Havenyt uge 36, 2022

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Vi er trådt ind i den første efterårsmåned, hvor vi har været velsignede med sommeragtige dage, der har givet gode muligheder for at gå i haven. Forude venter regn og lavere temperaturer, men det er heller ikke så dårligt, for jorden er knastør i store dele af landet, og den trænger i den grad til vand.

Der er meget at gøre i haven på denne årstid. Her har hækken fået årets sidste klipning, og de afklippede grene er klar til at blive brugt som jorddække rundt om i haven. Foto: Heidi Kirk Nissen

Indtil der kommer regn, kan vi benytte det flotte septembervejr til at gå i haven og få noget fra hånden. Og der er nok at tage fat på. De flerårige planter begynder så småt at indstille sig på, at de skal til at gemme deres ressourcer til vinteren. Derfor er det også nu, at der skal deles og plantes stauder og høstes frø.

Det er også tiden til at overveje, hvilke nye løg der skal købes. Løgene kan både være spiseløg til overvintring eller blomsterløg, der skal gøre haven forårskøn.

Men først og fremmest er september overflodens måned, hvor der høstes på livet løs og frådses i frisk frugt, bær og grønt.

Der er saftige blommer, tidlige æbler og pærer og håndfulde af søde brombær, efterårshindbær, blåbær og de sødsaftige druer. I køkkenhaven kan der både høstes sommergrønsager som bønner, ærter, tomater, chili og majs, og vintergrønsager som kål, porrer, gulerødder og rødbeder.

Alt det kan man få masser af inspiration til her på Havenyt.dk. Det er bare at klikke på de enkelte links på de forskellige ord ovenfor eller bruge søgefeltet oppe i højre hjørne.

Giv Havenyt.dk en hjælpende hånd

Havenyt.dk er ejet af Landsforeningen Praktisk Økologi, og vi synes, at hjemmesiden skal bringe viden og inspiration om økologisk dyrkning til flest mulige. Derfor er alt på Havenyt.dk gratis. Her møder man ikke nogen betalingsmur.

Men vi har brug for hjælp fra vores læsere. Derfor laver vi hvert år i september en indsamling, hvor vi beder jer læsere om at donere et valgfrit beløb, der vil gå til støtte til den fortsatte drift af Havenyt.dk.

Vores mål er at indsamle mindst 100 gavebidrag af minimum 200 kr. Det er nødvendigt for at kunne få en lovmæssig godkendelse, der betyder, at vi må indsamle gavebidrag, er fritaget for arveafgift og må søge driftstilskud fra tips og lottomidlerne, hvilket er af stor betydning for at sikre driften af Havenyt.dk.

Vi håber derfor, at der er rigtig mange, som har lyst til at støtte Havenyt.dk med et gavebidrag på mindst 200 kr., så vi fortsat kan tilbyde alle haveejere gratis viden og inspiration til at dyrke deres have på en grøn og miljøvenlig måde.

Støt Havenyt.dk her >

Eller læs lidt mere om indsamlingen nederst i denne Ugens Havenyt.

Så spinat til tidlig høst i foråret

Lad det være sagt med det samme – spinat til overvintring og tidlig høst i foråret er dyrkning med risiko. Men lykkes det, er det en fornøjelse at kunne hente sprøde, grønne spinatblade langt tidligere end ved forårsåning.

Den første betingelse for at få succes med at så spinat om efteråret er, at planterne når at få en vis størrelse inden vinter. Det betyder, at de skal sås nu, hvis det skal kunne nås. Dernæst kræver det en ikke alt for hård vinter. Navnlig kombinationen af frost og blæst kan udtørre planterne, hvis de ikke kan hente vand til fordampningen fra bladene.

Der kan købes særlige sorter til overvintring, bl.a. ‘Winterriesen stamm Verdil’, men ellers bruger man de tidlige forårssorter. Måske er der lidt frø tilbage i posen med spinatfrø fra foråret, og så prøver man bare med dem i stedet for at investere i ny frø.

Hvis man har erfaring for, at spinat overvintrer dårligt der, hvor man bor, så kan man i stedet for så i kasser om en uges tid og sætte kasserne ind i drivhuset til overvintring engang i oktober.

Så tidlige kål til overvintring

Tidlige kål i haven er dejligt, men for at få rigtig tidlige kål, skal man så tidlige sorter i starten af september. Om det lykkes afhænger i høj grad af vinteren. Bliver den mild, skulle der gerne være store planter til udplantning under plastik engang i marts.

Så frøene i potter udenfor først i september, og sæt dem ind i drivhuset i oktober, når der bliver plads.

Det er en god idé at dække potterne udenfor med fiberdug eller andet for at beskytte mod et potentielt sent hold kållarver, som hurtigt kan nå at ødelægge de små planter. Foto: Heidi Kirk Nissen

Man kan eksempelvis så hurtigt udviklende sorter af spidskål og blomkål. En velegnet sort af spidskål til overvintring er Erstling. Gode blomkålssorter er King, All Year Round eller andre tidlige sorter.

Plant udplantningsplanter

Har man flere udplantningsplanter stående af grønkål, salat m.m., så plant dem ud nu. Alle medlemmer af kålfamilien vokser godt hele efteråret. Hovedkål får man dog ikke noget ud af, men er spidskål små, kan de sikkert overvintre og danne hoveder næste forår. Og grønkål vil vokse sig større de kommende måneder.

Desværre kan man ikke købe de aktuelle planter til udplantning nu på samme måde som i foråret, hvor de stod på fortovet foran enhver dagligvarebutik. Men det var måske noget de danske planteproducenter kunne overveje? Muligheden for at kunne købe udplantningsplanter efter sommeren ville være en god start for mange til at dyrke køkkenhaven i efteråret med nye afgrøder.

Køb stikløg nu

Noget vi dog kan købe herhjemme nu, er stikløg. Stikløg til overvintring kan sættes fra midt i september og senest i efterårsferien. En del af dem – mange hvis vinteren er mild – vil overvintre og give tidlige, friske zittauerløg. Man kan høste overvintrede løg fra midt i maj i drivhus og fra først i juni på friland.

I drivhuset kan de eventuelt lægges i store kasser, som kan flyttes ud først i maj, når der bliver brug for pladsen, og inden det bliver for varmt til løg.

På friland er det ikke altid, at løgene overlever vinteren i hårde vintre, og løgenes endelige størrelse vil afhænge meget af vejret i maj måned. Men uanset størrelsen, er det friske løg på et tidspunkt, hvor man trænger mest til det.

I velassorterede havebutikker og på nettet kan man i september købe stikløg. Hvis man ikke kan finde dem lokalt, kan de for eksempel bestilles hos frøfirmaet Solsikken, der er en af annoncørerne her på Havenyt.dk.

Gør klar til hvidløg

Hvis man alligevel skal købe stikløg, kan man samtidig købe hvidløg til sætning her i efteråret. Man kan dog fint bruge egne fed hvidløg til sætning, hvis man har høstet masser af store, fine og sygdomsfri hvidløg.

Hvidløg bliver størst, når hvidløgsfeddene sættes i oktober og i den første del af måneden i landets mest frostudsatte områder. Hvidløgene skal nå at danne gode rødder inden vinter, men ikke top.

Læs mere i artiklen »Hvidløg skal sættes om efteråret« >

Gem nogle forårsløg til foråret

Hvis man har en række forårsløg i efterårets køkkenhave, så lad nogle af dem stå vinteren over. De danner et lille hvidt løg samtidig med, at toppen visner ned her i efteråret.

Til foråret sætter de hurtigt nye grønne småblade, og man kan løbende plukke af de nye grønne blade til drys på maden. I april danner hvert løg 3–7 nye forårsløg, og nogle år kan man høste fine, små forårsløg sammen med de allerførste nye kartofler.

Så efterafgrøde nu

Er der mere bar jord i køkkenhaven efter såning, udplantning og løgsætning, så er det en rigtig god idé at så den til med efterafgrødeplanter, som kan dække jorden, så den bliver flot grøn i stedet for at gro til med ukrudt.

Planterne vil optage resten af næringsstofferne i jorden og binde dem vinteren over, så de bliver i haven og kan give næringen videre til næste års grønsager. Efterafgrøden vil desuden beskytte jorden mod slagregn og vintervejret og give bedre overvintringsforhold for nyttedyrene.

Man kan læse mere i artiklen Efterafgrøde og i kategorien Grøngødning finder man artikler om de enkelte grøngødningsplanter og om at så grøngødning.

Det er vigtigt, at man får sået inden for den næste uge. Jorden er lun og med regn i sigte senere på ugen, er det et godt tidspunkt at så nu. Indtil regnen kommer, skal man huske at vande godt. Jorden er meget tør for årstiden rigtig mange steder i landet.

Fjern skud og gule blade på selleri

Knoldselleri sætter ofte små sideskud, som hurtigt vokser sig større og dermed tager kraften fra dannelsen af den store selleriknold. Derfor skal de fjernes, og de er lette at rykke af med hånden.

Samtidig er det en god idé at gå både knoldselleri og bladselleri efter og fjerne alle gule og misfarvede blade fra bedene.

Det er nu, at der er højrisiko for, at selleribladplet angriber bladene, og det er alvorligt, da sygdommen hurtigt kan brede sig og helt ødelægge planterne. Så forebyg ved at fjerne blade, som ikke er pænt grønne og ser sunde ud. Selleribladplet viser sig som små lyse pletter på bladene.

Tag på havebesøg

Selvom vi er kommet ind i efteråret, så er mange haver stadig flotte, og det kan være en stor oplevelse og meget inspirerende at se andre haver, og hvordan de er indrettet, og hvordan forskellige haveejere dyrker deres planter.

Besøgshaver er der mange af både her i landet og udenfor Danmarks grænser. Man kan tage rundt på egen hånd eller på en af de organiserede haverejser, hvor man fragtes med bus fra have til have. Her er en yderligere fordel, at det er i godt selskab med andre haveinteresserede, så snakken går lystigt om planter og dyrkning.

Når man tager på havetur til andre lande, oplever man ofte haveanlæg, som ikke findes på samme måde i Danmark. Her er det fra Iford Manor i det sydlige England. Foto: Heidi Kirk Nissen

Omlæg og tilplant staudebedet

September er et godt tidspunkt at omlægge og nyplante staudebede. Forårs- og sommerblomstrende stauder kan deles og forynges ved, at man kun planter de yderste nye dele og kasserer midten af de planter, som er blevet kedelige og bare i midten.

På den her årstid er nætterne så lange, og der falder så meget dug, at de nyplantede planter normalt kan klare nogle varme efterårsdage, når bare der vandes godt i plantehullet inden plantning. Købte planter i potter skal altid sænkes ned i en spand vand, indtil der ikke bobler luft op, inden de kommer i jorden.

Det er som altid vigtigt at vande jorden til efter plantning. Jorden skal slemmes ind omkring planterødderne, så der bliver god jordkontakt. Hvis september skulle blive ekstra solrig og tør, kan der være behov for efterfølgende vanding med jævne mellemrum.

Jo hurtigere man får plantet i september, jo bedre når stauderne at få dannet nye rødder inden vinter.

Del overskuddet af stauder

Når man går i gang med at omlægge et staudebed, bliver der ofte mange planter i overskud. Dem kan man eventuelt dele med andre ved at gå ind på Del Jorden og oprette et opslag med tilbud om, at folk i området kan komme og hente overskudsplanter.

Del overskuddet af stauder på Del Jorden >

Det er en dejlig måde at få gjort nytte af overskuddet fra egen have, og modtagerne er altid glade for at få nye planter, der tilmed har haft det rigtig godt i jorden i haven, fremfor at have groet på begrænset plads i en potte.

Man skal være opmærksom på, at man kan få dræbersnegle med, når man deler stauder, men i et lokalområde er der som regel mere eller mindre den samme mængde dræbersnegle i haverne. Man bør dog altid spørge til sneglestatus, inden man aftaler at hente planter, hvis man endnu ikke selv er blevet invaderet.

Forbered forårets blomsterhave

Det er også her i september, at man skal forberede forårets blomsterflor ved at sætte nye løg. Det kan være traditionelle løgblomster som vintergækker, erantis, krokus, påskeliljer og tulipaner.

Vil man have noget andet, er der også mulighed for at sætte mange andre spændende forårsløg som eksempelvis vibeæg, hundetand, dorothealilje, våriris, perlehyacint, skilla, fuglemælk og pinselilje.

Læs mere i artiklen »Mød foråret med løgblomster« >

Blomsterløgene er allerede fremme i supermarkederne, hvor de lokker med deres flotte billeder. Vil man have et større udvalg og mere specielle arter, sorter og farver, er man nødt til at tage forbi planteskolerne eller købe på nettet.

Find forårsløg hos en del af frøfirmaerne i Forhandlerguiden >

Natlys i tusmørket

Det er lidt synd, at det bliver så tidligt mørkt nu, men man kan gå en tur i tusmørket og se natlys åbne et nyt hold af sine store citrongule blomster i løbet af kort tid. På den her tid af året passer det gamle navn klokken otte faktisk, de springer næsten ud på slaget otte. Her i efteråret kan man også om morgenen godt nå at nyde blomsterne, inden de i dagens løb visner helt.

Natlys, Oenothera biennis, er en to-årig plante, og det korrekte danske navn er da også toårig natlys, mens nogle af de andre Oenothera er flerårige.

Hvis man gerne vil have den i sin have, er det nu, man skal finde en have, hvor man kan få lov til at grave nogle selvsåede planter op. På den måde har man natlys i blomst allerede næste år, og de kommende år vil den selvså villigt.

Vi har brug for din hjælp

I sidste uge startede den årlige indsamling, der er med til at sikre driften af Havenyt.dk.

Baggrunden er, at vi ikke kan få lov at modtage gavebidrag, arv eller søge tips- og lottomidler, hvis vi er ikke er såkaldt §8A-godkendt. For at blive det skal vi indsamle mindst 100 gavebidrag á minimum 200 kr. Driften af Havenyt.dk er meget afhængig af, at vi får §8A-godkendelsen.

I løbet af den sidste uge har vi modtaget en del gavebidrag, der er med til at sikre fremtiden for Havenyt.dk. Vi siger rigtig mange tak til hver enkelt, der har valgt at støtte os. Det er en stor hjælp. Men det er desværre ikke nok til at blive §8A-godkendt af Skat.

Hvis du er glad for Havenyt.dk og gerne vil være med til at bevare hjemmesiden, nyhedsbrevet her og mulighederne for at læse de spændende artikler, deltage i forummet osv., håber vi, at du vil bidrage. Kun beløb på mindst 200 kr. tæller med i §8A-sammenhængen, men vi er taknemmelige for ethvert beløb.

Havenyt.dk eksisterer kun i kraft af gavebidrag fra alle jer, der bruger Havenyt.dk og annoncerne fra haverelaterede forhandlere.

Du kan trække dit bidrag fra i skat, og det bliver nemt ordnet samtidig med, at du giver dit gavebidrag.

Klik her og vær med til at støtte Havenyt.dk >

Her er du: Forsiden > 2022 > Havenyt uge 36, 2022

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider