Her midt i juni er vi ved at være færdig med at så og plante haverne til. Nu gælder det om at pleje og passe de mange planter og ikke mindst nyde synet af blomster og grøntsager, frugter, bær og krydderurter, som lige nu vokser til. Og uge for uge er der flere, som vi kan forsyne middagsbordet med.
Så kom det længe ventede vejrskifte. Sol og høje temperaturer var dejlige, men det er også skønt at se haven atter bliver grøn og frodig. Foto: Heidi Kirk Nissen
Til menuen Sankt Hans aften er det også oplagt at hente en stor del af ingredienserne i haven.
Man kan skabe en menu, der er restauranter værdige, med små nye kartofler, kompot af rabarber, krydderurtesmør eller dressing med dild, persille og basilikum og blandet salat af flere salatsorter. Måske er der også små nye agurker, sprøde slikærter og måske et lille kålhoved af de allertidligste spidskål eller blomkål.
Jordbærplanterne producerer også på livet løs, og bærrene hænger i tykke klaser. Er de modne i haven, kan de serveres i rigelige mængder eller i kreative dessertvarianter – måske sammen med roser?
Få Camilla Plum opskrifter på kreative desserter i »Jordbær og roser i skøn forening« >
En helt særlig ting ved selv at dyrke jordbær er, at man i haverne kan dyrke sorter, der smager himmelsk, men kun egner sig til at blive plukket og spist med det samme. Som for eksempel den gamle sort Dybdahl, der er et meget mildt jordbær med en fin smag. Sammenlignet med de moderne sorter er det lyserødt, lidt blødere og med mindre koncentreret jordbærsmag. Men netop den fine smag har de nye sorter ikke.
Læs mere i artiklen »Valg af jordbærsorter« >
Man kan nemt købe mange af de samme grøntsager og bær i supermarkederne, som man dyrker i haven. Men får man øje for at dyrke de sorter, som ikke er egnede til lang fragt, eller som ikke giver et stort nok udbytte til at være økonomisk rentable, så kan man få nogle helt særlige smagsoplevelser, som kun er haveejere forundt.
Det er ikke kun os mennesker, som synes, at jordbær er en af sommerens bedste bær, også solsortene elsker dem. Har man mere end rigeligt med jordbær, er det nemmere bare at lade dem tage de bær, som de har lyst til. Det er især i begyndelsen, når der endnu er få bær, at kampen er størst.
Jordbærplanterne kan beskyttes med fuglenet, men de grønne net har desværre den ulempe, at fuglene filtres ind i dem, blandt andet de små solsorteunger på jordbærspisning. Desuden kan fuglene sagtens hakke bærrene gennem det stormaskede net. Det kan man dog forhindre ved at sætte vækstbuer under nettet.
I stedet for net, kan man bruge fiberdug, men kun i tørre perioder, da bærrene lettere rådner under fiberdug i fugtigt vejr. Bionet er mere åbent og kan bruges i alt slags vejr.
Traditionen foreskriver, at man skal stoppe med at stikke asparges til Sankt Hans.
Planterne har givet mange asparges til høst, så de skal have tak for hjælpen og forkæles med en grundig ukrudtslugning og efterfølgende lag kompost, hvis man ikke har gødet i foråret. Forkælelsen giver planterne mulighed for at sætte en stor grøn top, der kan samle næring til rødderne, så der kan komme mange asparges til næste år.
Det er svært at luge mellem høje asparges, og så er jorddække en nem løsning. Asparges er en strandplante, så tang er det allerbedste jorddække, men det kan være vanskeligt at skaffe om sommeren. Ellers kan man bruge halvt omsat kompost, plænegræs og hækafklip. Desuden hø og halm, men de tilfører ikke næring, så her skal muligvis gødes, inden der dækkes.
Aspargesstængler bliver lange med en tung top. Det er derfor en god idé at spænde nogle snore uden om og gerne lidt på kryds og tværs i bedet, så stænglerne ikke knækker på en dag med regn og stærke vindstød.
Når aspargesene begynder at vokse op, er aspargesbillerne samtidig klar til at placere deres æg på planterne. Billen er meget smuk, men skønheden blegner, når det går op for en, at det er dens larvers gnaveri, der er årsag til, at aspargesplanterne pludselig står som visne pinde helt uden blade.
Opdager man visne planter i aspargesbedet, så er det med at være hurtig og få aflivet både biller og larver. Æggene er små og sorte og kan være svære at få øje på. Kig særligt efter på aspargesplanternes blomsterknopper og stængler, det er ofte her, æggene er lagt. Larverne er gråbrune og nemmere at få øje på.
Læs mere om aspargesbillen og dens larver i artiklen »Gulplettet aspargesbille« >
Nu, hvor vi har fået fyldt noget af jorden op med vand, så gælder det om at passe godt på det. På alle arealer med bar jord, skal jordoverfladen som minimum kultiveres efter regnvejr, så vandet ikke bare fordamper op i den blå luft. Endnu bedre er det at dække med et lag plantemateriale, som kan formindske fordampningen betragteligt.
Puslespillet med at få dækket hullerne efter høst i køkkenhavens bede er så småt begyndt. Man kan nu så et hold grønkål til sen udplantning eksempelvis efter ærter, hvis man har kål og ærter i samme sædskifte. De tidligt såede ærter blomstrer, og de første ærter er sat, og inden kålplanterne bliver store nok til udplantning, er der måske også et 2. eller 3. års jordbærbed, der skal ryddes.
Hvis man har rækker med løgplanter, som er begyndt at danne løg, kan man imellem rækkerne så grønkål eller glaskål, som kan overtage bedet, når løgene høstes.
Selvom salatplanterne kunne hænge lidt i varmen, så er der forhåbentligt masser af salat i haverne og mere på vej. Men allerede først i juli begynder salaten at gå i stok, og pludselig står man uden salat.
Medmindre naturligvis, at man sørger for at så et ny hold nu og derefter sår lidt nye frø hver 2. uge gennem juli måned.
Ved at vælge salat med forskellig udviklingstid, kan man sikre sig, at der altid er salat i en høstegnet størrelse.
Læs mere om forskellige salaters udviklingstid i artiklen »Salatsorter og salattyper« >
Samtidig med at man stadig sår salat, dild, koriander m.m. i nye hold, så man sikrer en stadig forsyning, kan man nu høste de første frø ude i haven. Det er især frø af vårsalat og stedmoderblomst, men også overvintrede pak choi og mizuna er ved at have modne frø.
Frø af kålfamilien kan det være en god idé at tildække med eksempelvis fiberdug, da fugle ellers henter frøene.
Vårsalat har små blomster og deraf følger også små frø. De drysser derudover let af, så for at få frøene af vårsalat hiver man hele planten op og lægger den til tørre, inden frøene samles og pakkes væk. Frøene kan sås til overvintring i august måned.
Havrerodens og skorzonerrodens frø ligner mælkebøtternes bolde med frø, når de er modne, og da skal man høste næsten dagligt, ellers ender frøene på jorden og bliver til fremspirende ukrudt.
Juni er det et godt tidspunkt at så frø til alle de to-årige blomster som eksempelvis fingerbøl, forglemmigej, stedmoderblomst, hornviol, akeleje, gyldenlak, marieklokke, skarleje og vellugtende aftenstjerne.
Frøene kan sås i potter og bakker eller sås direkte på et jordstykke. Her kan de spire og gro, indtil de i sensommeren kan blive plantet ud på det sted, hvor de skal blomstre.
Hvis frøene sås i et frilandsbed, bør de sås i overskyet vejr, og bedet skal holdes fugtigt via regn eller vanding, til frøene spirer.
Man kan også selv høste frø fra to-årige planter, man allerede har i haven, når de er ved at have modne frøstande.
Det er nemt at tage egne frø af akelejer, hvis man lader frøstandene sidde og tørre ind. Farven på de såede akelejer kan man dog ikke være sikker på bliver magen til den plante, man tager frø fra. Foto: Heidi Kirk Nissen
Tager man selv frø, er man ikke sikker på efterkommernes farver, og måske bliver blomsterne også lidt mindre, men der kan være både stolthed og spænding ved at dyrke blomster af egne frø, og det er samtidig en natur- og klimavenlig måde at få haven fuld af blomster på.
Den behøver dog ikke have eneret på stedet. Gamle frugttræer trives eksempelvis udmærket sammen med skvalderkål, når den holdes slået efter blomstring og resten af sommeren. Det slåede kan man bruge som jorddække – såfremt skvalderkålen ikke har nået at sætte frø.
Der findes også blomster, som kan pynte på steder, hvor skvalderkålen eller andet sejllivet ukrudt får lov at være. Katost er en fin blomst, som selvsår og kan finde fodfæste i ukrudt. Påskeklokker klarer sig også i skvalderkål, når først de er etableret. En af havens flotte klokkeblomster, Campanula persiciflora kan også finde på at selvså uden for staudebedet, og den er flot sammen med skvalderkålens hvide lette blomster.
Akeleje går heller ikke af vejen for at så sig selv sådanne steder, og snart skal akelejernes frøstande klippes af, og så kan man lægge dem ud til selvsåning i »vildnisset«. Når først rabarber er kommet godt i gang, kan de også fint trives i et stykke med skvalderkål. Mange store stauder, kan også klare sig i skvalderkål.
Læs også artiklen »Store stauder« >
Et andet sted i haven, hvor der er stortrivsel lige nu, er i drivhuset.
Chiliplanterne trives også i drivhuset i denne tid, hvor der begynder at blive dannet mange nye frugter på planterne. Foto: Heidi Kirk Nissen
Planterne vokser på livet løs, og man bør på dette tidspunkt især holde et øje på agurkplanterne, da de måske skal styres via knibning. Metoden er kort fortalt, at hvis agurkerne er begyndt at sætte sideskud af 2. orden på sideskud af 1. orden, så skal disse knibes over 1. blad, mens sideskud af 1. orden skal knibes over 2 blade.
Se en trin-for-trin vejledning i artiklen »Beskæring af agurker i drivhus« >
En anden ting, man bør holde øje med i drivhuset, er, om topskuddene på tomaterne pludselig mister deres vitalitet. Det er første tegn på, at de mangler gødning.
Hvis man dyrker i selve drivhusjorden, kan man lægge jorddække ud i form af afklippet græs, om muligt gerne med kløver i, eller delvis omsat kompost. Et sådant lag vil løbende tilføre drivhusplanterne næringsstoffer. En yderligere fordel er, at det nedsætter fordampningen og dermed det daglige vandingsbehov, som i en varm sommer kan løbe op i rigtig mange liter i et drivhus med bar jord.
Læs mere i artiklen »Jorddække i drivhuset« >
Dyrker man i plantesække, er det endnu mere nødvendigt at være på vagt over for manglende gødning, da der i de fleste plantesække ikke vil være gødning nok til hele sæsonen.
Hvis man har valgt at dyrke drivhusplanterne i plantesække, er man desuden nødt til at bruge en vandig form for gødning. Man kan købe en færdig drivhusgødning, der bare skal fortyndes efter forskrifterne på emballagen. Der fås flere drivhusgødninger, som er produceret af organisk materiale som for eksempel lupiner og fisk (gødningen lugter ikke af fisk).
Hvis man bruger en købt gødning, skal man som udgangspunkt følge doseringsvejledningen på posen eller flasken.
Man kan også selv lave gødningsvand ved at lave udtræk af brændenælder, kompost eller husdyrgødning som tørret, økologisk hønsegødning. Udtræk af frisk husdyrgødning bør man ikke bruge ved afgrøder, som snart skal høstes og spises.
Læs mere om udtræk og gødning til haven i artiklen »Ekstra kvælstof« >
Fra den sidste del af juni kommer der flere skadedyrsangreb i drivhuset. Når det hele ser grønt og frodigt ud, og man nyder det ved at kigge nærmere på planterne, opdager man pludselig, at de er angrebet af det ene eller andet skadedyr.
En del af dem gør ikke mere skade, end at vi lader der være plads til dem og lever med dem, men de kan også forekomme i mængder eller arter, som vi bør gøre noget ved.
Selv om planterne ser ud til at trives, er der god grund til at holde udkig efter bladlus. De findes som regel på chili, peberfrugt og aubergine. Hvis man har været forudseende, er planterne sat i store potter, så de kan tages ud af drivhuset, og lusene spules af eller fjernes med hånden. Ellers må seancen foregår inde i drivhuset.
En af de andre skadevoldere er spindemider på agurkplanter. Miderne elsker varme og tør luft, så man kan forebygge ved at overbruse planterne. Det er vigtigt at overbruse toppen af planterne, især når de nærmer sig glasset, da der her er varmest og mest tørt.
Tidligt på sæsonen kan det godt betale sig at sætte rovmider ud, som kan æde dem. Men de skal sættes ud, mens antallet af spindemider er ret lavt for at have en god effekt.
Læs mere om brug af biologisk bekæmpelse i artiklen »Brug af nyttedyr i drivhuset« >
Mellus er et andet almindeligt problem i drivhuset. De bryder sig ikke om lugten af nasturtium/tallerkensmækker, og sår man nogle i bunden af drivhuset, vil planterne afskrække en del af lusene. Har man haft tallerkensmækker i haven tidligere, vil de ofte selvså sig, så man kan også flytte nogle af de selvsåede planter til drivhuset.
Tallerkensmækkerplanterne vil som bonus danne et flot, grønt bunddække. Det vil både se pænt ud, holde på vandet i jorden og skabe gode gemmesteder for edderkopper og rovbiller, som kan hjælpe med at bekæmpe skadedyr i drivhuset.
»Høst fra træerne – Opskrifter fra den spiselige permahave« er en ny bog af Birgit Rothmann. Hun har tidligere skrevet bogen »Den spiselige permahave – med naturen som læremester«, og arbejder i dag som permahavedesigner.
I mange år er hun blevet spurgt, om hvordan man tilbereder det, man kan høste fra træerne i en permahave. Mange har undladt at gå i gang med denne nye og anderledes måde at dyrke på, fordi de er usikre på, hvordan man kan bruge den ukendte høst fra træerne i køkkenet. Derfor har Birgit lavet denne bog.
I bogen fortæller Birgit om 40 træer, der alle har spiselige egenskaber, og hvis blade, nødder, frugter og saft m.m. kan bruges i forskellige retter.
Der er ikke tale om helt almindelig frugttræer, men træer som hjortetaktræ, koreakornel, fyrretræ og bærmispel. Det er træer, som mange kender og allerede har i haven, men som man ikke er opmærksom på, kan bruges til at høste af.
Det kan man lære i bogen, og sammen med de 131 inspirerende opskrifter, som den også indeholder, når man hele vejen fra valget af de gode, spiselige træer til haven og ind på tallerkenen, hvor høsten af dem serveres i nemme, sunde og lækre retter.
Der er opskrifter til både salater, drikke, supper og ukendte og kendte middagsretter som kylling i karry med feijoa eller coq au vin med kvæder og søde sager som eksempelvis akaciesaftevand og æblesnegle med amerikanske nældebær.
Der er tale om en inspirerende kogebog til havefolket, og den er spændende både for den, der gerne vil gå skridtet videre mod at lave eller udvikle en permakulturhave, og den der bare gerne vil opdage flere spiselige planter, som man kan høste i sin allerede eksisterende have.
Har man forkultiveret ærter, er der måske friske ærter til Sankt Hans menuen i år. Foto: Heidi Kirk Nissen
Rosernes blade er spiselige, og her i juni blomstrer så mange af dem smukt. Men man skal ikke bruge alle roser ukritisk i køkkenet. De historiske duftende roser og de forvildede og de forædlede hybenroser er de bedste. Foto: Heidi Kirk Nissen
Fuglene bliver hurtigt fanget ind i det stormaskede fuglenet, som mange bruger. Brug i stedet et net med mindre masker. Så beskyttes bærrene og fuglene på samme tid. Foto: Heidi Kirk Nissen
Planterne i aspargesbedet er gået i blomst, og det er slut med høsten for i år. Foto: Heidi Kirk Nissen
Aspargesbillens larver er grådige og mange. Opdager man dem i sine aspargesplanter bør de fjernes. Det nemmeste er at mase dem med fingrene. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er praktisk at have forkultiverede grønkål, som kan plantes ud, efterhånden som der kommer ledig plads i køkkenhavens bede. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der er flot salat at hente i haven. Men den skal spises nu, for i juli går den i stok. Foto: Heidi Kirk Nissen
Vårsalatens frø ser umodne ud, selvom de ikke er det. De snyder ved at være lyse i farven. Foto: Heidi Kirk Nissen
De to-årige blomster i haven er ved at sætte frø. Men de skal endelig ikke høstes, før frøkapslen er blevet brun og tørret ind, så frøene indeni er modne. Foto: Heidi Kirk Nissen
Hvis man ser bort fra tendensen til at sprede sig, så har skvalderkål jo reelt set nogle smukke blomster. Her i selskab med katost. Foto: Heidi Kirk Nissen
Klokke er en af de planter, der godt kan klare sig i selskab med skvalderkål. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der skal holdes styr på agurkeplanterne i drivhuset. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er ofte drivhusets små cherrytomater, som er de første til at modne. Foto: Heidi Kirk Nissen
Lad havens brændenælder gøre nytte som flydende gødning til drivhusets planter. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er sæson for hyldeblomster og produktion af litervis af frisk og sommerlig hyldeblomstsaftevand. Foto: Heidi Kirk Nissen
Koreakornel blomstrer her i juni, og det er en af de spiselige træer i haven, som man kan læse om i Birgit Rothmanns nye bog. Foto: Heidi Kirk Nissen
»Høst fra træerne – Opskrifter fra den spiselige permahave« er en ny bog, som kan inspirere os til at spise mere fra træerne.