Ugen har været lun, og det lader til, at vinteren kun rykker langsomt nærmere. November er, ja grå, men det gør også at skyerne holder lidt på varmen. Når himmelen er smuk og blå, ja så bliver nætterne kolde. Desværre skal der ikke meget frost til, før at de sarte planter er blevet forvandlet til en slimet bunke. Men i byerne og på beskyttede steder i haven kan du måske stadig se roser, tallerkensmækker, hjulkrone og morgenfrue i blomst.
Tænk at der i denne kølige november stadig kan stå så smukke og duftende roser, mon ikke dette er en Tivoli?
Har du noget stående ude, du skal have ind? Det er snart ikke sikkert i drivhuset mere, så vil du prøve at overvintre dine chili, skal de ind nu. Jeg har en ven i Ålborg, der nu på 4 år har sine chilier i potter i vindueskarmen; det er blevet kæmpe planter, der velsigner ikke bare ham, men også mange venner med vidunderlige, stærke chilier. Vær opmærksom på at der til tider kommer mere med ind fra drivhuset, end du havde regnet med; det kan være skadedyr, så planterne skal i karantæne, før de kommer ind til resten af planterne i stuen.
Dyrene har stadig meget at leve af i naturen, men der går ikke længe, før de søger mod vores huse og forråd.
Grønkålen og palmekålen står smukt i haven, og er som små kunstværker. De kan sagtens stå i forhaven til næste år, hvis du vil prøve noget nyt. Tro mig alle naboerne vil være grønne af misundelse.
Mus er et problem i æblekasser. Det er jo meget forståeligt, for hvem vil ikke gerne have maden samlet ét sted. Derfor gælder det om at få sat dine æblekasser op på noget, som musene ikke kan kravle op af. Men her er gode råd dyre, for mus er virkelig gode til at klatre. Et godt råd er at sætte kasserne på et bord med en »dug« af plast hængende løst ud over bordkanten hele vejen rundt. Den løsthængende kant, skulle musene ikke kunne forcere. Hvis du har fundet andre løsninger, så skriv gerne til mig, så vi kan bringe det videre.
Hvis du gerne vil dele med andre; det kan være, du har for mange æbler, eller har stauder, du gerne vil dele ud af – kan du gøre det pådel jorden.
Der er meget du kan dele med andre, men frø er noget af det nemmeste – de kan sågar sendes med posten.
Rådne gulerødder, kålhoveder på størrelse med en knytnæve og gummistøvler, der er for korte til at holde vandet ude i juli måned – det kan få enhver selvforsyner, der har brugt det meste af foråret på knæ i sin køkkenhave til enten at give op eller tænke nyt! Klimaforandringerne har været særligt tydelige denne sommer, og er med al sandsynlighed kommet for at blive. Derfor er det ekstra vigtigt at opbygge humus i køkkenhavens jord, så den er bedre rustet både mod ekstrem regnskyl og tørke. En nem og effektiv måde at få givet sine bede en »humuskur« er ved at lave et lasagnebed med lag af forskellige organiske materialer med varierende indhold af kulstof og kvælstof.
I denne artikel skrevet af Mia Stochholm, redaktør på Praktisk Økologi
beskrives, hvorfor humus er vigtigt og hvilke materialer, der er egnede til at få mere humus i dyrkningsjorden. Vil du læse denne spændende artikel, kan du finde den i Praktisk Økologis medlemsblad – er du ikke allerede medlem kan du blive det her.
Måske skal du justere på rækkeafstanden? Det er ikke til at vide, hvad der er nok; er det noget med jorden, afstanden eller noget helt andet? Det er svært at vurdere, når der ikke rigtig er noget at sammenligne med – men det kan du finde i vores arkiv her. Så har du et bedre grundlag at lave næste års så-skema efter.
Kålen står endu i den lille kålmark, kålen smager godt med fx pære, valdnødder og en sennepsdressing.
Er det ugentlige Havenyt ikke nok? Så kan du følge Praktisk Økologi på Facebook, så får du nyheder og aktuelle artikler ind på din væg når du er på.
For et par måneder siden skrev jeg her i Havenyt om et interessant studie, der fortalte om at mængden af insekter, er faldet dramatisk. Det er dejligt at se Politiken__, har valgt at tage denne undersøgelse op og derved at gøre mange mennesker opmærksomme på problemet. Du tænker måske at det er dejligt uden så mange insekter, men der er ingen gode eller dårlige insekter, de er alle vigtige i den naturlige balance. Der er også mange insekter, der æder de skadedyr, vi har i haverne, og det er så dem, der ender i maven på de små fugle, vi nyder at høre og se på – på den måde er vi alle en del af noget større! Men nu lader det til, at der er sket en væsentlig forskydning i denne balance, og vi ser det nu i mængden af insekter.
Vil du gerne gøre en forskel for insekterne, for grundvandet og for småfugle, pindsvin, blomster og de kommende generationer? Hvem kan sige nej til det… så bliv en giftfri have. Der bliver flere og flere, der samler sig under denne titel; jo flere vi er, jo mere kan vi ændre… sammen! Du kan få hjælp og råd til at blive giftfri så meld din have til her. Hvis du vil gøre mere for biodiversiteten, kan du finde mange artikler lige her på Havenyt.
Rønnen er så smuk nu – helt lysende er de næsten.
Træerne er næsten alle i den samme størrelse, når du planter dem, men med tiden udvikler de sig forskelligt. Måske tænker du, det skyldes hvordan de er beskåret, men det har også noget at gøre med, hvilken grundstamme træerne er podet på. Ved at vælge fx et æbletræ på den rigtige grundstamme kan du få et træ, i den størrelse der passer til din have, eller det hjørne træet skal stå i. Det er en bedre løsning, end at skulle beskære i tide og utide, da du ved beskæringen sårer træet igen og igen, og derved åbner for sygdomme. Du skal vælge svagere grundstammer på de gode jorder, og kraftigere grundstammer på fx sandjord for at få et træ af samme størrelse på de to jordtyper. Jo, et træ er ikke bare et træ.
Efter et par timer i haven, med våde handsker og kolde tæer i gummistøvlerne, er der ikke noget dejligere end at folde hænderne om en varm kop the. Der er stadig mynte i haven, der kan komme direkte ned i koppen. Måske har du nået at tørre til vinteren, men vent med at begynde på dit lager og nyd de friske blade lidt endnu.
Georginerne står stadig flere steder, men når du har haft den første frost er det slut. Ugen ser ikke så våd ud, så er det måske en god ide at få knoldene op nu. Knoldene skal nemlig tørres, inden de skal sættes til opbevaring et frostfrit sted i lidt fugtigt sand eller spagnum i et enkelt lag. Selv om de skal opbevares tørt, må knoldene ikke tørre ud, det tager livskraften fra dem. Har du et stort fadebur i huset, eller en kartoffelkælder er dette et godt sted for knoldene at sove vinteren igennem.
Sådan en fin lille gårdhave holder lidt på varmen, og beskytter roserne mod vinden, her kommer de til at stå fint, indtil vinteren bliver streng.
Farverne i efterårsløvet er ikke til at stå for, tænk hvis de stod så pink i farverne hele året!
Der har været godt med vind over landet, det måtte vores flagstang bukke under for…
En bøgehæk er dejlig, da den beholder mange af bladene vinteren igennem. Lige nu er den flot med flere forskellige farver.
Tænk at der stadig er blomster i marken nu, det lyser op på lang afstand.
Humusopbygning igennem flere lag.
Rosernes glød varmer op i de sidste soltråler.
Muldvarpene er stadig meget aktive, og kommer op med skud over det hele.
Der er stadig en del æbler på træerne, her er de dog angrebet af skurv og meget små, så de bliver hængende til de »vilde dyr«.
Har du ikke fået de sidste græskar ind, er det ved at være på høje tid.