Marts har været tør og solrig, og især ugens første del bringer også det flotteste forårsvejr med solskin og to-cifrede temperaturer, der gør det ekstra tillokkende at gå i haven.
Blodribs er lige på vippen til at springe ud med de rosa blomster. Blodribs kaldes også ribes i almindelig omtale. Foto: Heidi Kirk Nissen
Men jorden er stadig kun 3–5 grader varm, og det ændrer sig ikke trods lune dagtemperaturer, da temperaturen om natten vil nå ned omkring frysepunktet og måske endda under. Og selvom vi nu er på vej mod længere dage end nætter, så er natten her omkring forårsjævndøgn stadig næsten 12 timer.
Det er derfor stadig for tidligt at begynde at så og sætte løg og kartofler på friland i køkkenhaven. Men måske bliver jorden varm nok, hvis man har etableret nogle bede med plastdække. I drivhuset eller i drivbænke kan man dog godt så for eksempel salat og radiser.
Her i marts begynder man så småt at kunne høste det første bladgrønt, og resten vil vælte frem af jorden, så snart det bliver lidt varmere.
Har man vårsalat, er den vokset frem med sine mørkegrønne bladrosetter. Får den lov at kaste frø, vil den kunne trives fint på steder, som ellers ikke bruges til dyrkning. Den gror eksempelvis godt i bunden af hindbærbedet, hvor der kommer lidt ekstra lys, når sommerhindbærrene skæres ned efter høst.
Bladbeden er også en af de første grøntsager til at sætte nye lysegrønne blade. Har man rigeligt af dem, kan man tillade sig at plukke nogle af de små blade til salatskålen. Foto: Heidi Kirk Nissen
Persillen er også i gang igen. Her gælder samme princip – jo flere planter man har, jo tidligere kan man tillade sig at høste en smule af dem.
Til gengæld skal man ikke spise pastinakkens grønne blade, selvom de ser nok så indbydende ud. Derimod er selve pastinakroden helt ufarlig at spise. Dog bliver rodens kvalitet dårligere, jo mere bladene vokser, så det er om at få dem spist.
Foråret er også den tid, hvor løgene vokser hurtigt og effektivt. Purløg er på vej op, og det vil ikke vare lang tid, før man kan klippe lidt grønt drys til frokosten.
Hvidløgstop er også godt til grønt drys, og den er klippeklar før purløg, hvis man har ladet nogle hvidløg stå som flerårige planter i haven.
Hvis man har sået små topløg af slangehvidløg, er de på vej op nu, men de er små i forhold til de hvidløgsplanter, som er skudt op fra satte fed. Topløgene giver kun et lille løg i år, som kan bruges til sætteløg. Det er en nem måde at opformere hvidløg på, hvis de er af en type, som sætter topløg.
Hvidløgs vækstsæson starter nu, og de skal gødes her i det tidlige forår, med mindre de er blevet sat i en godt gødet jord i efteråret.
Pibeløg og forårsløg kan dyrkes som flerårige, og de begynder netop nu at vokse med deres deres tykke løgtop. Pibeløg fås både med rent grønne blade og med rødlige skafter. Hvis de overlever vinteren, danner de efterhånden hele blokke, som med fordel kan deles, ligesom man deler blokke af purløg og planter ud.
Læs mere i »Forårs- og pibeløg som flerårige« >
Forårsløg, som man sår i foråret, kan enten høstes i løbet af sommeren, eller man kan lade dem stå til næste forår, hvor hver plante i løbet af april danner mellem 1–6 forårsløg. Antallet af løg er afhængigt af, hvor kraftig planten nåede at blive sidste sommer. Sådan en række kan give forårsløg i massevis, men sæsonen varer kun nogle uger, da de hurtigt går i blomst, når det bliver varmt.
Vi er nu i den sidste halvdel af marts, og de nyspirede planter kan klare sig med dagslys, hvis de placeres i et lyst vindue. De nyspirede planter skal stå lyst, men ikke i et brændende varmt vindue, som et stort sydvendt vindue uden sprosser eller tagudhæng kan udvikle sig til på en solrig forårsdag. Her kan små kimplanter hurtigt bukke under af for meget varme.
Kimplanter har det ofte bedst i sydøst- eller sydvestvendte vinduer. Selv et mere nordvendt vindue kan være et rigtig godt sted til kimplanter, hvis det er et stort, meget lyst vindue. Tagvinduer giver mere lys, så her er retningen ikke helt så afgørende.
Hvis man ikke har et egnet lyst vindue og gerne vil forspire, så er der ingen vej uden om tilskudslys her i marts. Man skal ud og investere i specielt plantelys, der fås som lysstofrør eller LED lysarmaturer. Planter skal ikke have lys døgnet rundt. En nat med mørke i 8 timer er passende til de fleste planter.
Man kan se, hvordan de små spirer strækker sig mod lyset, hvis der ikke er nok af det i vindueskarmen. Foto: Heidi Kirk Nissen
Lyset er en vækstbegrænsende faktor i marts, men ikke den eneste, der skal også tages hensyn til temperaturen. Jo mindre lys, jo mindre varme skal planterne forkultiveres ved for at blive pæne, kompakte planter. Men der er naturligvis en nedre grænse.
Sommerblomster, tomat og chili har det fint i et lyst vindue ved 15–18 grader under opvæksten. Salat og kålplanter har det bedst ved 10–15 grader. Hvis det er muligt, er det en god idé at lukke mest muligt ned for radiatoren under det vindue, hvor de små planter står i marts måned, da de ellers ofte får for meget varme i forhold til lyset.
Tomater, chili og auberginer er godt i gang i vindueskarmen, hvor de står med små grønne blade og lyser op. Måske er de allerede store, hvis man har sået tidligt med tilskudslys. Så er det tid til at prikle og ompotte, så planterne får nok plads.
Nu er det også snart ved at være tid til at så tomater til udplantning på friland – lidt afhængig af hvor tidligt, man kan plante ud. Tomater til friland kan plantes ud fra omkring 20. maj i de milde egne og først i juni i de mere udsatte egne.
Bor man et sted med sen frost, kan man lade tomaterne stå i store potter i drivhuset eller en udestue, hvis man har de muligheder. Ellers må man vente 1–2 uger med at så, da planterne ellers vil blive for store til at kunne forkultiveres i en vindueskarm.
Man kan stadig nå at så bladselleri og knoldselleri inde i vindueskarmen. De spirer hurtigt, hvis man undlader at dække frøene, men kun trykker dem fast ned til den fugtige jord. De skal til gengæld spires i sluttet luft i plastpose, så der er 100% luftfugtighed, og det skal ske et lyst sted uden direkte sol og ved 18–20 grader. Sellerifrø skal have lys for at spire.
En lang række sommerblomster kan forkultiveres indenfor nu. Har man et drivhus, kan de prikles i kasser i drivhuset i midten af april, hvor faren for nattefrost i drivhuset forhåbentligt er minimal. Kommer der frost, kan man dække med fiberdug eller sætte varme på i de nætter, det eventuelt skulle blive nødvendigt.
Mange sommerblomster, som forkultiveres nu, vil først være store nok til at blive plantet ud sidst i maj eller først i juni. Men det er også først da, at man kan være helt sikker på, at der ikke kommer nætter med nattefrost.
Bliv inspireret til sommerblomster >
Jorden i et ikke-opvarmet drivhus er nogle få grader varmere end udenfor. En lang række grønsager kan spire ved kun 4–6 graders varme, men det tager lang tid og deres optimale spiringstemperatur er langt højere. Hvis man dækker med fiberdug eller bruger en lille drivbænk derinde, bliver jorden ikke så afkølet om natten.
Læs også artiklen »Spiretemperatur og spiretid« >
Hvis man vil så til tidlig høst i drivhuset, er det mest oplagt at så hurtige afgrøder, som man kan nå at høste, inden der skal plantes tomater m.m. ud. De oplagte er: radiser, salat, spinat, majroer og dild.
Andre afgrøder kan man overveje at så i kasser, som senere kan flyttes udenfor. Ærter kan for eksempel sås i en længde tagrende, hvor hele rækken kan udplantes ved, at man skubber den ud og ned i en rende i jorden, når rødderne har bundet jorden godt nok.
Det er en god idé at begynde at gøre de såkasser og bakker klar, hvor der skal forkultiveres kål, porre, løg, salat, krydderurter og sommerblomster til udplantning i maj. De skal sås om 1–2 uger, afhængig af vejret.
Bedene på friland kan man varme op ved at dække klar plastik over. Det kan man gøre til de bede, hvor der skal dyrkes de første kartofler, sås de første gulerødder, radiser, spinat og salat. Det vil i løbet af 1–2 uger give en jordtemperatur, som er 2–3 grader varmere end ellers. Og det er netop de 2–3 grader, som gør forskellen i det tidlige forår.
Men det er ikke nok bare at have haft klar plastik over jorden i flere uger. Temperaturen skal op på mindst 8 grader, inden man kan risikere at lægge de tidlige kartofler. Udsigten til fortsat kolde nætter udsætter alle planer, selvom jorden om dagen kan føles lun. Kartofler lagt i for kold jord, giver meget lille topvækst og dermed lavt udbytte. Går man efter de helt tidlige kartofler, skal de dog snart i jorden, og måske får vi lunere nattetemperaturer snart.
Foråret er tit en blandet landhandel vejrmæssigt, og det er en god idé kun at sætte en del af de tidlige kartofler her i marts og vente med resten til først i april. Det giver også en længere sæson med små nye kartofler.
Se jordtemperaturen i de forskellige kommuner >
Indtil sommerblomsterne kan overtage krukkerne, kan man fylde dem med nogle af de farvestrålende forårsblomster, der fås i butikkerne lige nu.
En del af dem kan klare et par kuldegrader, men bliver det rigtig koldt om natten, skal man vente med at tilplante krukkerne. Alternativt kan man beskytte dem med fiberdug eller sætte dem ind i drivhuset eller en kølig udestue på nætter med mere end et par graders frost.
Stedmoderplanter og hornvioler kan klare en anelse frost, så de kan godt sættes i krukkerne nu. Minipåskeliljerne vil stå og se flotte ud i flere uger, og de kan efter afblomstring plantes ud i haven, hvor man kan få glæde af dem igen til næste forår.
Læs også artiklen »Forår i krukker« >
Har man vinterfaste krukker, som ikke blev tømt for jord i efteråret, kan man vælge at plante krukkerne til i jorden fra sidste års dyrkning. Jorden skiftes så ud i maj og juni, når sommerblomsterne skal overtage pladsen i krukkerne.
Det er bedst at bruge krukker som enten er frostsikre, eller som man ikke er alt for øm over, da der stadig kan komme perioder med frost og sne, selvom det ikke ser ud til den slags i vejrudsigten.
Ser man godt efter, vil man opdage, at knopperne på hindbær er på nippet til at begynde at blive grønne. Det gælder i øvrigt også stikkelsbær og solbær. Og det er jo dejligt, at de allerede er på vej til at springe ud, så haven snart kan få et grønt skær.
Men det fortæller også, at det er på høje tid at få beskåret efterårshindbær, brombær og vin, hvis man ikke allerede har fået gjort det.
Læs mere i artiklen »Beskæring af hindbær og brombær« >
Det er en god idé samtidig at efterse og eventuelt reparere hegn, espalier eller andre opbindingsmuligheder, så man er sikker på, at de holder hele sæsonen igennem.
Stort tillykke til K-H Kønig, der er vinder af bogen »Havens spisekammer – Året rundt i den klimavenlige have og det økologiske køkken« i sidste uges konkurrence. Og en stor tak til alle der deltog. Det var en fornøjelse at læse jeres svar og store haveglæde allerede her i marts.
Nogle af de vilde bier er tidligt på vingerne. Det gælder humlebien her, der søger føde i den blomstrende vinca. Foto: Heidi Kirk Nissen
Josta er en af de første blandt bærbuskene til at springe ud. Det er altid lidt spændende med de blomstrende bærbuske, da der hurtigt kan komme nattefrost, der ødelægger blomsterne. Men endnu er det kun bladene, der er fremme. Foto: Heidi Kirk Nissen
Pastinakkens blade kan se fristende ud her i marts, hvor de står grønne i rækkerne, men de er ikke spiselige. Foto: Heidi Kirk Nissen
Er der hvidløg, man ikke har fået taget op sidste sommer, så står de nu med flotte grønne blade, som man kan høste af til at drysse i eller på maden eller salaten. Foto: Heidi Kirk Nissen
Ramsløgene er også så småt på vej. Foto: Heidi Kirk Nissen
De bløde gæslinger på pil er ved at folde sig helt ud og blomstre. De er vigtige nektarkilder for de tidlige bier og sommerfugle. Foto: Heidi Kirk Nissen
Mens man forkultiverer nye kålplanter, kan man høste det sidste af vinterkålen, der er ved at gå i stok. Foto: Heidi Kirk Nissen
Vil man dyrke tomater på friland, kan frøene sås her sidst i marts. Foto: Heidi Kirk Nissen
De små stjernelignende blomster på snepryd lyser op nede i bunden af de ellers lidt vintertriste bede. Foto: Heidi Kirk Nissen
Jorden er stadig kold, når man måler den med et jordtermometer. Man kan varme den op ved at dække den med klar plast eller lægge glas over mindre højbede. Foto: Heidi Kirk Nissen
Når den købte forglemmigej har gjort sit i den krukke, den plantes i til forårspynt, kan den plantes ud i jorden. Foto: Heidi Kirk Nissen
Brombær sætter bær på andet års grene. De brombærranker som gav bær sidste år, skal fjernes helt nede ved jorden. Rankerne, som voksede op sidste år, vil give bær i år. Foto: Heidi Kirk Nissen