi Kirk Nissen
Overlever honningurten vinteren vil den blomstre med fine, lilla blomster næste år. Bierne er vilde med blomsterne. Foto: Heidi Kirk Nissen
Har man dyrket en god bønnesort i år, skal man huske at plukke eventuelle tørrede bønnebælge. De er fulde af gratis frø til næste års såning. Foto: Heidi Kirk Nissen
De sidste klaser af vindruerne begynder at rådne nedenfra og skal plukkes nu. Foto: Heidi Kirk Nissen
De små ribstomater er de sidste tomatplanter, der stadig giver en smule på friland i denne have. Foto: Heidi Kirk Nissen
Umodne tomater kan plukkes, inden den første nattefrost, og eftermodne indendørs. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er ikke kun i besøgshaverne, at der er skeletter i bedene. også mange private haveejere pynter efterhånden op til halloween i forhaven. Foto: Heidi Kirk Nissen
Støt Havenyt.dk, så vi kan fortsætte med at dele gode råd og viden om økologisk havedyrkning med alle. Foto: Heidi Kirk Nissen