Det virker som om det hele er gået meget hurtigt, der skal bare høstes og det hele skal bringes i hus. Der skal sættes hvidløg, men pas på at din jord ikke er alt for våd, for ellers kan de rådne. Vi har fået meget vand, men frem for alt kommer det meget hurtigt og jorden har svært ved at opsuge det hele. Flere haveejere har udfordringer med at tunge jorde er meget våde, andre at efterårs plantninger har måttes udskydes, fordi det har været for vådt.
Skal græskarbedet være -fri for græs? Ikke nødvendigvis, er planterne godt i vækst kan du sagtens få flotte græskar.
Det er tid til hygge indenfor. Hele familien hjælpes ad med at lave grydefuld efter grydefuld af skøn æblegrød. Grøden kan bruges på havregryn eller grød, til kylling eller kage, ovenpå is, under is, lun med fløde på, let frossen med varm vaniljesovs på – jo der er ingen ende på dejlige smagsoplevelser.
Er der noget bedre end de sidste brombær? Det ville ikke være dårligt med en lun uge til de mange, der stadig mangler at modne.
Stella Randal holder et inspirerende foredrag på Mere liv i haven festivalen primært for begyndere, eller
pædagoger, som overvejer at introducere høns i institutioner.»Hønsehold for Dummies«, Æglæggende og fritgående høns kan nemt holdes i egen have eller baggård, blot man kan tilbyde ca. 6 m² udeareal per høne (helst bevokset) og et lille, tæt hønsehus, hvor foderarealet er rottesikret. Høns er sjove, nemme, sociale og hyggelige dyr og æg fra fritgående høner er bare lækrest. Samtidigt sparer man også samfundsøkonomisk, på transport af varer (hønsekød og æg) og på produktion og transport af gødningsmidler. Stella selv bor i parcel hus og har 5 høns, som går frit rundt fra solopgang til solnedgang.
En høne i hækken, er bedre end 10 i køkkenhaven.
Vi samler stadig ind til Havenyt, det er blevet til knap 21.000 kr. Pengene er med til at gøre det muligt at fortsætte med at drive Havenyt.dk og gøre siden endnu bedre.
Men vi mangler stadig en del gavebidrag på minimum 200 kr for at kunne blive godkendt hos Skat efter § 8A. Det har bl.a. betydning for, om vi kan søge driftstilskud fra tips- og lottomidlerne i 2018. Dette tilskud betyder virkelig meget for foreningens økonomi og vores mulighed for at kunne drive Havenyt videre.
Havenyt.dk eksisterer kun i kraft af annoncer fra forhandlere og gavebidrag fra alle jer, der bruger Havenyt.
Vi håber derfor, at du har lyst og mulighed til at indbetale et gavebidrag til Havenyt.dk via Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmeside. Eller betal med MobilePay til 72132
Efteråret er indsamlingstid på Havenyt. Mange har allerede givet; bruger du Havenyt har du måske også lyst til at give et bidrag?
Efterårsporrer holder til let nattefrost, og normalt klarer de sig hen i december til der kommer hård nattefrost eller sågar dagsfrost.
Det er nu, du skal spise efterårsporrer der har et længere skaft og er finere i strukturen end vinterporrerne. De er meget velsmagende og ikke kun i supper. Jeg griller dem ved svag varme, så de stadig har lidt bid. Det er skønt, gerne med en god olivenolie og lidt ristede nødder på.
Karna er ikke bange for at kaste sig over noget nyt, og for at dele viden om selvforsyning og praktisk økologi. På Mere liv i haven festivalen vil hun fortælle om »Vinterdyrkning i drivtunnel«. Drivhusplanter vokser stort set ikke fra midt november til midt februar, men hvis vinterhårdføre grønsager dyrkes eller indplantes i efteråret i drivhus eller drivtunnel, kan man høste af dem hele vinteren. Man kan også udplante små forkultiverede planter i efteråret til tidlig høst i foråret.
Jordbærrækkerne skal du holde rene for ukrudt her i efteråret, så er der mindre at skulle i gang med til foråret, og det er lettere at få op, når det er småt. I forbindelse med at du gennemgår rækkerne, er det en god ide at få fjernet nye udløbere, som er i gang med at etablere nye planter. Planterne bruger mange kræfter på udløbere med nye planter, i stedet for at bruge dem på at sætte nye, store blade. Det gør ondt at tage dem af, når du nu ved, hvor mange planter det kunne blive til. Men det giver altså flere bær til næste år. Hvis du bruger jordbær som bunddække, behøver du ikke at bekymre dig om udløbere, især da det ikke er det høje udbytte der er i højsædet, men netop de mange udløbere der giver et godt bunddække.
Ærterne når ikke at fylde bælgene ud, men det gør ikke noget. Vi spiser bare bælgene.
Mere liv i haven festivalen har glæden af at have den energiske Trine Krebs, tidligere forkvinde for Praktisk Økologi, som foredragsholder og hendes foredrag vil være en »hyldest til Husholdning«, som hun lovpriser. Der er poesi og swung til enhver smag. Glæd dig til en raptus om sanselighed, omsorg, kærlighed, naturvidenskab, liv, død, smag, vågenhed, forsyning, ressourceforbrug, dannelse og værdier.
Hvis du sætter hvidløgsrækker med 40 cm mellemrum, kan du prøve at så persillefrø mellem rækkerne her i efteråret. Persillefrø vil normalt spire fint i det tidlige forår og give dig tidlig persille. Igen udnytter du pladsen optimalt.
Det sker, at du vil flytte mindre træer og buske for der er ingen grund til at blive ved med at købe nyt ind, når du ligeså godt kan genbruge. Hvis du skal have succes med omplantningen af træer og buske på op til et par meters højde, er det bedste tidspunkt i slutningen af oktober, når planterne netop har kastet bladene. På det tidspunkt er der stadig varmt nok i jorden, til at rødderne kan nå at gendanne de levende spidser, så de kan være klar til at forsyne planten med vand fra begyndelsen af foråret. Igen er dette efterår ikke helt almindeligt, så husk at holde øje med bladene. Det er dit stikord.
Nogen har hjulpet med at fortære kålen, men den har slet ikke været under nogen dug. Jeg tror, jeg er sluppet billigt.
Når det er godt vejr i oktober, kan du komme i oprydningshumør og glemme, at der er noget, som hedder en smuk vinterhave med rimdækkede planter. Mange planter og stauder er smukke vinteren igennem. Du kan plante arter, som har flotte frøstande, der bliver stående hele vinteren. Græsser er oplagte, men også sankthansurt står flot i vintermånederne. I øvrigt har stauder bedst af at få lov til at stå ubeskåret vinteren igennem, så læg du bare saksen væk og nyd det du har.
Det er nemlig nu at græsplænen skal redes igennem for nedfaldne blade så du ikke får svampesygdomme og mos i den. Læg bladene rundt om de frostfølsomme planter som isolering mod den kulde vi ved der kommer. Bladene kan jo også komme i komposten til senere brug.
Også de små mus hjælper i køkkenhaven, det er bare at få høstet nu- lige om lidt kommer frosten (eller musen).
Og der er mange der glæder sig til en dejlig uge eller dage med ungerne. Hvorfor ikke tage dem med ud i haven så de også kan få den sidste havetid med. Lav et smukt bål hvor I kan riste pølser, snobrød og marchmallows (skumfiduser). Blive siddende ved bålet for at lave kranse af alle de smukke bær og blomster der er lige nu. Hvad med en gemmeleg, hvor man samtidig lærer navnene på blomster og træer eller en syn, føle, lugte og høre leg. Og så skal der naturligvis laves frygtindgydende Halloween græskar som giver stemning i hele haven.
Bladbeder er sunde og har et højt indhold af fibre, jern og vitamin A, B og C. Den indeholder oxalsyre som spinat og rabarber. I milde vintre kan du høste af bladbeder hele året. Hvis der kommer hård frost ødelægger det toppen og de yderste blade, men planten overvintrer som regel alligevel, uden problemer og skyder igen i det tidlige forår, hvor friske grønsager er savnet.
Bladfarverne er rigtig begyndt at komme frem.
Grønkål er lige til at spise, den holder godt igennem vinteren og kan give grønt hen på foråret også. Den kan spises rå eller stegt – kogt. Som hovedret eller som tilbehør.
Nedfaldsæbler er der mange af for tiden, de er ikke gode at gemme men brug dem staks. Lav æblemos, saft, mos, tørrede æbleringe- jo der er ingen ende på det.
Nu kunne bønnerne ikke holdes på stangen mere, det går lidt ud over kålen- men det er snart ikke varmt nok til at der kommer mere på bønnerne. Jo det er efterår nu.
Der plukkes og høstes.
Vin kan der også dyrkes i Danmark, der er begyndt at blive flere der også på hobby plan at lave egne druer og også vin. Der bliver flere og flere der dyrker egne druer og fremstiller vin på hobbyplan i Danmark.
Den våde sommer har gjort at denne rygning er begyndt at spire, det var jo ikke meningen. Mon ikke frosten gør kål på de fine nye grønne skud?
Måske har dine naboer for mange æbler? Måske må du få dem til at moste og nyde vitaminerne vinteren igennem. Måske har du selv for mange æbler? Så giv dem væk; på vejen, på arbejde eller på deljorden.dk