Det er ikke rigtig til at komme i gang med alt det gode og det er de lange næsers tid. Mange af os ligger og kan kun nyde naturen fra den lune side af ruden.
Det bliver koldt i den kommende uge, frost hele døgnet i det meste af landet. Ikke meget regn, men bare koldt og fugtigt. Hvis du har nogle følsomme planter skal de måske dækkes lidt mere, krukkerne ind i carporten eller drivhuset, hvis der har samlet sig vand i et par krukker eller baljer, så tøm det ud så frosten ikke ødelægger dem nu da den kommer længe og hårdere.
Vejret er smukt, men koldt. Foto: Dirk Evisco Mattner
Det er ikke kun de små forårsblomster der er ved at komme ud af starthullerne og ud af deres vinterhi. Der sker meget nu også på vores arrangement liste. Der begynder at komme kurser og aktiviteter af alle slags rundt i hele landet, der er podekurser, drivhusdrømme, frø bytter, selvforsyning, frugt for begyndere og meget, meget mere. Læs det hele her.
Det er nu du kan bruge de langsomme dage til at handle en masse frø ind, men det er også en af de store udgifter på budgettet – så byt dig til dem på møder, på biblioteket eller på nettet. Du kan også læse dig til en masse viden om hvordan du selv samler frø, lige her på Havenyt. På den måde kan du få »kapital« at bytte med og nedbringe dine udgifter til de kommende sæsoner. Dette skal du også huske på når du køber nye frø ind, er det nogen du selv i fremtiden kan høste frø af og at det derfor er en »engangs« investering? I så fald gør det jo ikke så meget hvis frøene er lidt dyre. Der er meget at tage hensyn til i planlægningen af forårets, ja hele årets aktiviteter.
At økologi er godt for mange ting er ikke noget der overrasker.Et nyt studie viser at det modvirker fedme, allergi og noget så vigtigt som udvikling af antibiotikaresistente bakterier. Alt dette kan du gøre for dig selv og vores børn og børnebørn ved at dyrke dine egne produkter økologisk og ved at købe økologisk. Og så er der slet ikke taget højde for hvad økologien gør for den vilde natur. Læs hele artiklen her.
Der er mange der lige nu sukker efter et drivhus, en mulighed for at komme lidt tidligere i gang. Men et drivhus er lidt dyrt og det er fyldt med glas der under produktionen er meget energikrævende. Men der er flere måder at bygge sit eget drivhus på, og mange af dem kan bygges af genbrugs-materialerr og også at materialer der bedre tåler fx flyvende fodbolde og andre ting. Læs mere om mulighederne her og der kan du også få konstruktionsplaner.
Nybygget drivhus. Drivhus bygget af kasserede materialer ved omlægning af gulv og vinduer som skulle udskiftes – fundament lavet af sten samlet forskellige steder fra. Foto: Stine Maria Birkholm
Der er forskel på bier, mere end vi nok lige går og tror. Der er de tamme bier, som giver os honning og som skal passes, ligesom kaniner, høns og ænder. Og der er de vilde, dem der selv finder et sted at bo, om det er i jorden eller som hos mig, i skunken under mit stråtag. Lær meget mere om at kende bierne fra hinanden her hos Planbi.
Det er ikke lige rundt om hjørnet, først 18 juni 2017. Ofte er mange af de spændende ting der sker på universiteterne eller i København, men de vilde blomsters dag er ude i landet – og du kan være med! Se meget mere her.
Lige nu er der billige frø at få i en del supermarkeder, jeg skal ikke gøre mig klog på om de er gode eller dårlige – men jeg ser selv efter om de er økologiske. Nej, det er ikke alt jeg kan få som er økologisk, men en del kan jeg – og så bliver det det. Med de mange billige frø, hvad så med at købe nogle poser at give børn eller børnebørn med i skole, børnehave eller vuggestue? Der er mange ting der kan dyrkes både i små bede og i vindueskarmen – så børnene kan få viden om naturens kredsløb ind helt naturligt.
Børn kan ikke starte for tidligt med at komme i haven, en tidlig forståelse for naturen og hvor maden kommer fra. Foto: Mette Kirkebjerg Due
Når du ser på din have her i februar, kunne du sikkert godt ønske dig, at blomsterbedene var lidt mere grønne. Der findes en del stauder, der har grønne blade hen over vinteren. De fleste af dem har bladskifte i det tidlige forår, men først på det tidspunkt, hvor bedet er indtaget af forårsblomsterne. Ved at have dem i bedene beskytter du også jorden bedre, når den ikke ligger bar og ubeskyttet hele vinteren.
Kæmpe Stenbræk Bergenia cordifolia . Bladene er gode til dekoration og det er også en fin bunddækkeplante. Den bliver ca 15- 40 cm høj og er en vintergrøn bladplante med smukke pink, rosa eller hvide blomsterstande i april–maj. Den har blankt løv, der ofte changerer i rødlige nuancer i sær om vinteren. Planten trives i sol-skygge og tåler alt, bortset fra meget fugtig jord. (billedet er lidt snyd da jeg har taget det sent i efteråret).
Hvis du vil have flere vintergrønne stauder, så er det ved at være sidste chance for at finde nye arter og sorter. Selvom du ikke skal købe dem nu, så kan det være en god ide at gå forbi planteskolen, eller tage en tur i botaniske haver.
Der er god udsigt ind i mange haver her i den bladløse tid – og vokser der interessante planter i lokalområdet, så er der god sandsynlighed for, at de også vil trives i din have. Kender du ikke planterne inde i haverne, så ring på og spørg om art og sort. Måske får du tilbudt en stikling – eller du får en hyggelig havesnak og måske en ny haveven. Det er godt at kende sine naboer, måske er det vejen til noget helt nyt.
Det er så dejligt at dele, at dele ud. Det kan du på Frø pupup, her kan du også få del i andres mange dejlige frø – og dele erfaringer med en masse andre haveglade mennesker. Der er allerede nu planlagt flere Frø pupup, så det er bare at få det i kalenderen. Der er ikke bare penge at spare, der er også viden at få.
Der er så mange spændende frø at bytte sig til, det er utroligt hvor gode nogle er til at samle deres egne. Jeg er blevet meget begavet på frøbytter, jeg er bedst til bønnerne endnu. Foto: Praktisk Økologi
Hvis du har egne selvhøstede frø, kan du donere frø til at blive uddelt til de besøgende.
Børn kan ikke starte for tidligt, det er også tanken bag et projekt kaldet BørneHaven. Der skal ikke så meget til, hverken i materialer eller i viden, for at ungerne kan få jord under neglene og viden i hovedet. Når først de har fået smag for selv at dyrke noget – går der ikke længe før de starter der hjemme. Det er den opadgående spiral vi kan starte på denne måde – og blive inspireret i artiklen her.
Når du får øje på nye arter og sorter i en have, så læg også mærke til jordbundsforhold, sol/skygge samt læ – og drænforhold på stedet. Det er en god ide at prøve at skaffe sig informationer om en ny planteart eller sort, inden du køber den, her er Google din ven.
Her er det eng-nelikkerod Geum rivale og hosta der står sammen, det er godt at læse om planterne inden de sættes sammen. Foto: Lilli Christoffersen
Planter skal plantes på det rigtige sted og under de rigtige forhold for at trives. Når du har en bar plet er det bedst at tage udgangspunkt i den og vælge planten ud fra de forhold, der er på stedet. Alternativt er det også muligt at anlægge bede med specielle forhold, fx surbundsbed eller et fugtigt bed, måske et tørt og sandet bed. Hvis du falder for en plante, er det vigtigt at sørge for de bedst mulige vækstforhold til den, ellers risikerer du, at den hurtigt bliver en skuffelse og en noget dyr fornøjelse.
Allerede i december begyndte hvidløgne at dukke frem – eller endnu tidligere, hvis du som jeg havde sat dem lige vel tidligt. Det ser ud til, at hvidløgene har klaret et par ugers vinter uden de store skader. Hvidløgene er begyndt at vokse i det milde vejr. Det er i de kommende måneder, at den store vegetative vækst med blade skal foregå, og give kraft til selve løget, derfor er det vigtigt, at de har adgang til de nødvendige næringsstoffer. Hvis du ikke har tilført gødning i efteråret, så er det indenfor de næste par uger, du skal gødske. Men jorden skal være så bekvem, at kompost eller gødning kan kultiveres ned i overfladen.
Vi vil så gerne i gang og midt i februar kan du godt begynde at så dine chili, da de kan være op til flere uger om at spire, og der er lys nok til dem i vindueskarmen fra omkring 1. marts. Især Capsicum chinense kan godt være mange uger om at spire. Den optimale spiretemperatur for chili er 22–28° C. De fleste af os kan godt lide det lunt inden døre om vinteren, så det passer meget godt.
Christina har her genbrugt gamle dåser til at forspire i, en rigtig god genbrugsidé. Husk at lave huller i bunden så de ikke kommmer til at stå med for meget vand. Foto: Christina Dreisig Hansen
Skal du på vinterferie i den kommende uge, kan du alligevel godt så chili, inden du tager af sted, da de er minimum 5 dage om at spire og som oftest en uge. Læg ikke alle dine æg (frø) i en kurv men gem lidt, så du kan så om, hvis de er kommet op på rekordtid og er blevet for lange og ranglede. Hvis du ikke forventer at være hjemme, når de spirer, skal potterne ikke stå under plastdække i solen, da varmen kan tage livet af dem.
Læs mere om chili i artiklen Besat af chili.
Hvis du skal have chili i haven denne sommer skal du så småt igang i vindueskarmen. Foto: Hans Braxmeier