Julen er børnenes fest.
Det store, udendørs juletræ er kommet op. Med LED lys på, det gør at jeg har mindre dårlig samvittighed med at lade træet lyse op i mørket. Læs mere om lyskæder her, deres brug, og at du sparer op til 80% af strømmen ved at bruge LED. I år har jeg også købt kæder med timer; det vil sige, at de kun lyser, når jeg er hjemme, og har glæde af dem.
På juletræet har jeg hængt små rød æbler, og i eftermiddag kommer der fedtbolde til fuglene. Hver dag, går jeg en tur eller fire om træet, for at sikre mig at ingen af de små fugle hænger fast, hverken i snor eller net. Kuglerne er kun på de øverste og spinkleste grene, i håb om at mus og rotter vil holde sig væk! Når vi begynder på den fede julemad, samler jeg fedt fra pander og gryder, det laver jeg så til hjemmelavede fedtbolde – men de er nok ikke klar før efter jul.
Når himlen er loftet – kan træet ikke blive stort nok!
Lige nu kan jeg se, at de små fugle holder til i buskene, spiser af de hyben der er, og holder også til ved ændernes fold.
Maden er vigtig i julen, og grød er blevet lidt af en trend; det kan også bruges nu, for en portion grød giver en god bund før maden. Og en rest kan bruge i bollerne til morgenmaden. Ja, det er gammel viden, men det lader til at den er blevet lidt glemt. Få inspiration til din grød.
Når solen står højt på himlen, og der er gang i sommerhaven, ser de stedsegrønne træer og buske lidt kedelige ud. Men vi må ikke glemme, at vi i Danmark har fem lange, mørke måneder, hvor de løvfældende træer og buske står med bare grene, og ser triste og nøgne ud. De stedsegrønne hække, buske og træer giver vinterhaven struktur og læ for folk og havens fugle. De grønne grene kan lukke af for en mindre pæn udsigt til naboens panoramavindue, og hindrer andres indsigt fra gade og vej. Og især i vinterhalvåret har fuglene brug for overnatningssteder og for steder, hvor der er læ for vind og vejr.
En krans af havens grønt byder gæsterne velkommen til for jul.
Det kan være, du skal lave dekorationer, 1000 mini frikadeller eller en stabel pandekager, måske skal du rydde op i værkstedet eller pudse vinduer? Så er det jo godt, at selvom hænderne er beskæftigede, kan ørene høre! Hvad med denne spændende podcast fra __ Statens Naturhistoriske Museum
__ (http://snm.ku.dk/podcast/). I DISSEKTION kommer du med konservatorens kniv helt ind under huden på dyrene, og der åbnes op for vores viden, holdninger og følelser for det enkelte dyr. På den anatomiske rejse når du tættere på dyret, gennem de naturvidenskabelige og historiske fortællinger. Det er da lige til at blive forfalden til.
De små røde æbler med skurv bliver fin pynt på det udendørs juletræ.
Du skal holde øje med de lokale temperaturer, for det svinger noget fra landsdel til landsdel. Men lige nu er der ingen problemer med at opbevare fx kartofler, rodfrugter, løg og æbler i udhuset eller garagen. Frosten kommer ikke ind de første mange dage, selvom det bliver en del frost om natten. Så længe der er plusgrader om dagen, er der ingen problemer. Vi behøver ikke at ligge søvnløse af den grund.
Husk at kartofler ikke skal under 5° C, da kartoflerne ellers får en sødlig smag. Rodfrugter og løg kan tåle helt ned til 0°, mens kål slet ikke tåler frost. Æbler kan i kortere tid tåle nogle grader under frysepunktet.
Hortensiaen er ved at miste sin glans – men har dog stadig en smule af sommerens glød.
Kende du Byhøst? Her kan du lære meget mere om at sanke i naturen, god sanke skik og hvilket udstyr der er godt at have. Vil du også have Byhøst i ørene, kan du få en podcast her om vild mad. De har sågar også en app… Der er endnu ikke kommet noget program for deres aktiviteter i 2018, men det skal nok komme, for hvert år vokser Byhøst sig større og stærkere.
Haven bliver langt mere hyggelig og indbydende i vinterhalvåret med et stedsegrønt indslag. Nåletræer kan give haven karakter. De er både et dejligt farveindslag, når alt andet er brunt og gråt, men mange af dem er også skulpturelle. De er fine rede-træer om sommeren og gode skjulesteder på alle årstider for fuglene. Men det er vigtigt at du vælg de rigtige arter i forhold til havens størrelse, jordbund og lysforhold. Der er rigtig mange muligheder, hvis du vil have mere ud af haven i vintermånederne, bliv inspireret af denne gode artikel med en udførlig planteliste.
Den sidste rose bukker under for nattefrosten.
Når du er vant til at gå i køkkenhaven, eller elsker at spise dine egne grøntsager, så er der stadig mulighed for at få glæde af din egen avl. Drivning skal ske i mørke og ved temperaturer over 10°, efter en uge op til 18°, og det hele tager ca. 3 uger. Mørke opnås ved at bruge et mørkt rum eller dække med en sort spand eller lignende. Tre rødder plantes i en spand, og holdes fugtige under drivningen. De gammeldags typer skal, for at danne faste hoveder, dækkes med jord under drivningen, nyere sorter kan drives uden jorddække.
Høst julesalaten når skuddene er ca. 15 cm og endnu fast lukkede. Skær dem af så langt nede, at hovederne ikke falder fra hinanden. Lad evt. rødderne stå så de kan skyde igen, hvis der ellers er kraft nok tilbage. Læs mere om de bitre salater.
En af mine yndlinge i haven på denne årstid er kristtorn, faktisk så meget at dens latinske navn Ilex var øverst på listen hvis jeg havde fået en pige. Kristtorn (ofte kaldet kristtjørn) kan udvikle sig til en stor busk eller til et mindre træ, som enkelte steder her i landet bliver op til 10 meter højt. Det er stedsegrønt, og er Nordeuropas eneste stedsegrønne løvtræ. Kristtorn har gennem tiderne været regnet for en hellig plante, som beskyttede mod alverdens ulykker, og både europæere og indianere har brugt kristtorn i folkemedicinen. Specielt grene fra hunplanter, med de røde bær er eftertragtede ved juletid.
De gamle frugttræer forfalder og bliver hjemsted for mange insekter, mosser og lav.
Man kan jo godt få lyst til at plante stedsegrønt i haven nu, sådan når ånden er over en, men det må vente til april måned, når vinteren er forbi. Derimod kan du stadig plante løvfældende træer, buske og roser. Og altså også den smukke kristtorn.
Det er sjovt som kattene kan finde de varmeste steder på køkkengulvet – og hurtigt vænner sig til gulvvarmen.