Havenyt uge 48, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Der er ikke lang tid til jul, der er meget at lave i huset. I haven kan du lave fine dekorationer med stubbe, mos, lys og grene. Det er hyggeligt at have noget at se på,, når du sidder inde i varmen.

Der er ikke mange lyse timer nu, det er om nyde dem der er.

Himmelen er uendelig høj, solen varmer faktisk en lille smule, og hvisker i mit øre om forår, friske grønne skud og glæde. Det er blevet lidt varmere igen og det gør jorden blød og sumpet. Der er ikke mange timer at gøre godt med i haven, så må weekendens lyse timer slå til.

Praktisk Økologi er også frøbytte.

Er du vores nye Havenyt-redaktør?

Har du dyb interesse for have, bæredygtighed og økologi og er en erfaren havedyrker? Skriver du fænomenalt godt, og kan tage skønne billeder? Og har du selvstændighed, drive og et godt samarbejdsgen? Så er du måske den nye redaktør til vores hjertebarn havenyt.dk. Vi har en aktiv og engageret forening med mange grønne ambitioner, ideer og muligheder.

Vi brænder allesammen for den grønne sag, og du vil lære en masse spændende og engagerede ildsjæle at kende fra den grønne verden. Du får stor fleksibilitet, frihed og ansvar i stillingen. Stillingen er pt. 2-årig på 18 timer ugentlig.

Praktisk Økologi er foreningen for alle, som vil en bæredygtig livsstil med udgangspunkt i økologisk havedrift, husholdning og egenproduktion af fødevarer. Vi er cirka 4000 medlemmer, 42 havenetværk fordelt over hele landet og en masse frivillige. Vi udgiver medlemsbladet Praktisk Økologi 6 gange om året.

Efterårets farver er smukke i den lave sol.

Vi er en demokratisk forening fra 1988, der er drevet af en frivillig bestyrelse bestående af 7 bestyrelsesmedlemmer og 2 suppleanter. Foreningen har ud over havenyt-redaktøren tilknyttet en daglig leder, en sekretariatsleder, en bladredaktør, en grafiker og en it-udvikler, der alle arbejder på deltid eller som freelancere.

Ansøgningsfrist: Send din ansøgning til job@praktiskoekologi.dk senest d. 8. december kl. 12.00 Kontakt daglig leder Mikael Elke Lund på tlf.: 22182682 eller formand Signe Schrøder på tlf.: 61624511 hvis du vil vide mere om stillingen.

Læs mere om stillingen her.

Gamle huse skal have meget kærlighed.

En drøm om stilhed

Drømmer du om at kunne se stjernerne om natten, at kunne lade dørene stå ulåste og måske noget selvforsyning? Så er du ikke den eneste! Mange er begyndt at lede efter ensomt liggende huse og gårde for at opnå netop dette. Læs mere om den danske ødegård.

Der er mange gamle metoder vi stadig kan bruge i dag. Foto: Hverringe Centrum for Restaurering

Elsker du gamle huse?

Gamle huse har noget; en ånd og et liv der allerede har været – men blander sig med dit. Der er gamle metoder at lave tingene på, men hvordan kan du lære, at få huse der kan ånde og træværk der kan holde? Det hele kan du lære og høre om på Hverringe Centrum for Restaurering i Kerteminde. De holder også skønne kurser – ganske gratis. I december kan du komme til temadag og juleåbent – der er workshop for hele familien lørdag den 2. december kl. 10–14, der handler om indendørs maling og dekoration. Hvordan man udfører de gamle teknikker ådring og marmorering. Efter demonstrationen er der mulighed for at prøve at ådre og marmorere.

Jeg undskylder den dårlige billedkvalitet, men det er naboens høns i min have- til tider har de også de lokale fasaner med.

Der er meget mere at lære; så hold øje med Hverringe på Facebook

Plant også på altanen om vinteren

Altanplanter skal have en vis robusthed, for at kunne klare vores vintre og til tider barske klima med frost, tø og vinterstorme. Planter, der gror på altanen i krukker eller andre beholdere, har et begrænset rodsystem. Rødderne her er mere følsomme overfor frost, end hvis de voksede i jorden. Derfor kan det være nødvendigt at beskytte rødderne ved, at stille plantebeholderne på gulvet og langs indervæggen eller pakke dem ind i isolerende materialer såsom bobleplast. Det gælder især, hvis temperaturen kommer under 5–10 minusgrader.

Ænderne går stadig fint ude, de har mange dun at holde sig lune ved.

Det er desuden vigtigt at undgå, at altanplanter står og sopper i vand. Våd jord øger risikoen for både druknedød og frostskader på rødder samt frostsprængning af krukken. Sørg derfor altid for at fjerne eventuelle underskåle samt enten at lave drænhuller i plantebeholderne og klodse dem op på mindst 1 cm tykke klodser, så overskydende vand kan ledes væk, og/eller at der er et passende drænlag – for eksempel af småsten eller leca i bunden af plantebeholderen.

Læs meget mere og se en god planteliste her

Det er nemt at få brugt en masse gran i december, brug det også i havens krukker.

Find en god stamme

Hvis du har ladet gamle træstammer eller træstubbe ligge i haven, dukker der her i det fugtige vejr masser af svampe, lav og mosser op. Og det er netop nu, at du kan nyde disse ude i haven. Men man skal have øje for dem, for nogle af dem er meget små. De er allerflottest i regnvejr og med rim på.

Det giver forhåbentlig lyst til at lade endnu flere gamle træer ligge og formulde rundt om i haven over de næste årtier i stedet for bare at save det hele til brænde. Det er godt for haven, for fugle, biller og meget andet i din have – og så er det kønt at se på!

Snebær fås også i pink, de lyser godt op, men holder ikke så længe i stuens varme.

Ind med havemøblerne – men ikke dem alle

Havemøblerne kommer nok ikke i brug mere i år, så derfor er det en god ide at tage de havemøbler, som ikke kan tåle at stå ude, ind for vinteren. Men – lad gerne et par stole stå ude under et udhæng eller på altanen, så kan du bære et par store tæpper ud en vinteraften med dalende sne, og et (meget) stort glas dampende glögg… Mere romantisk bliver det vist ikke.

De nedfaldne frugter er guf for mange af havens dyr.

Du skal pleje dine haveredskaber

Mange af dine haveredskaber skal ikke bruges mere før til foråret. Ja, det lyder lidt vildt, men det er lige nu, du rent faktisk har tid til at tage dig af dem. Og jeg ved, at du vil blive meget glad for det til foråret. Dine redskaber bør rengøres, og træskafterne skal du give olie eller lak. Gravegreben skal dog fortsat bruges, hvis du vinteren igennem skal hente rodfrugter eller porrer i haven. Løvriven kan der også være brug for lidt endnu, for mange blade har endnu ikke fundet en blivende plads for vinteren, men blæser fortsat rundt, og lægger sig til bunke, hvor du skal færdes i hverdagen.

Tomatillo tilhører natskyggefamilien, og dens latinske navn er Physalis ixocarpa. Den er i familie med jødekirsebær og ananaskirsebær.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 48, 2017

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider