Dagens vejr inspirerer en del steder i landet til at blive indendørs og krydse fingre for, at haven klarer sig nogenlunde på egen hånd.
Når man sidder der og kigger ud, kan tankerne hurtigt kredse om, at det ikke er det bedste sensommervejr, vi har set. Kølige temperaturer, regn og en vind, der har både væltet træer og smadret drivhuse. Sammen med en juli, der slog rekorder i både varme sydpå og regn herhjemme, kan det godt mane til eftertanke om, hvad vi kan gøre i vores egne haver for klimaet.
Og sidder du også indenfor og venter på, at vinden lægger sig, så kan du eventuelt bruge tiden på at blive klogere på klimavenlige haver. Her på Havenyt.dk kan du bl.a. finde inspiration i artiklerne:
Men der er også mange glæder i haven her i august, hvor man ofte får en god betaling for det arbejde, man har lagt i køkkenhaven tidligere på sæsonen.
Bedene står frodige og fulde af modne afgrøder, og det kan mærkes i husholdningsbudgettet, at man kan hente egne grønsager og bær i haven.
I drivhuset er der for eksempel sprøde salatagurker, søde fuldmodne tomater og modne chili og peberfrugter. Ude i køkkenhavens bede er der masser af bønner, ærter, sommerkål, gulerødder, squash, salater og forårsløg m.m. Og blåbær, remonterende jordbær, brombær og efterårshindbær er også ved at være modne.
Staudebedene står også imponerende med farverige solhatte i klassisk rosa eller hvid eller nyere varianter i lime, rød, orange eller pink. De høje riddersporer viser de sidste blomster, men de har svært ved at klare sig i konkurrencen om opmærksomhed med de imponerende dahlia, de bi-eftertragtede stokroser og ikke mindst de farvestrålende og velduftende lathryrus.
Dejlige dahlia lyser op i haven og fås i et utal af farver og former. Foto: Heidi Kirk Nissen
Sommerblomsterne gror lystigt, og cosmos kan hurtigt farve et bed lyserødt, hvidt eller cremefarvet med sin gavmilde blomstring. Havens mange flotte blomster nærmest tigger om at blive plukket og forvandlet til buketter i den her tid.
En bagside af frodighed er, at haven godt kan se overfrodig og uoverkommelig ud efter en lang ferie. Det er deprimerende at vende hjem til højt ukrudt og græs, bærbuske, som ikke er blevet plukket til tiden, slyngplanter der har slynget sig ud over det hele og måske døde planter.
Men selv i en forsømt feriehave er der masser af fine blomster og dejlige grønsager at finde. Man skal bare lige overvinde chokket og få gang i beskærersaksen og ikke mindst hakkejernet.
Ukrudtet kan have bredt sig ganske meget i løbet af sommerferien. Og har man holdt ferie væk fra haven, er det nu, man skal i gang med hakkejernet, hvis ikke efterårshaven skal blive en ukrudtshave. I en fugtig jord vil ukrudtet i august måned vokse både eksplosivt og frodigt. Det gælder både i blomster- og køkkenhavebede, hvis ikke planterne dækker jorden effektivt, eller der er lagt jorddække på.
Heldigvis vokser ukrudtet ikke så hæmningsløst som før Sankt Hans. Men det sætter frø på den her årstid, og frø skal helst ikke med i kompostbunken. Medmindre man er sikker på, at man kan få den op på en temperatur på 60 grader i en lille uges tid, så varmen kan gøre det af med frøenes spireevne.
Læs mere om varmkompostering >
Har man plads, kan man lave en bunke specielt til ukrudt med frø. Den skal selvfølgelig ikke spredes ud i havens bede. Ellers må frøstandene hives af og kommes i en sæk til aflevering på kommunens genbrugsplads, hvor der komposteres ved høj temperatur.
Hvis man har forkultiveret en tidlig sort af majs, vil der nu være kolber på vej. Men kolberne er endnu ikke fuldt udviklede og modne. Et tegn på modne kolber er, at silken i spidsen af kolben bliver brun og visner. Men eneste sikre måde til at afgøre det er forsigtigt at tage hul på svøbet ude i spidsen af kolben og se efter. Med den kølige sommer er der i de fleste haver antageligt stadig nogen tid til de første modne majs kan høstes.
Hvorvidt kolberne bliver velformede og helt fyldt med majs, afhænger af, om de bliver bestøvet tilfredsstillende. Hver majsplante har både hun- og hanblomster. Hanblomsterne sidder i toppen af planten, og støvet herfra fordeles med vinden til blomsternes støvfang, som er den silke, som hænger ud af toppen på majskolberne.
For at få en god bestøvning er det bedst, at majsplanterne står i en firkant. De kolbeformede hunblomster har hvert sit støvfang, og hver eneste kerne i kolben har således sit eget støvfang og skal bestøves særskilt. Har man plantet en lang række majs, risikerer man, at hunblomsterne ikke bestøves ordentlig, og man får da kolber, som ikke er fuldt besat med majskorn.
Læs mere i artiklen »Sådan dyrker du majs« >
Friske bønner er der derimod lige nu, og de er af en helt anden kvalitet end de frosne fra pose. Især er de hjemmedyrkede bønner uovertrufne, når man er påpasselig og får dem taget fra kogningen, mens der stadig er lidt bid i bønnen. Det er dog vigtigt, at bønnerne altid gennemkoges, da de indeholder giftstoffer, som kan give madforgiftninger. Disse stoffer nedbrydes af varme.
Bønner er ikke længere bare grønne, men fås også i gule, lilla og marmorede farver. Har man ovenikøbet både sået flade og brede snitbønner, små fine haricot vert, almindelige grønne bønner og de gule voksbønner, så har man et udvalg af friske bønner, som ikke ret mange butikker kan tilbyde.
Lilla stangbønner er så dekorative, at de uden problemer kan dyrkes i prydbedet. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er vigtigt at høste alle bønner, inden de udvikler frø, da planterne ellers holder op med at blomstre og sætte nye bønner. Vil man selv høste frø af bønner, er det derfor bedst at udvælge et par planter til frøhøst. Det er også en god idé at lade nogle planter af valske bønner stå og udvikle modne frø, da disse frø er ret dyre i indkøb.
Har man rigelige mængder mynte i haven, så kan man overveje at tørre noget af det til te, som kan nydes i vinterhalvåret. Mynteplanterne kan hænges til tørre et luftigt sted i skygge. Hvor effektiv tørringen er, afhænger af vejret.
Den sikreste metode er at bruge et tørreapperat, da urter skal tørres ved en ret lav varme omkring 35 grader. Nogle bruger også køkkenets bageovn, men det kan være svært at få indstillet en tilstrækkelig lav temperatur i den.
Læs mere i artiklen »Gem havens afgrøder ved at tørre dem« >
Citronverbena er en anden krydderurt, som kan tørres og giver en fantastisk velsmagende urtete.
Citronmelisse har trods navnet ikke citronsmag, men dens blade kan fint tørres og bruges i en teblanding. For tiden er den i blomst til glæde for insekterne, men man kan nå at få en ny gang blade til frisk brug eller tørring, hvis man klipper den helt ned nu.
Fra midt i august er der stort set ikke flere grønsager, man kan nå at så, så det er fornuftigt at få sået eventuelle ledige områder i køkkenhaven til nu.
Den tilbageværende vækstsæson er efterhånden begrænset, og der bliver gradvis færre lyse timer i døgnet. Man kan dog stadig så japanradis og ræddiker. Spinat kan sås den næste måneds tid. Prøv også at så et par rækker dild til efterårsbrug.
Der er også en række afgrøder, man kan så til høst i småbladsstadiet, som de orientalske bladgrønsager og forskellige salattyper. Lige nu er det også tid for såning af almindelig rucola til efterårshøst samt vårsalat og vinterportulak til høst næste forår. Spinat og persille til overvintring sås først sidst i august til først i september.
Læs mere i artiklen »Orientalske bladgrønsager« >
Læs mere i artiklen »Salat er andet end Hjerter Es« >
Prøv også at så en række radiser. Hvis der er fugtighed nok, kan man dyrke flotte radiser i sensommeren. Kommer der ikke regnbyger nok, må man vande. Det er altid lidt et lotteri, om august bliver tør eller fugtig.
Basilikum kan man godt nå at så et nyt hold af i potter. De kan senere sættes ind i drivhuset til at bruge af i efteråret. Måske er der allerede plads nu i drivhuset, hvis agurkerne er gået til af agurkskimmel eller spindemider.
Orker man ikke at dyrke flere grønsager i år, så kan man få en flot grøn køkkenhave hele efteråret ved at så efterafgrøde eller grøngødning. Det forbedrer desuden jorden og minimerer spirende ukrudt, så det kan kun anbefales.
Læs mere i artiklen »Efterafgrøde« >
Læs mere i artiklerne om grøngødning >
Vindruerne vokser, og det er nu, man skal have beskåret rankerne, så der kan komme sol til drueklaserne. Der skal dog være 5–6 blade over den øverste klase på hver ranke, for at druerne kan udvikles tilfredsstillende.
Det er vigtigt ikke at beskære nye ranker, som kommer fra stammen, da de skal bruges til at erstatte de gamle ranker. Kommer der derimod ranker uden ansatte druer fra det nuværende grenskelet, så fjernes de helt for at give lys og luft til druerne.
Druerne er stadig grønne, men netop saft af store grønne umodne druer kan bruges i madlavningen, hvis man har mange og nænner det, når de bliver store nok. Den grønne druesaft kaldes verjus, og den var udbredt i middelalderkøkkenet i hele Europa og var også en fast ingrediens i det danske overklassekøkken, hvor saften blev brugt som det sure indslag i madlavningen i stedet for vin eller eddike.
Læs mere i artiklen »Verjus – grøn druesaft« >
Når de sidste sommerhindbær er spist, er det tid til at fjerne alle de gamle skud, så de unge skud fra foråret kan få lys og plads til at udvikle sig på. Det er dem, der skal give bær næste år.
De nye skud udtyndes til 10–15 pr. løbende meter række. Det er vigtigt at fjerne de gamle skud med det samme og helt nede ved jorden, da det forebygger hindbærstængelsyge.
Det er lige nu let at se forskel på de nye og gamle skud. De gamle er helt brune, mens de unge endnu er grønlige. På de gamle skud kan man desuden se, hvor bærrene har siddet, og de begynder at få gullige blade. Hvis man er heldig, er der et par sidste bær til at forsøde udtyndingen.
Læs mere i artiklen »Beskæring af brombær og hindbær« >
Hindbær skal kun gødes ganske lidt, og da hindbær er en skovplante, er det bedst at bruge kompost, og 2–3 l pr. m² pr. år er tilstrækkeligt. Hindbær kan godt lide at få lidt halvt omsat kompost lagt ud som jorddække. I skoven ligger der også et lag førne (dødt plantemateriale under nedbrydning), som skovens hindbær gror i.
Har man ikke net over sine kål, er det en god idé de næste mange uger at se efter larver på kålplanterne flere gange om ugen. Får man øje på friske ekskrementer, kan man være sikker på, at der er en stor larve et sted – medmindre man er så heldig, at en fugl eller hveps har ædt den efterfølgende.
Huller i kålen som denne savoykål er tegn på, at man skal til at kigge efter, hvem det er, der har lavet hullerne. Ofte er det kållarver, men det kan også være andre dyr. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er en god ide at kigge på kålbladenes underside, da det er her, at kålsommerfuglene lægger deres æg. Her kan man hurtigt aflive et halvt hundrede æg eller små larver, som endnu ikke har spredt sig ud på hele planten. Men en del larver gemmer sig inde i kålhoveder, som er under dannelse eller tophovedet med små blade på rosenkål, og her skal man være lidt forsigtig, når man undersøger for kållarver, da de små blade let beskadiges.
Læs mere om »Lille kålsommerfugl« >
Hvis man er heldig, har man i haven den art snyltehvepse, som placerer deres afkom i kållarver, så de bliver til madpakke for snyltehvepsens larver. Kållarver kan også angribes af bakterier, så de dør. Men desværre er det mere reglen, at kållarverne gnasker løs, og nyttedyrene ikke dukker op i et tilstrækkeligt antal til at følge med.
En forudsætning for at tiltrække flere snyltehvepse er, at haven har blomstrende gode insektplanter, især skærmplanter. Nogle af de sikre insektplanter er vild merian, græsk oregano, koriander, anisisop, persille, dild, mynte, løgblomster og honningurt.
Hvis man studerer de enkelte arter, kan man se, at nogle insekter foretrækker bestemte plantearter i højere grad end andre. Det ser eksempelvis ud til, at snyltehvepse tiltrækkes ekstra af blandt andet mynte, kinesisk purløg og karryplantens blomster.
Mariehøns er man også rigtig glade for i haverne. De er yderst nyttige insekter, hvis larver æder bladlus i hobetal, og i den milde vinter overlevede der rigtig mange, så der er lige nu en del mariehøns.
Der er også masser af svirrefluer, hvis afkom kan gøre det af med blandt andet bladlus. De letter næsten i sværme, når man nærmer sig de planter, som de er særligt glade for. Det er en god idé at bide mærke i, hvilke planter i haven, de søger føde i. Ved at plante disse insektplanter, kan man få flere af de nyttige insekter, som kan være med til at holde antallet af skadedyr nede på et minimum.
Det er ikke morsomt at komme ud i haven til synet af smadret drivhusglas. Foto: Heidi Kirk Nissen
Man kan lave mange lækre retter af det grønt, man kan hente i køkkenhavens bede på den her årstid. Foto: Heidi Kirk Nissen
Dusksalvie er en af de sommerblomster, der holder længe i buketter. Foto: Heidi Kirk Nissen
Mirabellerne er ved at være modne, og efter blæsevejret ligger der en del på jorden, man kan samle op og lave syltetøj af. Foto: Heidi Kirk Nissen
Tidligt såede majsplanter står med majskolber. Senere såede er ikke så langt fremme, men man kan da håbe på en lun sensommer til at sætte fart i væksten. Foto: Heidi Kirk Nissen
Lad nogle af de bedste bælge på de valske bønner sidde tilbage og tørre ind, så er der frø til næste år. Foto: Heidi Kirk Nissen
Squash er der masser af her i august. Man skal huske at kigge godt efter, så en enkelt ikke vokser sig overdrevent stor på bekostning af de nye squashfrugter, der ellers ville komme. Foto: Heidi Kirk Nissen
Citronverbena beholder sin fine citronsmag også efter, den er tørret. Foto: Heidi Kirk Nissen
Vil man så spinat til overvintring sås den her i august, oftest i den sidste del af måneden. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det giver en langt bedre jord, hvis man lader den være dækket med grøngødningsplanter hen over vinteren i stedet for, at den ligger bar. Foto: Heidi Kirk Nissen
Vinranker kan vokse eksplosivt på en sommerferie, og det kan være nødvendigt at tynde ud i ranker og blade, så druerne får lys. Foto: Heidi Kirk Nissen
Man forlænger virkelig hindbærsæsonen, hvis man også dyrker efterårshindbær, der er ved at modne de første bær nu. Foto: Heidi Kirk Nissen
Larverne af stor kålsommerfugl er heldigvis rimelig nemme at få øje på. Foto: Heidi Kirk Nissen
Blomstrende persille lokker masser af nyttige insekter til haven. Foto: Heidi Kirk Nissen
Svirrefluerne tiltrækkes af valmuer, der får lov at selvså i køkkenhavens bede. Foto: Heidi Kirk Nissen