Havenyt uge 35, 2023

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Haverne er frodige her sidst i august, og med det lune sensommervejr og bygerne, der holder jorden fugtig, vokser afgrøderne i køkkenhaven støt videre. Samtidig vil mange af blomsterne blive ved med at sætte nye blomster til forskønnelse af sensommerens haver.

Har man ikke selv blomster nok i haven, så er der nogle steder også vilde og hjemmehørende blomster, man kan lave sig en buket af. Foto: Heidi Kirk Nissen

En mangfoldighed af sorter

Pæne temperaturer er der også brug for for at få masser af søde tomater og bidende chilier. Bønner kan nu høstes i store mængder og alle mulige farver. Kartoflerne er store, og er de afmodnede, kan man tage dem op nu. Kartoflerne kan også have flere farver både gule, røde og blå. Modne løg er også klar til høst og efterfølgende tørring. Også de kan være meget forskellige. Der er for eksempel skalotteløg, bananløg og kepaløg, som både kan være fladrunde og højrunde, gule, hvide eller røde.

Der er en mangfoldighed af sorter i dag, og det gør det sjovt at dyrke køkkenhave, når man kan prøve nye sorter med nye farver og nye smage. Og når man også tager den store variation af sorter i stauder og sommerblomster med, så er der virkelig mulighed for en stor mangfoldighed i haverne.

Men mange har endnu ikke opdaget det, så høster man selv frø af spændende planter, så høst lidt ekstra og forær dem til naboer eller gode venner.

Masser af tomater

Det er en sand fryd at gå ind i et drivhus fyldt med masser af supersøde tomater, så man bare kan spise løs og samtidig tænke på, hvor meget en lille bakke cherrytomater koster i supermarkedet. Og dem i butikken er ikke halvt så gode som de hjemmeavlede og helt solmodne tomater.

Har man mange sorter, er der endnu mere at smage på. Det gælder også om at komme på besøg i andres drivhuse og smage på tomater. Det er nu, der skal smages, og sorter udvælges til næste års dyrkning. Det giver et langt bedre resultat end at læse sortsbeskrivelser i januar. Er de gode sorter frøægte, kan man selv tage frø til næste års dyrkning.

Man kan have tomater til helt hen i oktober, hvis man kan undgå kartoffelskimmel og gråskimmel. Begge dele angriber, når der er fugtige blade i nattetimerne. Det er derfor en god idé at lade drivhuset stå åbent hele døgnet rundt og vande først på dagen på dage med sol og blæst, så fugten kan nå at fordampe i løbet af dagen.

Holder man det luftigt og tørt omkring tomatplanterne, kan man se frem til egne tomater længe endnu. Foto: Heidi Kirk Nissen

Agurker i drivhuset

Man kan også være heldig med agurkerne. Ikke så længe som med tomaterne, men gode og sygdomsfrie planter kan fortsætte med at vokse og sætte adskillige agurker endnu.

For at få gode agurker er det en god idé at fjerne nogle af de store gamle blade, som måske ikke længere ser så pæne ud og dermed give lys til nye og mindre blade på de skud, hvor der dannes agurker nu.

De tre mest almindelige grunde til, at agurkproduktionen ophører, er spindemideangreb, agurkeskimmel og meldug.

Læs mere om sygdomme i agurker >

Hæv græskarrene fra jorden

Græskarrene vokser godt, og det er spændende at følge, hvordan de udvikler sig og modner. Hvornår de er klar til høst, afhænger helt af vejret i september og selvfølgelig af, hvor tidligt vi får den første nattefrost. Græskar tåler ikke frost.

Det kan være en god idé at lægge græskarrene op på en forhøjning, så de i efteråret får et tørt underlag, indtil de er modne og kan høstes. Man kan for eksempel lægge dem op på en mursten eller flise. Ligger de på fugtig jord, kan de begynde at rådne, inden de skal høstes.

Gem krydderurterne

Det har været en fornøjelse at kunne hente friske krydderurter i haven hele sommeren. Friske krydderurter er noget helt særligt, men desværre er det langt fra dem alle, der kan høstes om vinteren. Nogen kan dog som eksempelvis timian, merian, salvie, peberrod, kørvel og i noget af vinteren også persille.

Heldigvis er det muligt at gemme noget af krydderurternes overflod til de koldere tider ved at tørre eller fryse dem.

Mange krydderurter kan tørres på et luftigt, skygget og gerne mørkt sted. Det er vigtigt at høste krydderurterne på en varm og tør dag, når duggen er væk. De bør tørres ved maks. 40 °C, og det er bedst at bruge et tørreapparat til formålet, da det kan være svært at få dem tørret tilfredsstillende. I perioder med tørt, sommerligt vejr kan det dog godt lade sig gøre uden.

En anden mulighed er at fryse krydderurterne. Basilikum, dild, selleritop, kvan, estragon, fennikel, kørvel, løvstikke, anisisop, purløg og persille er alle fryseegnede.

En tredje måde at bevare sommerens smag af krydderurter er ved at lave pesto. Her kan bruges eksempelvis basilikum, løvstikke, rucola, koriander, estragon, dild, mynte, isop og merian.

Læs mere om at lave pesto i artiklen »Pesto af havens krydderurter« >

Endelig kan man prøve at opbevare krydderurter som salvie, estragon og rosmarin i olivenolie. Olie med friske krydderurter skal opbevares i køleskabet.

Pluk den modne frugt

Hvis man har flere æbler og pærer, end man kan spise friske, og man ønsker at opbevare dem, skal man begynde at holde øje med, hvornår frugterne er plukkemodne. De skal høstes lige inden, de er helt modne og falder ned af sig selv.

Plukkemoden frugt kan kendes på, at frugten giver slip, når man forsigtigt løfter den op, og vrider den lidt ud til siden. Men vær opmærksom på, at det er frugt uden orm, som der er tale om. Frugt med orm modner ca. 14 dage før, og det er dem, der falder ned først. Det kan bruges som et varsel om, at nu er det på tide at holde øje med netop den sort æble eller pære.

Frugten lægges i flade kasser eller tremmekasser i helst ét eller højst to lag. Der skal være god luftcirkulation. De bør stå ude under halvtag eller lignede så længe som muligt. De tåler kun let nattefrost og skal helst opbevares frostfrit.

Hvepse som nyttedyr

Hvepsestik gør ondt, og de er ikke velkomne, når de sværmer om de søde sager på havebordet, men hvis man lægger mærke til det, så tiltrækkes de også af mad med kød. Ude i haven går de også efter »kødmad«, og her kan man se en hveps sidde og guffe en kållarve i sig.

Den adfærd giver en helt anden oplevelse af hvepse, og gør dem til et meget nyttigt insekt – især for dem, der dyrker kål og plages af kålsommerfuglens larver.

Det er en god idé at lade hvepsene eller gedehamsene, som de egentlig hedder, leve i fred i haven, hvis de ikke er en stor plage. Medmindre der er nogen i familien, som reagerer allergisk overfor deres stik.

Dyrk i efterår og til overvintring

Det er for sent at så det meste nu til fuld udvikling, men er der flere frø af salat, spinat, sennep, orientalske bladgrønsager, dild, almindelig rucola og bladbeder, må man gerne så løs og med lille rækkeafstand. Alle hurtigudviklende bladgrønsager kan man stadig så og nå at høste småblade af til salatskålen i løbet af efteråret. Ellers så dem i kasser, så de kan flyttes ind i drivhuset, når det ryddes efter tomater og agurker.

Læs mere om såning til overvintring i sidste uges Ugens Havenyt >

Man kan stadig nå at så spinat, persille og salat til overvintring. Foto: Heidi Kirk Nissen

Har man flere udplantningsplanter stående af grønkål, salat mv., så plant dem ud. Alle medlemmer af kålfamilien vokser godt hele efteråret. Hovedkål får man dog ikke noget ud af, men er spidskål små, kan de sikkert overvintre og danne hoveder næste forår. Grønkål vil uden problemer vokse sig større de kommende måneder.

Så nyt efter kartoflerne

Kartoffelstykket er ved at være høstet, og der kan være god mening i at udnytte det tomme areal til såning af nye afgrøder eller efterafgrøde, så de bliver frodige og grønne, lige indtil frosten kommer. Men det skal i givet fald være snart, for efterafgrøder kan kun sås en uge ind i september, hvis de skal nå at udvikle sig godt.

Hvis kartoflerne er afmodnede og har fast skind, kan man godt tage kartoflerne op her sidst i august. Hvis man sørger for, at de tørrer godt, inden de lægges i kasser til opbevaring, kan de holde sig lige så godt, som blev de taget op flere uger senere. De skal efter optagning lægges til tørring i solen en hel dag. Det får eventuelle små sår og skrammer fra optagningen til at heles, så de holder sig bedre.

Hvis man vil gemme egne kartofler til at lægge næste år, skal man være sikker på, at de er sunde og sygdomsfri. Tag kun læggekartofler fra planter med mange gode kartofler under, og der må ikke være syge eller misdannede kartofler imellem. Kartoffeltoppen skal også have været sund og med pæne og grønne blade, så man er rimelig sikker på, at planten ikke er inficeret med sygdom.

Nye planter i staudebedet

Man kan godt så småt begynde at finde ud af, hvilke nye stauder, der skal indkøbes, da vi inden så længe kan begynde at plante nyt, når det drejer sig om planter i potter.

Deling af stauder og omplantning er det dog sikrest at vente med til først i september. Man har selvfølgelig lov til at tage chancen, hvis man bare ved, at det kan betyde vanding, hvis september bliver varm og tør.

Man kan også vælge at købe stauderne nu og starte med at plante dem i krukker, hvor de kan nydes i blomst og efterfølgende plantes ud i bedene efter afblomstring, og når jorden har fået noget vand.

Det en god idé at forberede jorden til nye staudebede allerede nu, da bedene skal være helt fri for flerårigt ukrudt, inden der plantes. Det er godt at være i så god tid, at man kan nå at fjerne de ukrudtsplanter, som efterfølgende skyder op og afslører, at man ikke har fået alt med i første hug.

Tjek i samme omgang også de eksisterende bede for begyndende problemer med flerårigt ukrudt. Er ukrudtet allerede etableret inde i stauderne, kan man i september grave dem op, skille dem ad i mindre stykker, filtre ukrudtsrødderne ud, og så plante de mest livskraftige dele af stauderne igen.

På den måde får man samtidig omplantet stauderne, og det tager de fleste forsommerblomstrende stauder ikke skade af. Derimod er det bedst at vente med at omplante de efterårsblomstrende til starten af maj næste år.

Kom med i et grønt fællesskab

Savner du nogen at dele dine glæder over haven eller spørgsmål om samme med, så kom med i Landsforeningen Praktisk Økologi.

Her kan du i lokale netværksgrupper fordelt over hele landet møde andre med samme interesse som dig, du kan deltage i vores årlige festival i oktober, hvor du på en enkelt dag får mere viden om økologisk dyrkning og levevis end noget andet sted, og du kan på egen hånd fordybe dig i medlemsbladet, der er spækket med konkrete og gode råd til et mere bæredygtigt liv.

Og du skal ikke sidde og vente ved postkassen på, at det nye medlemsblad kommer dumpende deri (hvilket det dog gør lige om lidt), for du kan logge dig ind i vores medlemsarkiv, og få adgang til mere end 80 tidligere numre af medlemsbladet. Det er rigtig meget viden og inspiration om økologisk dyrkning og levevis.

Vi skal heller ikke glemme, at du med dit medlemskab støtter en god sag og en forening, der i samarbejde med andre grønne organisationer laver aktiviteter, der lærer og inspirerer børn og voksne til at leve mere bæredygtigt og gøre vores land grønnere.

Læs mere om Praktisk Økologi og bliv medlem her >

Her er du: Forsiden > 2023 > Havenyt uge 35, 2023

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider