Sommeren er på retur, hvor nødigt man end vil erkende det. Høsten er snart i hus, markerne står i stub, og nogle steder er landmændene endda begyndt at bearbejde jorden. Træerne har mistet den friske grønne farve, brombærrene er modne, og det er højsæson for sommerens grønsager i de danske haver lige nu.
Har man bare lidt mere, end man kan nå at spise fra dag til dag, kan man hurtigt få travlt med at gemme væk, sylte osv. Man kan også vælge at nyde de friske grønsager og glæde andre med overfloden. Familie, venner, naboer og andre, der ikke selv har friske grønsager, er ofte taknemmelige modtagere.
Glæd andre med dit overskud på Del jorden >
Der er stor forskel på, hvordan haveejere dyrker køkkenhave, og det er altid interessant at se, hvordan andre gør det. Denne køkkenhave er fra Ærø. Foto: Heidi Kirk Nissen
Høst af modne afgrøder, begrænsning af sygdomme og skadedyr, såning af efterafgrøde og klargøring til efteråret er nogle af de aktuelle opgaver i haven sidst i august. Det forhøjer haveglæden, hvis man året rundt kan have nye projekter i gang derude. Køkkenhaven bliver let trist og kedelig sidst på efteråret, men man kan eksempelvis så et par rækker spinat til overvintring. Det liver op og giver i modsætning til de grønne efterafgrøder et løfte om et spiseligt udbytte.
I køkkenhaven kan man forsøge at snyde sig til en forlænget sommer ved at plante en række efterårshindbær. Har man allerede en række i haven, kan man nu igen spise masser af lækre hindbær, og det forsætter helt frem til oktober.
Der findes både sorter af efterårshindbær med røde og gule bær. Den mest kendte er ‘Autumn Bliss’, som er rød og tidlig. Den gule ‘Fallgold’ modner lidt senere, men har kunne plukkes i nogen tid. Udbyttet er ikke så stort som for de almindelige hindbær, og det er meget afhængigt af vejret, men bærrene smager af sommer. Og så er efterårshindbær normalt uden »orm«.
Læs mere i artiklen »Efterårshindbær er nemme og lækre« >
De remonterende jordbær forlænger også sommeren. De har allerede givet bær er stykke tid, og de blomstrer stadig. Der vil være modne jordbær helt ind i starten af oktober. Forhåbentlig får vi tørre og varme dage i september, så vi kan høste søde, røde bær. I regnvejrsperioder skal man være omhyggelig med at fjerne bær med gråskimmel, så det ikke smitter de andre bær.
Blåbær høster man over en lang periode sidst på sommmeren, især hvis man har plantet både tidlige og sene sorter. Men endnu er blåbærdyrkningen ikke så udbredt i danske haver, hvilket jo nok skyldes, at blåbær skal plantes i surbundsbed.
Læs mere i artiklen »Storfrugtet blåbær« >
Andre lækre bær er brombærrene, som modner i denne tid. Søde og dejlige, ikke mindst friske og solvarme. Farven sort er dog ikke ensbetydende med modne og søde bær. Mange mener, at de tornfri brombær er mindre søde, men som regel er det, fordi sorterne skal sidde og modne et stykke tid efter, at de er blevet sorte.
Læs mere i artiklen »Brombær« >
Efterårsbær kræver, at man er omhyggelig med plukningen, da bærrene let angribes af skimmel i fugtigt vejr, og angrebet breder sig næsten fra dag til dag til de andre nærtsiddende bær, hvis man ikke får fjernet de angrebne bær.
De første store, sorte og fuldmodne bløde brombær har kunne plukkes i et stykke tid, men det er først her i den sidste del af august, at den egentlige højsæson for brombær sætter ind.
Hvis man ikke har brombær i haven, er det fra nu og de næste 3–4 uger, man skal ud og finde et godt brombærhegn, hvor man kan plukke løs til tærter og syltetøj. I naturen er der ingen vej uden om forrevne arme, hænder og ben, men i haven kan man plante tornfri brombær, og det gør dem så meget mere attraktive som haveplanter. Har man et espalier med brombær er det hurtigt lige at hente en skålfuld til en hurtig lavet lagkage med masser af store, sorte brombær og flødeskum.
Hvis man planlægger at plante en brombærplante, skal man gøre sig klart, hvor lange brombærranker egentlig bliver på en velvoksen plante. Et espalier til én brombærplante skal være 2–2,5 meter til hver side. Det er ikke lige de forestillinger, man gør sig, når man kommer hjem fra planteskolen med en lille plante.
I stedet for at købe en plante, kan man måske smage sig frem til en god brombærplante i en have, hvor man kan få lov til at lægge et af de nye brombærskud ned på jorden og lægge for eksempel en mursten ovenpå vinteren over. Til foråret har den slået rødder, og man har en helt gratis plante.
Det tager dog mindst et år ekstra, inden der kommer bær på i forhold til at købe en i planteskolen her i efteråret og plante den i år. Men smagen er vigtig på den plante, som man skal plukke brombær på mange år fremover.
Der er mange flotte sommerfugle i haverne i august og september. Har man solhat, kinesisk purløg eller morgenfruer, er man næsten sikker på at få besøg af masser af sommerfugle, ligesom nedfaldne, halvrådne blommer og rådnende pærer også vil tiltrække en del af dem.
Læs mere i artiklen »Sommerfugle i haven« >
Kålsommerfuglene, som objektivt også er smukke, er det derimod sværere at glæde sig over, når deres larver lever af kålbladene. Men prøv alligevel at nyde de hvide flagrende sommerfugles legen op over havens blomster og buske – det er flot.
I mange haver er udækkede kål gnavet godt og grundigt nu, også selv om man har været ret så aktiv med at samle larver ind. Det er, som om det ingen ende vil tage.
Det føles næsten uretfærdigt, når nogle haveejere kan melde om ingen eller næsten ingen larver. En af forklaringerne her kan være hvepsene, som også skal have proteinholdig føde, og her er kållarver og -æg fin føde.
Andre forklaringer kan være en særlig snyltehveps, som lægger sine æg i kållarver eller sygdomme, som angriber kållarver. De to sidste angreb på kållarver, vil man se som døde eller hensygnende kållarver på planterne. Her gælder det om at lade dem være, så snyltehvepsens larver kan udvikles og udvide bestanden, eller sygdommen kan smitte andre kållarver.
Hvis det går som i en normal dansk sommer, så aftager kållarveproblemet midt i september, og så viser det sig nok endnu engang, at der alligevel bliver kålhoveder til vores gryder, selv om planterne ser lidt gnavede ud. Grønkål og palmekål kan nå at sætte nye fine blade i løbet af efteråret, så her er skaden ikke så ødelæggende, som den umiddelbart ser ud til at være.
Den bedste spinat får man sent i efteråret og i foråret, og den tidligste spinat og største høst får man fra overvintrede planter på friland.
I normale danske vintre er der en rimelig chance for, at en række med små spinatplanter overlever og giver sig til at vokse næsten eksplosivt midt på foråret. Jo mildere forhold, man bor under, jo større chance er der.
Hvis der er lidt spinatfrø tilbage i poserne, så prøv at så en eller to rækker i løbet af den næste uges tid. Timingen er ret vigtig. Det eneste, man risikerer, er, at de ikke overvintrer, men så kan man nå at forårsså i stedet for.
Rækker med spæde grønne spinatplanter i efteråret giver også en fin oplevelsen af, at haveåret ikke er slut – det går videre.
Har man plads til at så mere i køkkenhaven nu, så prøv at så en række kruspersille, som kan give fin ny persille fra midt i maj, hvis de små planter klarer vinteren. Bredbladet persille klarer vinteren dårligere, men det er jo ikke forbudt at give det et forsøg.
Har den nuværende persille i haven fået lov at gå i blomst, kan den have selvsået sig, så der er masser af små, nye persilleplanter på vej. Foto: Heidi Kirk Nissen
Man kan også prøve at så salat til overvintring. Det er et sats, og størst chance har man med specielle sorter, som tidligere har været brugt til formålet som ‘Winter Gem’, ‘Rougette du Midi’, ‘May King’ og ‘Arctic King’.
Særligt de to sidstnævnte er der gode erfaringer med i danske vintre. Man kan eventuelt så i en mistbænk, hvor låget kan lægges på hen over vinteren.
Dild er en hurtig afgrøde, som man endnu lige kan nå at så til efterårsbrug.
En af de lidt oversete afgrøder i køkkenhaven er de valske bønner, hvilket er synd, da de kan være en stor delikatesse.
De store, grønne bønner tages ud af bælgene og blancheres nogle minutter, til man kan smutte den grønne bønne ud af det yderste hindelag. Valske bønner smager dejligt kogte og som en simpel ret, hvor de serveres med lidt god olivenolie og drysses med flagesalt, som man gør sydpå.
Kogte og snittede grønne bønner eller voksbønner vendt i en olie-edikkedressing med hvidløg er også en velsmagende og enkel ret. Der kan tilsættes skivede tomater, som der nu er en hel del modne af både i drivhus og på friland. Et drys persille kan også anbefales.
Et par agurkplanter kan hen over sommeren producere enormt mange agurker, og ofte kan man slet ikke følge med til at spise dem. Men i løbet af kort tid kan eventyret være forbi. De tre mest almindelige grunde til at agurkproduktionen ophører, er spindemideangreb, agurkeskimmel og meldug.
Meldug kan man undgå ved at så eller købe meldugsresistente sorter.
Spindemider kan man bekæmpe ved at købe rovmider, som sættes ud. Men det kan i kroner og ører næppe betale sig her sidst på sommeren. Alternativt kan man forsøge at strippe planterne for alle angrebne blade. Hvis man er heldig, kommer der nye sideskud med et nyt hold små agurker.
Læs mere om væksthusspindemider >
Agurkeskimmel kan man ikke gøre så meget ved, andet end hurtigt at fjerne alle angrebne blade, så der er så lille et smittetryk som muligt for de nye skud og blade. Af og til er der også agurkplanter, som går til på grund af svampeangreb på et dårligt rodsystem, men det er oftest først på sommeren.
Men man kan også være heldig, at planterne fortsætter med at vokse og sætte masser af agurker i sensommeren. Det er ofte en god idé at fjerne store gamle blade, som måske ikke længere ser så pæne ud og dermed give lys til nye og mindre blade på de skud, hvor der dannes agurker nu.
Der er efterhånden godt med fugtighed i jorden, så det er fristende at begynde at købe og plante nye stauder. Man kan godt så småt begynde at finde ud af, hvilke nye stauder, der skal indkøbes, da vi inden så længe kan begynde at plante nyt, når det drejer sig om planter i potter. Deling af stauder og omplantning er det dog sikrest at vente med til først i september. Man har selvfølgelig lov til at tage chancen, hvis man bare ved, at det kan betyde vanding, hvis september bliver varm og tør.
Man kan også vælge at købe stauderne nu og starte med at plante dem i krukker, hvor de kan nydes i blomst og efterfølgende plantes ud i bedene efter afblomstring.
Det en god idé at forberede jorden til nye staudebede allerede nu, da bedene skal være helt fri for flerårigt ukrudt, inden der plantes. Når jorden er fugtig efter regn, er det let at fjerne skvalderkål, mælkebøtter, senegræs osv. Og det er godt at være i så god tid, at man kan nå at fjerne de ukrudtsplanter, som efterfølgende skyder op og afslører, at man ikke har fået alt med i første hug.
Tjek i samme omgang også de eksisterende bede for begyndende problemer med flerårigt ukrudt. Er ukrudtet allerede etableret inde i stauderne, kan man i september grave dem op, skille dem ad i mindre stykker, filtre ukrudtsrødderne ud, og så plante de mest livskraftige dele af stauderne igen.
På den måde får man samtidig omplantet stauderne, og det tager de fleste forsommerblomstrende stauder ikke skade af. Derimod er det bedst at vente med at omplante de efterårsblomstrende til starten af maj næste år.
Sidst i august er det tid at klippe de stedsegrønne hække som for eksempel taks og thuja. Buksbom er det ved at være for sent at klippe, da det kan risikere at give svedne blade til vinter. Det er bedre at vente til maj og juni måned næste år. Hvis man alligevel klipper nu, så dæk planterne den første tid efter med noget stof eller lignende, så de ikke udsættes for direkte sol. Man kan også købe specielle skyggenet til formålet.
Det er altid bedst at klippe de stedsegrønne i overskyet vejr, da de mange snitflader eller kan få skader af solens skarpe stråler og udtørring. Foto: Heidi Kirk Nissen
September måned er den bedste tid for plantning af stedsegrønne hække, så det er fornuftigt at bestille hækplanterne allerede nu, så de kan modtages om 1–2 uger til plantning. I mellemtiden kan man forberede plantestedet ved at fjerne flerårigt ukrudt mv.
Det er sæson for angreb på porrer fra de små larver af porremøl. Så længe de kun når at gnave i de lange blade, er skaden minimal. Men får man dem ikke bekæmpet, inden de når ned i selve skaftet, kan de gøre alvorlig skade på porrerne. Porrens hjerteskud kan blive ødelagt og planten helt ubrugelig.
Porrelarver kan lige som kållarver bekæmpes med manuel fjernelse med fingre eller pincet eller med Dipel.
Læs mere i artiklen »Porremøl« >
Sidst i august og først i september er det bedste tidspunkt på året til at anlægge en ny græsplæne og reparere en eksisterende. Det gælder både for såning af græsplæne og for anlægning med rullegræs.
På det tidspunkt er temperaturen stadig høj, og der falder dug om natten, så græsfrøene får gode betingelser for at spire, når de sås i en fugtigvarm jord. Rullegræsset vil også hurtigt gro fast, når jorden vandes nogle dage før udlægning, lige efter udlægning og de følgende uger efter behov.
Det er altid vigtigt at bedømme vejrudsigten for den kommende uges tid efter såning, da græsfrø spirer bedst, hvis der falder lidt regnbyger i spiringsperioden. Men uanset det er det en god idé at få klargjort arealet til græsplænen, så der er mindst muligt flerårigt ukrudt. Hvis man kan nå at få ukrudtsfrøene til at spire, inden græsset sås, er det en stor fordel.
Der er mange hortensia, og selvom nogle af dem allerede er over deres smukkeste blomstring, er det stadig imponerende buske i prydhaven. Foto: Heidi Kirk Nissen
Tallerkensmækkernes farverige blomster lyser smukt op i både blomsterbede og køkkenhaven. Foto: Heidi Kirk Nissen
Sorten »Fallgold« giver gule hindbær, der har en lidt mildere smag end de røde. Foto: Heidi Kirk Nissen
Surbær (aronia) er som navnet antyder meget sure. Men man kan godt bruge dem til at lave marmelade eller saft af. Foto: Heidi Kirk Nissen
Brombær er nøjsomme og lette at dyrke. Men planterne skal styres i haven, da de har en naturlig tendens til at danne stikkende brombærkrat. Foto: Heidi Kirk Nissen
De hvide kålsommerfugle er smukke, men kåldyrkende haveejere er ikke så begejstrede for deres larver, der æder løs af havens kålplanter. Foto: Heidi Kirk Nissen
Dagpåfugleøje er derimod en elsket sommerfugl. Den er flot at se på, og dens larver lever på brændenælder, som de færreste har noget imod, at der bliver tygget lidt i. Foto: Heidi Kirk Nissen
Majsene vokser godt, og der er ikke længe, til de første modne kolber er klar til høst. Foto: Heidi Kirk Nissen
Mange roser, der har blomstret overdådigt tidligere på sommeren, kommer her i sensommeren med en sidste, mere beskeden blomstring. Foto: Heidi Kirk Nissen
En anden lidt overset delikatesse er glaskål. De smager bedst, hvis de høstes små. Denne får dog lov at vokse lidt mere, inden den hentes ind i køkkenet. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er altid sjovt at prøve nogle lidt anderledes planter i køkkenhaven. Her er den den runde og gule citronagurk. Foto: Heidi Kirk Nissen
Måske er man blevet inspireret i løbet af sommeren til nye planter i staudebedet derhjemme. Inspiration er der rigeligt af i de mange besøgshaver rundt om i landet. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er vigtigt at få luget flerårigt ukrudt som for eksempel skvalderkål i bund, inden man laver et nyt staudebed. Foto: Heidi Kirk Nissen
Et af de steder, hvor der er mest liv i sensommerhaven, er der, hvor dild eller fennikel har fået lov at blomstre. Bierne og andre insekter summer rundt i dem dagen lang. Foto: Heidi Kirk Nissen
Porremøllets larve er ikke ret stor, men kan anrette stor skade på porreblade og inde i selv porren. Foto: Karna Maj