Havenyt uge 15, 2023

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Påskevejret var flot, og mange nåede i haven og fik taget hul på forårshaven. Nu hvor der kun varsles nattefrost få stedet i landet den kommende uge, kan man også for alvor begynde at tage fat derude, hvis man har brugt påsken på andet end at være i haven.

Med varmere vejr kommer der også flere dyr i haven. Disse farverstrålende eksemplarer er ildtæger. Foto: Heidi Kirk Nissen

Det er ikke kun nattetemperaturerne, der bliver lunere. Jordtemperaturen er også kommet op igen, og den ligger på over 7 grader mange steder i landet. Det betyder, at det nu er muligt at så det første på friland under fiberdug. Og snart kan der også lægges kartofler, især hvis man lige varmer jorden op et par dage med et stykke klar plast.

Nu hvor nattefrosten er væk de fleste steder, skal der hurtigt gang i forkultiveringen i drivhuset af alle udplantningsplanterne til køkkenhaven og en del sommerblomster. Heldigvis kan det meste spire ved de temperaturer, der kan opnås i drivhuset.

Et flottere staudebed

Mange har sikkert brugt påsken til at få styr på havens blomsterbede og få fjernet alt det visne. Når man luger, skal man passe på de mange fremspirende stauder, da ikke alle er til at se endnu. Hosta kommer for eksempel først til syne senere på foråret.

Mange stauder har endnu ikke sendt de første skud op, så med mindre man er 100% sikker på, hvor de enkelte stauder står, så vær forsigtig med kultivator og rive. Men det er en god idé at luge nu, blot man er forsigtig.

Det virkelig sjove er at plante nye stauder, som med deres farve, blomstringstidpunkt, dekorative bladformer osv. kan give et endnu flottere bed.

Staudegartnerierne og planteskolerne er klar med masser af både de gode stabile stauder og nye spændende sorter. Der er virkelig et stort udvalg af sorter, hvis man går lidt på udkig. Der kan plantes helt frem til først i maj, så man er i god tid endnu, men det er også nu, at der er det store udvalg.

Find planteskoler og havecentre i Forhandlerguiden >

Beskæring af roser

På et tidspunkt må man tage beslutningen om at beskære sine roser, og en enkelt nat med kun let nattefrost tager roserne ikke skade af. Roser dør jo ikke, selv hvis nogle af nye skud virkelig skulle tage skade af sen, hård nattefrost. Det værste, der kan ske, er, at de skal skyde helt fra bunden. Og det sker sjældent på det her tidspunkt i april.

Særligt sarte roser som teroser, kinesiske roser, miniatureroser og lave rankende noisetteroser bør man vente med til sidst i april eller først i maj. Det er altid en god idé at sætte sig ind i, hvor sart den enkelte rosenart og -sort er.

Når man beskærer roser, starter man med at fjerne alle døde grene. Man bør klippe over et udadvendt skud, da det giver den flotteste rose, og man undgår krydsende grene. Er der helt døde grene, skæres de af i jordhøjde. Hvor meget man derefter beskærer, afhænger dels af ens smag, dels af hvilken slags rose, det er.

I artiklen Beskæring af roser – hvorfor, hvornår og hvordan?, kan man finde en god vejledning i at beskære roser med illustrative tegninger og fotos af rosenbeskæring i praksis.

Pas på varmeskader under plast

Solen kan virkelig varme både jord og luft op, når der er lagt plast over på køkkenhavens bede. Både når det ligger fladt på jorden og hen over buer. Det kan faktisk give så meget varme, at planterne kan blive varmeskadede. Så i perioden med strålende solskin skal man være parat til at lufte eller erstatte plasten med fiberdug, så snart planterne er på vej op. Det gælder ikke mindst for de fremspirende kartofler under plast. Såkasser bør overdækkes med hvid plast for at undgå for varm jord.

I drivhuset skal der også åbnes vinduer på varme dage, hvor temperaturen hurtig bliver alt for høj. Planterne har ikke godt af et stort temperaturspænd hen over døgnet. Så luft ud om dagen på de varme dage og dæk planterne med et eller to lag fiberdug på kolde natten. Sæt alarm på ur eller mobiltelefon om aftenen, så der bliver lukket og dækket senest ved solnedgang.

Persille, spinat og stikløg skal i jorden tidligt

Der er tre afgrøder, som det er en god idé at komme i gang med, så snart jorden er til det, da der gælder særlige forhold for dem.

Den ene er persille, der tager lang tid om at spire, og som skal have fugtig jord under spiringen, og det kniber det ofte med, hvis vi kommer hen først i maj. Det er i øvrigt en god idé at ofre de sidste par kroner på at købe persillefrø, som er forbehandlet, så de spirer hurtigere, og for persilles vedkommende betyder det, at det kommer op en hel del dage tidligere.

Spinat skal sås tidligt, hvis man skal nå at få et stort udbytte, inden den går i stok sidst i maj måned. Derfor er det udmærket at så den snarest. Så spirer den, så snart jorden er varm nok.

Så snart jorden er bekvem og kan bearbejdes, skal der sættes stikløg. Det er vigtigt at få dem sat så tidligt som muligt i april, da man får større løg jo længere vækstperiode, de har inden Sankt Hans.

Det siges, at sætter man stikløg for tidligt, så de får frost, går de fleste i stok. Det holder heldigvis ikke i praksis, og selv om der skulle gå nogle enkelte i stok, så bliver det samlede udbytte større, når de sættes tidligere.

Men igen – kun hvis jorden er klar til at gå i. Ellers ødelægger man ikke kun jordstrukturen i bedet. Det man sår, kommer heller ikke til at vokse optimalt.

Spinat som forafgrøde

Spinat behøver ikke kun at være en afgrøde til at spise. Man kan også bruge den til jordforbedring – og samtidig fylde fryseren med de grønne blade i maj. Frossen spinat er godt at have til vinteren.

Spinat skal sås i den første del af april for at nå at give en god afgrøde, da den går i stok fra sidst i maj til først i juni. Spinat kan man derfor nå at dyrke på jorden, inden der skal udplantes eksempelvis majs, bladselleri, knoldselleri eller sås bønner. Den kan også sås som mellemafgrøde i rækker mellem kommende kålrækker. Man kan fremme spiring og vækst, hvis man dækker med fiberdug.

Læs mere i artiklen »Spinat som forafgrøde« >

Den new zealandske spinat er kommet frem. Trods navnet er den ikke i samme plantefamilie som den almindelige spinat. Men den ligner, og dens grønne blade kan også bruges på samme måde som spinat på panden o.l. Foto: Heidi Kirk Nissen

Forkultivering i drivhuset

Hvis man ikke har nået det endnu, står drivhusrengøring på den øverste del af den prioriterede liste over opgaverne i haven. I drivhuset er det nemlig på høje tid at begynde at tænke på at forkultivere en del af de grønsager, som skal plantes ud i maj som porre, salat og kål.

De tidlige sorter forkultiverer man for at få ekstra tidlige afgrøder. Vintersorterne har lang vækstsæson, derfor skal de forkultiveres, så de når maksimal udvikling og udbytte.

Læs også artiklen »Det med forkultivering er ikke så svært« >

Den største fordel ved at lave sine egne udplantningsplanter er dog, at man selv kan bestemme sorten. Det giver sikkerhed for, om det er efterårs- eller vintersorter af porre og rosenkål, og desuden er der mange flere spændende kålsorter til rådighed fra frø, end man kan købe som udplantningsplanter. De allertidligste blomkål, kan det dog godt betale sig at købe, da blomkål er kritisk med temperaturer under forkultiveringen.

Normalt vil man ikke prikle og plante disse planter om, hvorfor det er vigtigt, at de har næring nok under hele forkultiveringen. Det gøres bedst ved at lægge et godt lag kompost i bunden af såkassen, de dybe potter eller roottrainers og derover en mere næringsfattig såjord. Men principielt er der ikke noget i vejen for at så tættere i såjord og senere plante om med større afstand i mere næringsrig jord.

Efter såning dækker man med hvid plast, så jorden varmes op, og den forbliver fugtig under spiringen. Dækker man med klar plast, kan jorden blive for varm på lune solskinsdage. Kombiner eventuelt med to lag hvid fiberdug over, hvis man kun har klar plast. Hvis nætterne er kølige, kan man lægge isolerende bobleplast eller andet over som kan forhindre, at jorden afkøles for meget om natten.

Der er ingen grund til at forkultivere mange gange det antal planter, som man skal bruge, med mindre man nyder at forære planter væk. Det er bedre at så med lidt større afstand i såkasserne, så den enkelte plante får god plads.

Forkultivering af sommerblomster

I drivhuset kan man også så en lang række sommerblomster til udplantning som lathyrus, tropæleum, zinnea, sommerridderspore og andre blomster, der ikke kræver så høje temperaturer for at spire.

Hvis maj bliver tør, kan såningen drille på friland. Derfor kan det være en god idé at helgardere ved at så nogle potter eller bakker med disse sommerblomster i drivhuset i første halvdel af april. Man kan få hurtigere gang i spiringen ved at så indenfor og prikle ud senere. Tagetes skal sås og spire indenfor.

Så i potter, roottrainers eller kasser

Alle de ovennævnte grøntsager og sommerblomster kan med fordel sås i små potter eller rodtræningspotter (roottrainers), hvor rødderne ikke beskadiges, og planterne derfor klarer sig bedre og kommer hurtigere i vækst på det nye sted efter udplantningen. Roottrainers har samtidig den fordel, at det er en kompakt løsning med mange planter på lidt plads, som også er egnet til at starte op i vindueskarmen.

Urtepotter i plastik kan genbruges og de firkantede er dem, der fylder mindst, da de kan stå tæt sammen. Potter fås ofte gratis – efterlys eventuelt på Del Jorden.

Se aktuelle opslag eller lav selv et på Del Jorden >

Såning i kasser er billigere og lettere, hvis man skal lave mange planter som eksempelvis porrer, men det giver flere udfordringer, når der skal plantes ud.

Kasserne kan eventuelt være i flamingo/styropor. Det er nogen gange muligt at få gratis styroporkasser i supermarkederne, ligesom en del også får dem i forbindelse med hjemmelevering af madvarer. De lave kasser er bedst, da planterne skal danne kompakte rodklumper, der beskadiges mindst muligt under udplantningen.

Brug spagnum med omtanke

Når man sår og ompotter, er det en god idé at tænke sig om i forhold til ukritisk brug af spagnum. Hvis man udelukkende bruger færdig købejord i form af spagnum til at potte om i, kan man opleve problemer, når der skal plantes ud i havens jord. Det kan tage lang tid, før rødderne begynder at arbejde sig ud i jorden, og det kræver opmærksom vanding i lang tid.

Læs mere i artiklen »Planter i ren spagnum giver problemer ved udplantning« >

Samtidig er spagnum et produkt fra højmoserne, der har været tusindevis af år om at blive dannet. Det er en naturtype, vi bør værne om, hvad enten det er herhjemme eller i udlandet. Det kan man gøre ved at skrue ned for forbruget af spagnum eller endnu bedre finde alternativer til spagnum som jord lavet af komposterede restfibre af kokos, sisal, hamp, halm mv., komposteret dyremøg eller flisprodukter.

Læs også artiklen »Spagnum« >

Men man kan også være endnu mere bæredygtig og lave sin egen såjord og pottemuld.

Se artikler om hjemmelavet såjord og pottemuld >

Ramsløg er forårets vilde krydderurt

Ramsløg vokser vildt i kystnære bøgeskove. Der, hvor de vokser vildt i skoven, er der som regel så mange, at man kan tillade sig at plukke en håndfuld blade til at prøve med.

Lige nu står ramsløgene med friskgrønne blade, så de er lette at finde i skoven. Vil man have ramsløg i egen have, kan planten købes på planteskoler o.l. Foto: Heidi Kirk Nissen

Ramsløg kan man også dyrke i haven, hvor den kan bruges som forårsbunddække under træer og buske. Man skal dog lige være opmærksom på, at den sår sig selv livligt og derfor spredes i haven over år. Den kan udvikle sig til ukrudt, men den kan også spises, og man kan derved holde bestanden nede, hvis man gør det fra starten.

Ramsløg har en rigtig god og stærk løgsmag, og den skal kun bruges i begrænset mængde. En lille håndfuld blade eller 5–10 små løg er nok til en ret, og giver mindst lige så meget smag som hvidløg. Det er en god afløser for hvidløg, hvis beholdningen er ved at slippe op, men det er en lidt anden smag. De unge blade af ramsløg er også fine som grønt drys.

Sidste chance for at deltage i påskekonkurrencen

I dag er sidste chance, hvis du vil være med i vores konkurrence om to billetter til filmen Egetræets hjerte, der får premiere den 20. april.

For at deltage skal du bare sende en mail til havenyt@praktiskoekologi.dk og fortælle, hvad du gør her om foråret for at hjælpe dyrelivet i din have.

Konkurrencen slutter ved midnat i dag tirsdag den 11. april og billetterne sendes hjem til de to vindere, vi trækker, så husk også dit navn og adresse sammen med svaret i mailen til havenyt@praktiskoekologi.dk

Her er du: Forsiden > 2023 > Havenyt uge 15, 2023

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider